text.skipToContent text.skipToNavigation


Aanpassen geblazen


Altivar frequentieregelaars voldoen aan de strengste norm voor energie-efficiëntie


Elektromotoren zijn grootverbruikers in de industrie als het gaat om energieverbruik. Maar liefst 70% van de geproduceerde elektriciteit gaat naar elektrisch aangedreven systemen. Voor zware industrieën kan dit zelfs oplopen tot 90%. Sinds 2009 stelt de EU met de Ecodesign richtlijn 640/2009 dan ook minimum energie-efficiëntie eisen aan nieuwe elektromotoren van 0,75 tot 375 kW om fabrikanten aan te sporen energiezuinigere producten op de markt te brengen. Deze richtlijn stelt dat elektromotoren minimaal een IE3 classificatie dienen te hebben. Voor elektromotoren met frequentieregeling is dit minimaal IE2. IE staat hierbij voor International Efficiency en geeft aan hoe energiezuinig een elektromotor is. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de efficiëntie.
Nieuwe richtlijn voor elektromotoren en frequentieregelaars
 


Op 25 oktober 2019 hebben de EU lidstaten de minimum energie-efficiëntie eisen voor elektromotoren en frequentieregelaars aangescherpt binnen de EU richtlijn 2019/ 1781. Deze nieuwe richtlijn vervangt de bestaande verordening 640/2009 en zal van kracht worden op 1 juli 2021. De nieuwe richtlijn omvat alle inductiemotoren voor continu gebruik die twee, vier, zes of acht polen hebben en een vermogen tussen 0,12 kW en 1.000 kW. Elektromotoren met een vermogen van 0,12 kW tot en met 0,75 kW zullen vanaf deze datum aan de energie-efficiëntie classificatie IE2 moeten voldoen en elektromotoren tussen 0,75 kW en 1.000 kW aan de classificatie IE3. De minimum IE2 classificatie voor elektromotoren met frequentieregeling komt te vervallen. Voor frequentieregelaars gelden per deze datum aparte energie-efficiëntie classificaties. De minimum energie-efficiëntie eisen voor elektromotoren en frequentieregelaars zullen verder worden aangescherpt in volgende fases per 1 juli 2022 en 1 juli 2023.

 

Energie-efficiëntie classificaties frequentieregelaars



De energie-efficiëntie van frequentieregelaars en aandrijfsystemen is vastgelegd in de norm IEC61800-9.  Met ingang van 1 juli 2021 worden frequentieregelaars gekenmerkt met een IE0, IE1 of IE2 classificatie. Deze classificatie vertelt hoe energiezuinig een frequentieregelaar is waarbij IE1 het ijkpunt is zoals opgesteld door de Ecodesign richtlijn. Frequentieregelaars met een IE0 classificatie zijn 25% minder energie efficiënt en frequentieregelaars met een IE2 classificatie zijn 25% energie efficiënter. Frequentieregelaars die geschikt zijn voor elektromotoren van 0,12 kW tot en met 1.000 kW en met een nominale spanning tussen de 100 en 1000 VAC moeten met ingang van 1 juli 2021 voldoen aan de IE2 classificatie. 


 

Altivar Efficiency Calculator tool



Altivar frequentieregelaars uit de series Altivar Machine, Altivar Process en Altivar Building voldoen aan de strengste eisen van de IEC 61800-9 norm voor energie-efficiëntie en zijn geclassificeerd als IE2. 
Met de Altivar Efficiency Tool heeft Schneider Electric voor haar partners en klanten een hulpmiddel ontwikkeld waarmee kan worden aangetoond dat de verliezen van de verschillende modellen in elke mogelijke configuratie voldoen aan energie-efficiëntie classificatie IE2. Daarnaast blijkt uit tests ook dat de frequentieregelaars voldoen aan de verordening IEC/EN 61800-9-2, waarin de maximale vermogensverliezen voor CDM (Complete Drive Modules) en PDM (Power Drive Systems: combinatie van motor met frequentieregelaar) getoond worden. 


 

Vijf stappen



In vijf stappen kan de gebruiker zien of een frequentieregelaar voldoet en welk energie-efficiëntieniveau deze haalt. In de eerste stap selecteert de gebruiker de referentie van de frequentieregelaar waarna de technische specificaties van het product worden getoond. Vervolgens kiest de gebruiker het type motor waarvoor de frequentieregelaar zal worden gebruikt. Na deze stap krijgt de gebruiker direct alle gegevens over de energie-efficiëntie: de Altivar Efficiency Tool toont op productniveau de verschillende verliezen aan volgens de acht punten die in de verordening EU 2019/781 aan bod komen en die betrekking hebben op de verhouding tussen het koppel en het toerental. Tot slot krijgt de gebruiker een analyse van de verliezen van de drive en de motor samen op dezelfde acht voor gedefinieerde punten. De testresultaten van de tool kunnen door de gebruiker worden opgeslagen als een pdf-bestand, waarmee deze kan bewijzen dat de gebruikte componenten in overeenstemming met de nieuwste norm zijn.
 


Kijk voor meer informatie op https://altivar-efficiency-calculator.se.app

 
 
 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    22 apr. 2024
    Rittal - VR-sokkel
    Duik in de wereld van het VX-sokkel plintsysteem – een opvolger die jouw kastopstelling naar een hoger niveau tilt. Meer stabiliteit, maar ook een vlekkeloze installatie. Ervaar de evolutie van jouw werkruimte vandaag nog! Rittal streeft ernaar zijn producten voortdurend te verfijnen en te verbeteren. Als onderdeel van dit proces is het VX-sokkel plint systeem opnieuw ontworpen is dit product sinds 1 maart 2024 verkrijgbaar.
    Lees verder
  • NEWS
    22 apr. 2024
    Siemens - SINAMICS G220 frequentieregelaar nu ook in IP55
    Naast de eerder vrijgegeven IP20 variant van de SINAMICS G220 frequentieregelaar, is nu ook de IP55 versie van deze innovatieve regelaar leverbaar. Deze uitvoering is standaard voorzien van gecoate printplaten waarmee de regelaar ook buiten de schakelkast goed bestand is tegen agressieve invloeden in een zwaar industriële omgeving. Optioneel kan ook een op de behuizing gemonteerde werkschakelaar worden geleverd waarmee zonder overige externe componenten een veilige afschakeling van de spanning wordt gegarandeerd.
    Lees verder
  • NEWS
    19 apr. 2024
    News - Fluke - 87-V digitale multimeter
    Dankzij technologische vooruitgang kunnen nu nauwkeurige elektrische metingen worden uitgevoerd tijdens installatie en onderhoud met behulp van een digitale multimeter (DMM), waardoor technici problemen kunnen diagnosticeren die tot voortijdige uitval leiden.
    Lees verder
  • NEWS
    17 apr. 2024
    Pilz - PSENmlock mini en PSENslock 2
    Bij de beveiliging van afschermingen moet er afhankelijk van de toepassing rekening worden gehouden met de meest uiteenlopende factoren, zoals het hek type, de desbetreffende inbouwsituatie en het specifieke gebruik. Pilz breidt hiervoor zijn assortiment op het gebied van veiligheidsvergrendelingen uit met meteen twee nieuwe sensoren: PSENmlock mini voor ruimte kritische toepassingen en PSENslock 2
    Lees verder

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    19 apr. 2024
    Dymotec - Open lijnen in een ‘perfecte storm’
    Door Covid-19 en de wereldwijde componentenschaarste kwam de industrie in een ‘perfecte storm’ terecht. Industrieel automatiseerder Dymotec en Breemes hielden de telefoonlijnen continu open om met creativiteit en proactiviteit samen het schaarsteprobleem aan te pakken. Dymotec in Olen (B) legt zich toe op industriële automatisering in uiteenlopende sectoren, van food en farma tot logistiek en metaal. Het bedrijf bestaat dertig jaar en is in 2022 toegetreden tot de Jeco Energies-groep. Dymotec telt nu zo’n vijftig medewerkers en beschikt daarnaast over een flexibele schil met techniekers, programmeurs en projectengineers. Al sinds haar oprichting heeft de Kempense onderneming een relatie met (de voorgangers van) Breemes.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15 feb. 2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    17 jan. 2024
    Stimac - Goede technische support bij telkens wijzigende specificaties
    Als de omschrijving voor een automatiseringsproject vanaf het begin duidelijk is, dan is het voor de industrieel automatiseerder makkelijk om daar concrete invulling aan te geven. De praktijk is echter dat gaandeweg een project vaak nog specificaties wijzigen. Dat overkwam Stimac/SNK bij het ontwerpen van de besturingstechniek voor een tuinbouwmachine. Voor de problemen die daarbij opdoken, kwam itsme snel met een oplossing bij Stimac/SNK. “Als een klant ons belt, komen wij direct in actie. Dan is het fijn dat we zelf een leverancier als itsme hebben die ook meteen kan helpen.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    20 dec. 2023
    Innovatec - Broeden op betere inkoop
    Innovatec Hatchery Automation is vorig jaar een professionaliseringsslag voor het inkoopproces gestart. Het bedrijf ging met itsme in zee vanwege de technische kennis, de logistieke concepten en de intensieve contacten met fabrikanten. “We hadden eerst verkering, nu denken we erover om te gaan samenwonen.”
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    22 jul. 2022
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    PROFINET-INST
    De vraag naar PROFINET neemt sterk toe. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. De meeste problemen ontstaan als gevolg van simpele fouten tijdens de installatie, zoals het onjuist gebruik van kabels of switches of zelfs het gebruik van een andere versie. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Met de juiste kennis van het PROFINET-netwerk, kunt u zich als installateur onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, door zich bekwaam te maken in de spelregels om zo uw werk te kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFINET probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
    Lees verder
  • TRAINING
    S5-SERVICE
    Na het volgen van deze module kan de cursist: Werken met het STEP5 BASIS-pakket: voorinstellingen maken; programma’s in de PLC laden; gebruik maken van standaard documentatiemogelijkheden; PLC-programma’s bekijken, analyseren en testen. Hardware testen; I/O kaarten adresseren; Zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S5 PLC’s herkennen en oplossen. Deze training richt zich op de PLC's S5-90U/95U/100U/115U/135U/155U.
    Lees verder
  • TRAINING
    S7-BASIS
    Na het volgen van deze module kan de cursist: Een keuze maken uit het hardwareaanbod van SIMATIC S7 PLC’s. Werken met het STEP7 BASIS-pakket: met STEP7 objecten en projecten leren omgaan; programma’s in de PLC laden (downloaden); gebruik maken van standaard documentatiemogelijkheden; bestaande PLC-programma’s bekijken, analyseren en testen.
    Lees verder