text.skipToContent text.skipToNavigation

Machinebouw


De machines die in Nederland worden gebouwd voor uiteenlopende markten zijn technische hoogstandjes. Te denken aan verpakkingsmachines tot lasrobotinstallaties tot machines voor de voedingsindustrie. Vaak zijn de bouwers wereldwijd marktleider in hun niche, of toch minstens top-drie-speler. Ooit zijn ze misschien ‘op de hoek’ begonnen, nu dragen aan hun succes steeds meer partijen van buiten een steentje bij. Denk aan de slimme kennispartner, de specialistische dienstverlener en de servicegeoriënteerde technische value add distributeur. Die laatste verzorgt tegenwoordig naast mechanische en elektrotechnische toelevering ook technologie voor industriële automatisering. 

Tegelijk is er bij de machinebouwer in eigen huis ook een en ander veranderd. Ooit ging de werktuigbouwer gewoon, met hulp van de elektrotechnicus, een machine tekenen en bouwen, engineer-to-order. Nu begint het vaak met het bepalen van de eisen van de markt en die vertalen naar onderscheidende functionaliteit, met een belangrijke rol voor software. Vervolgens ontwerpt de werktuigbouwer in samenwerking met collega’s uit andere disciplines de functionele modules, meestal in meerdere varianten. De machinebouwer kan nu met een flexibel machine-ontwerp aan elke klantvraag voldoen door telkens de juiste modules en varianten te selecteren, configure-to-order. De tijd van ‘echt’ maatwerk is voorbij, want dat vergt te veel trial & error, te lange doorlooptijd en te hoge kosten.

Enerzijds maakt deze ontwikkeling de uitbesteding door de machinebouwer voorspelbaarder, want wát hij gaat vragen is al vastgelegd in de modules en hun varianten. Anderzijds neemt de onvoorspelbaarheid van het ‘wanneer’ en ‘hoeveel’ alleen maar toe. Want de consument wordt steeds grilliger en daar reageert de eindproducent op door te proberen alle onzekerheden te elimineren bij z’n investeringen in machines. Als hij eindelijk een order plaatst, moet de machinebouwer zo snel mogelijk leveren. Want dan kunnen die machines nieuwe producten gaan maken voordat de consument z’n belangstelling alweer heeft verloren.

Kortom, de leveranciers moeten paraat staan om de machinebouwer meteen te kunnen bedienen, met de gevraagde producten in de juiste hoeveelheden en een gestroomlijnde logistiek. Tijd voor het herstellen van fouten in productie en levering is er immers niet meer. Software is tegenwoordig belangrijk, maar hardware blijft essentieel: de kwaliteit van componenten is een gegeven, de industriële technologie moet state-of-the-art zijn en de logistiek is een kritische succesfactor. Alle hens aan dek dus voor de technische value-add distributeur.

Wellicht bent u ook hierin geïnteresseerd:

Industrial Automation
Veranderde de wereld van industriële automatisering ooit zó snel? De impact van het Internet of Things raast maar door, data blijkt het nieuwe goud. Terwijl de concurrentie zich voorbereidt op de toekomst, vraagt ook u zich af welke stappen u moet ondernemen. Maar waar begint u? Zomaar een oplossing implementeren doet u niet. Liever kijkt u eerst naar de feiten en context. Toch?
Lees hier verder
Machine veiligheid riscio analyse
Zijn uw machines voorzien van beschermkappen? Zijn er voldoende afschermingen? En ook: hebben de machines voorzieningen voor een noodstop? Na een keuring volgens de Machinerichtlijn zet u achter al die vragen een groene vink. U kunt uw machines voorzien van een CE-markering, waarmee u voldoet aan de Europese richtlijn. En bovendien, waar het vooral om draait: u zet de veiligheid van de gebruiker voorop.
lees hier verder

Deze productgroepen zijn wellicht ook interessant voor u:

Ontdek onze competenties, services en oplossingen voor uw succes: