text.skipToContent text.skipToNavigation

OVI, de innovatie die het werk van industriële robots verandert
 

OVISO Robotics ontvangt technische en commerciële ondersteuning van specialisten van itsme ES Elektro Romania
 

Het aantal industriële robots in Centraal en Oost-Europa, waar Roemenië ook deel van uitmaakt, is de afgelopen vijftien jaar aanzienlijk gegroeid. Geconfronteerd met personeelstekorten vanwege de migratie van miljoenen Oost-Europeanen naar het Westen gedurende de afgelopen decennia, heeft deze regio nu een unieke kans om haar economie te verbeteren via automatisering. En dat alles zonder druk te zetten op het sociale stelsel en het pensioenstelsel zoals in andere delen van de wereld gebeurt.
 

Veel industriële bedrijven zetten ook in Roemenië de stap naar automatisering waarbij, zoals dat bijna overal het geval is, de automobielsector voorop loopt. En als zo’n radicale verandering plaatsvindt, is er altijd ruimte voor creatie en innovatie. In 2010 richtte de ondernemer Ovidiu Stan het bedrijf OVISO Robotics op in Cluj. Zijn doel was een innovatief product te introduceren, dat de overgang van de industrie naar automatisering in hoge mate zou vergemakkelijken.
 

Tegelijkertijd was itsme ES Elektro Romania, onderdeel van de internationale itsme Groep, op zoek naar een startend bedrijf in Roemenië met het potentieel om een revolutionair product te lanceren; een starter die ze technisch en zelfs commercieel wilden ondersteunen. 
 

En dat product – dat vervolgens OVI werd gedoopt – kwam er dankzij de visie van Ovidiu.
 

Wat is OVI?
 

OVI is in feite een product dat flexibiliteit in de productie vergemakkelijkt. Een product met een robot die is voorzien van een Universal Robots handelsmerk en die een belangrijke rol speelt. Het is een mobiele oplossing waarmee de eindklant zijn robot van de ene werkplek naar de andere kan verplaatsen met een minimale inspanning en zonder een externe integrator.
 

“Met OVI kan de klant zelf zonder moeite een robot verplaatsen”


​​​​​​​“We hebben het over een innovatie! Robots zijn er al jaren binnen de industrie. Ze doen geweldig werk, maar we bespeurden een groot probleem met betrekking tot hun flexibiliteit. Voor OVI was het verplaatsen van een robot van de ene werkplek naar de andere en daarna het wijzigen van de taak die hij moest uitvoeren, een proces dat enkele dagen in beslag nam. Het bracht serieuze mechanische, elektrische, softwarematige en pneumatische inspanningen met zich mee. We weten dit, omdat dit is wat we in de eerste fase deden. We waren integrators. We verplaatsten robots voor klanten. Met OVI kan de klant de robot zonder moeite zelf verplaatsen. Alle parametervergelijkingen die een integrator gedurende enkele dagen aan de achterkant moest doen, worden nu door de software in enkele minuten uitgevoerd. We ontwierpen een ingewikkelde contactdoos die alle signalen (elektrische energie, internet, sensortechniek, pneumatiek, etc.) naar de robot stuurt en die alleen maar ontkoppeld hoeft te worden en weer aangekoppeld op de volgende werkplek. Daarna brachten we een automatische gereedschapswisselaar aan die het snel wisselen van het werkgereedschap van de robot mogelijk maakt en nieuwe commando’s aan de robot geeft”, legt de oprichter van OVISO Robotics uit.    
 

Wat doet een mobile robot?
 

​​​​​​​OVI is al op de markt en de gebruikers staan verbaasd over de vaardigheden. Vanwege de toegepaste softwarefuncties kan de robot in de snelst mogelijke tijd verplaatst worden tussen verschillende werkplekken, om vervolgens weer te worden ingeschakeld. Tegelijkertijd is het OVI-systeem vanwege de softwarefuncties in staat automatisch de werkplek te identificeren waar het geïnstalleerd is en het programma te laden voor die bepaalde werkplek. Het softwaresysteem detecteert of het gereedschap van de robot geschikt is voor de toepassing; een aspect dat bijdraagt aan vermindering van de operationele risico’s, de beperking van stilstand en aan het weer in werking treden in minder dan tien minuten. 

Allereerst bedient OVI de bedrijven in de end-of-line sector, namelijk het verpakkings- en palletiseerproces. Ten tweede is het erg nuttig bij het laden en lossen van een geautomatiseerde machine in een fabriek, waarbij het succesvol het routinewerk van een of meerdere mensen op zich neemt. OVI kan ook de houtverwerkende industrie drastisch veranderen, omdat het verscheidene handelingen kan uitvoeren: schilderen, lakken, graveren, nieten, etc.

Naast zijn specifieke toepassingen past OVI bij elk bedrijf waar pick-and-place-werkzaamheden worden uitgevoerd. Het bedrijf heeft deze oplossing al bij verschillende bedrijven in Roemenië geleverd en de robot werkt uitstekend. 
 

“De steun van itsme ES Elektro Romania was van onschatbare waarde”

OVI’s lot had heel anders kunnen zijn als haar uitvinders niet van de technische en commerciële steun van itsme ES Elektro Romania hadden kunnen profiteren. “We hebben een lange relatie die al voor de ontwikkeling van dit product bestond. We zijn onze partners zeer dankbaar. Hun steun was van onschatbare waarde. Als zij ons niet met hun advies hadden geholpen, zou ons OVI-product veel duurder zijn geworden en had het misschien wel een kortere levensduur gehad. De tientallen jaren aan ervaring van de mensen van itsme ES Elektro Romania vertegenwoordigen hun kracht. We zouden niet de tijd hebben gehad enkele stadia te doorlopen die zij in decennia hebben ondergaan. Je kunt deze ervaring met al het geld in de wereld nog niet kopen en daarom zijn we bij hen gekomen om ons te helpen. Ik wil benadrukken dat we twee soorten ondersteuning ontvingen: technische support  (bij het uitzoeken van componenten) en hulp bij het commerciële traject”, zegt Ovidiu.
 

OVISO, nóg een tevreden klant
​​​​​​​

Ook Marius Nodiș en Mihai Kast, twee van de specialisten die namens itsme ES Elektro Romania betrokken waren bij de samenwerking met de makers van OVI, benadrukken het professionele karakter van de relatie met OVISO Robotics. Marius is degene die bruikbare adviezen gaf over de elektrische componenten, waar Mihai vanuit zijn lange ervaring met onderdelenassemblage ervoor zorgde dat alles volgens tekening verliep. “Wij bieden technische, commerciële en logistieke ondersteuning door onze gespecialiseerde consultants. Het creëren van OVI was een complex, maar tegelijkertijd uitdagend en fascinerend proces. We zijn er trots op dat we onze schouders hebben gezet onder een innovatie die het fabricageproces in de industrie totaal gaat veranderen”, verklaart Marius.


 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    15 apr. 2024
    Coroos - Slimme verlichting voor verduurzaamde voedingsmiddelen
    In samenwerking met itsme Lighting Technology stapt COROOS op zijn locatie in Kapelle over op ledverlichting in de magazijnen. Samen hebben ze gekozen voor armaturen van Bever Innovations uit Zierikzee. Zij zijn voorzien van bewegingsdetectie en daglichtcompensatie. Bevers slimme regeling zorgt voor een extra energiebesparing, terwijl het verlichtingsniveau is verhoogd om te voldoen aan de nieuwste norm voor veilig werken in binnenruimten (NEN EN 12464-1).
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15 feb. 2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    29 nov. 2023
    Azteq - Warme samenwerking voor thermische zonne-energie
    Azteq streeft naar een Europese revolutie in groene warmtetechnologieën op industriële schaal en ontwikkelt daarvoor zonnewarmtesystemen. De Belgische start-up werkt in projecten samen met technische dienstverleners, die op hun beurt Breemes inschakelen voor advies en levering van componenten. Voor een groot project in Sevilla lagen er uitdagingen ten aanzien van de levertermijn van de decentrale PLC’s en de communicatie daartussen in de uitgestrekte installatie.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    22 nov. 2023
    BMI - Ontzorgen door drives in kaart te brengen
    Bij RBB draait de productie van betondakpannen op drives die grotendeels van Danfoss komen en tot wel twintig jaar oud zijn. Breemes, zusterbedrijf van itsme, evalueerde hun status en deed aanbevelingen voor onderhoud, vervanging en standaardisatie. Zo ontzorgde de leverancier zijn klant RBB met een hogere efficiëntie qua reservevoorraad drives en energieverbruik in productie – en uiteindelijk een betere nachtrust.
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    11 apr. 2024
    Leuze - Serie 5B fotocellen
    Voor het detecteren van de meest uiteenlopende objecten is soms een simpele oplossing denkbaar: een fotocel van Leuze met een scherpe prijs en een uitstekende performance!
    Lees verder
  • NEWS
    29 mrt. 2024
    Hager - Bedradingskanalen Tehalit
    De BA6 en BA7 kanalen van Tehalit zijn essentiële componenten in moderne elektrische installaties. Deze kanalen vormen een cruciaal onderdeel van de bekabelingssystemen die worden gebruikt in residentiële, commerciële en industriële gebouwen.
    Lees verder
  • NEWS
    27 mrt. 2024
    HARTING - Field attachable connectoren
    Field-attachable connectoren bieden flexibele en eenvoudige oplossingen voor het installeren en onderhouden van elektrische verbindingen op locatie, zonder speciaal gereedschap. Deze connectoren vinden hun toepassing in diverse sectoren, zoals fabrieksautomatisering, windenergie, railvoertuigen en gebouwinstallaties, waar betrouwbare en robuuste verbindingen nodig zijn zonder uitgebreide planning. Het gebruik van deze connectoren vereist slechts basishulpmiddelen, zoals een zijsnijder, schroevendraaier en tangen, waardoor snelle reparaties mogelijk zijn zonder nieuwe crimpcontacten of gespecialiseerd gereedschap.
    Lees verder
  • NEWS
    25 mrt. 2024
    Danfoss - Condition-based Monitoring
    Danfoss's intelligente frequentieregelaars waarschuwen vroegtijdig voor stilstand door gegevens van sensoren te verzamelen, evalueren en opslaan. Resultaten worden beschikbaar gesteld in de cloud of lokaal, voor voorspellend onderhoud. Dit verbetert prestaties, efficiëntie en uptime, verlengt componentlevensduur en vermindert complexiteit. Installatie is eenvoudig: de regelaar leert automatisch of de gebruiker voert een identificatierun uit.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen:

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    22 jul. 2022
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    PROFIBUS-Troubleshooting & Maintenance
    Er wordt geleerd hoe men een storing moet analyseren, lokaliseren en oplossen. Dit wordt gefundeerd aan de hand van theorie over bekabeling, afscherming, aarding en meetgereedschappen. Met behulp van praktische oefeningen gaan de deelnemers de theorie toepassen in de praktijk.
    Lees verder
  • TRAINING
    S7-PROG2
    Na het volgen van deze module kan de cursist: complexe programma’s lezen; complexe programma’s schrijven.
    Lees verder
  • TRAINING
    S7-SERVICE
    Na het volgen van deze module kan de cursist: SIMATIC S7 PLC’s mechanisch en elektrisch opbouwen. PROFIBUS DP opbouwen en Master Slave deelnemers aansluiten. StoringsLED’s interpreteren. Configuratie testen. I/O kaarten adresseren via STEP7 software. Een compleet programma gestructureerd inbedrijfnemen, zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S7 PLC’s herkennen en oplossen.
    Lees verder