text.skipToContent text.skipToNavigation

Hout & Papier


De houtindustrie staat onder druk. Bomen zijn vanwege hun CO2-opname cruciaal voor het tegengaan van het broeikaseffect. Duurzaam bosbeheer en verantwoorde houtkap zijn daarom belangrijke ingrediënten van het mondiale klimaatbeleid. Keurmerken dragen FSC (Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) daaraan bij. Onvermijdelijk stijgen hierdoor de kosten voor houtwinning. Bovendien zijn het turbulente tijden voor de papier- en kartonindustrie, een belangrijke houtafnemer naast de bouw, de meubelindustrie en de distributiesector (voor kratten en pallets).
 

De vraag naar papier neemt af door de oprukkende digitalisering, getuige de slinkende oplages van dagbladen en tijdschriften en de teruglopende volumes aan papieren post. Daar komt bij dat voor de papierproductie minder nieuwe houtvezels nodig zijn. Steeds meer komen de vezels uit alternatieve bronnen, zoals oud papier, gras en katoen. Anderzijds neemt de vraagt naar karton voor verpakkingsdoeleinden juist toe, door de explosieve groei van de online bestellingen en de bijbehorende pakketbezorging. Vanwege de stevige concurrentie – bijvoorbeeld met ‘geen bezorgkosten’ – is ook hier sprake van een flinke prijsdruk.

 

Machines en productielijnen voor de hout- en papierbranche moeten dus efficiënt draaien en zoveel mogelijk met goedkope standaardcomponenten worden uitgerust. Tegelijkertijd draaien er in deze industrie zware processen wat betreft mechanische belastingen, temperatuur, vocht en vuil. Componenten moeten daarom ook robuust zijn en aan service en onderhoud worden hoge eisen gesteld.

 

De nadruk op kosten en duurzaamheid maakt van energiebesparing een belangrijke opgave. Dat leidt bijvoorbeeld tot de inzet van frequentieregelaars in aandrijvingen van de diverse installaties. Verder helpt energiezuinige LED-verlichting de total cost of ownership van een fabriek te verlagen. Waarbij er natuurlijk wel altijd ‘goed’ licht moet zijn, om arbo-redenen en in een sector als de grafische industrie ook voor de visuele kwaliteitsbewaking. Met een uitgekiend lichtplan valt op beide aspecten winst te behalen.

 

Over dit brede scala aan technische en economische thema’s kan de technische value-add distributeur met verstand van zaken adviseren. Die levert niet alleen de benodigde technologie voor innovatie maar ook de mechanische en elektrotechnische supply voor een efficiënte bedrijfsvoering. Zo heeft deze partner een doortimmerd aanbod voor de sector.

Wellicht bent u ook hierin geïnteresseerd:

Technische support desk
Maak kennis met onze Technical Support Desk. Hier werken productspecialisten. Echte techneuten, met diepgaande kennis van leveranciers, industrieën en toepassingen. Ze zijn ervaren, geven onze trainingen en kennen de praktische uitdagingen van machinefabrikanten en industriële eindgebruikers. En naast dat alles: ze zijn er voor u. Klaar om uw vragen te beantwoorden. Of u direct te helpen wanneer de situatie daarom vraagt.
Lees hier verder
Industrial Automation
Veranderde de wereld van industriële automatisering ooit zó snel? De impact van het Internet of Things raast maar door, data blijkt het nieuwe goud. Terwijl de concurrentie zich voorbereidt op de toekomst, vraagt ook u zich af welke stappen u moet ondernemen. Maar waar begint u? Zomaar een oplossing implementeren doet u niet. Liever kijkt u eerst naar de feiten en context. Toch?
Lees hier verder

Deze productgroepen zijn wellicht ook interessant voor u:

Ontdek onze competenties, services en oplossingen voor uw succes: