text.skipToContent text.skipToNavigation

Training – comfortabel buiten je comfortzone
 


Remia investeert in breed inzetbare medewerkers door interne én externe opleiding
 

De bedenker van de fritessaus heeft in zijn bijna honderdjarig bestaan het productgamma sterk uitgebreid en beschikt daarmee over een breed assortiment sauzen, dressings, frituurvet en margarines. Aan de technische dienst de uitdaging om het machinepark draaiende te houden, zodat er jaarlijks miljoenen producten van de band blijven rollen. Ook op het gebied van kennis gelooft Remia in ontwikkeling in de breedte. Een groep van zowel mechanische als elektrotechnische monteurs volgde onlangs de driedaagse training TIA Portal Systeem. itsme was te gast in het sauzenhart van Nederland, Den Dolder, om die kennis over te dragen. 
 

Procestechniek, vermogenselektronica, besturings- en installatietechniek, het komt allemaal samen bij het onderhoud van de 40 productielijnen. Daar komt nog de grote diversiteit aan producten bij met ieder hun eigen verpakking en procedé. Een margarine voor op brood kent nu eenmaal totaal andere bereidingsprocessen en verpakkingstechnieken dan een knijpfles ketchup. Voor Erik van Roode, coördinator Elektrotechnische Dienst Sausfabriek bij Remia, is het precies die afwisseling die hem al 22 jaar aan het bedrijf bindt. “Juist omdat we niet dagelijks hetzelfde doen, is het belangrijk dat we onze kennis up-to-date houden. En bovendien vind ik het belangrijk dat onze jongens allround zijn. Zo kunnen onze mechanische monteurs zelf een motor afkoppelen, zonder tussenkomst van een elektricien. Dat leren ze bij ons.”
 

De meeste mensen die nieuw binnenkomen op de technische dienst hebben een mechatronica-achtergrond, waarbij niet iedereen over een stuk basiskennis programmeren beschikt. Erik bracht samen met Marcel Steijger, training manager bij itsme Industrial Automation, de wensen en het aanvangsniveau van de cursisten in kaart. De SIMATIC TIA Portal Systeem training van itsme sloot het beste aan bij de behoeften van de groep, die zowel uit elektrotechnische als mechanische monteurs bestond. Tijdens de training maakten de deelnemers kennis met de belangrijkste functies binnen TIA Portal en gingen aan de slag met een aantal programmeeropdrachten, HMI en SCL. Tevens leerden ze werken met de diagnostische functies binnen TIA Portal.
 


Mechanisch en elektrisch komen samen
 

De cursisten werden meegenomen in het programmeren binnen Siemens TIA Portal. Met die kennis konden de elektriciens meteen na de cursus aan de slag. Erik vertelt: “Zij werken dagelijks aan de modificaties van lijnen. Binnenkort gaan we ook een nieuwe productielijn neerzetten. De machines die in die lijn komen, hebben elk hun eigen besturing, dus die moeten onderling wel communiceren. De vulmachines moeten bijvoorbeeld niet gaan draaien als daarachter een storing is bij de inpakmachine. Die I/O tussen de machines doen we zelf. We regelen ook de aansturing van de banen, bijvoorbeeld de juiste snelheid, zodat we niet teveel stuw krijgen bij de inpakmachines.”
​​​​​​​

Voor de mechanische monteurs was de training vooral bedoeld om wat meer vertrouwd te raken met een stuk elektrotechniek. “Onze mechanische jongens hebben geleerd hoe een PLC werkt. Ze hebben er nog niet zoveel mee te maken, maar in de toekomst is het de bedoeling dat ze kleine dingen zelf kunnen oppakken. We hebben veel meer mechanische monteurs dan elektriciens en ze hoeven nu niet meer voor elk klein dingetje een elektricien te bellen. Bovendien maakt dat het werk voor hen ook afwisselend en dus leuker. Op de nieuwe PLC’s zit ook een scherm, waarbij ze bepaalde storingen kunnen vinden, bijvoorbeeld als er een PROFINET-kabel stuk is. Zo kunnen ze vast wat voorwerk doen voor ze een elektricien bellen. Wat zeker ook belangrijk is, is dat iedereen zelfstandig programma’s kan uploaden of downloaden”, vertelt Erik niet zonder trots.  
 

Het verschil in achtergrond en aanvangsniveau was volgens itsme trainer en product specialist Industrial Automation Tim Ackermans prima te doen. “Iedereen begon aan dezelfde opdracht. De mensen die al verder waren, konden aan de slag met extra opdrachten, zodat ik meer aandacht kon schenken aan degenen die dat nodig hadden”, vertelt Tim. Zelf was Erik erg te spreken over de verdeling tussen theorie en praktijk. Hij vertelt: “Die theorie hoort er nu eenmaal bij, maar onze mechanische jongens doen liever iets met hun handen. Tim liet al vrij snel wat zien op de PLC en dat hield de aandacht vast. Is het alleen maar theorie, dan houd je nooit een halve dag iedereen erbij. Op termijn wil ik qua training met SCL aan de gang. Met die programmeertaal heeft onze elektrotechnische dienst nog niet zoveel ervaring. Dan kunnen we diepte in met programmeren.” 
 

Laagdrempeligheid belangrijk​​​​​​​


Tim en zijn collega-productspecialisten staan niet alleen voor de klas als trainer, maar geven ook technische ondersteuning. Klanten raadplegen hen met diverse vragen over bijvoorbeeld aandrijvingen of PLC-systemen, gemaakt in Siemens TIA Portal. Daardoor hebben ze een sterke connectie met de praktijk en weten ze wat er speelt bij hun klanten en waar ze behoefte aan hebben. ​​​​​​​
 

“Als je belt met technical support, krijg je een uitleg in normaal Nederlands"

​​​​​

Juist die laagdrempeligheid is belangrijk voor het team van Remia, vertelt Erik. “Als je belt met technical support, krijg je een uitleg in normaal Nederlands, zonder dat mijn monteurs met allerlei termen en softwareversies om de oren worden geslagen. Iedereen is heel vriendelijk en er wordt ook nog weleens gelachen. Ik vind dat belangrijk, want dat maakt dat mijn jongens ook geen drempel voelen om te bellen en vervolgens drie uur met een lijn stilstaan.” 
 


 

In 1925 opgericht, is De Rooij’s Elektrische Melangeer Inrichting Amersfoort, beter bekend als Remia, inmiddels uitgegroeid tot toonaangevende sauzen- en margarinefabrikant in Nederland. Een team van meer dan 400 medewerkers werkt vanuit Den Dolder aan de productie van een breed assortiment sauzen, dressings, frituurvetten en margarines.
​​​​​​​

Remia mag zich de uitvinder van de fritessaus noemen en introduceerde als eerste vloeibare margarine voor bakken en braden, een van hun grootste innovaties. Bedrijven die Remia in de loop der jaren heeft overgenomen ter versteviging van zijn marktpositie zijn onder andere Van Dijk Lopik (Gouda’s Glorie), De Marne (marktleider mosterd) en Yil’driz (bekend van de knoflooksaus en vloeibare sambalsaus). 


 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    19 apr. 2024
    Dymotec - Open lijnen in een ‘perfecte storm’
    Door Covid-19 en de wereldwijde componentenschaarste kwam de industrie in een ‘perfecte storm’ terecht. Industrieel automatiseerder Dymotec en Breemes hielden de telefoonlijnen continu open om met creativiteit en proactiviteit samen het schaarsteprobleem aan te pakken. Dymotec in Olen (B) legt zich toe op industriële automatisering in uiteenlopende sectoren, van food en farma tot logistiek en metaal. Het bedrijf bestaat dertig jaar en is in 2022 toegetreden tot de Jeco Energies-groep. Dymotec telt nu zo’n vijftig medewerkers en beschikt daarnaast over een flexibele schil met techniekers, programmeurs en projectengineers. Al sinds haar oprichting heeft de Kempense onderneming een relatie met (de voorgangers van) Breemes.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15 apr. 2024
    Coroos - Slimme verlichting voor verduurzaamde voedingsmiddelen
    In samenwerking met itsme Lighting Technology stapt COROOS op zijn locatie in Kapelle over op ledverlichting in de magazijnen. Samen hebben ze gekozen voor armaturen van Bever Innovations uit Zierikzee. Zij zijn voorzien van bewegingsdetectie en daglichtcompensatie. Bevers slimme regeling zorgt voor een extra energiebesparing, terwijl het verlichtingsniveau is verhoogd om te voldoen aan de nieuwste norm voor veilig werken in binnenruimten (NEN EN 12464-1).
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15 feb. 2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    29 nov. 2023
    Azteq - Warme samenwerking voor thermische zonne-energie
    Azteq streeft naar een Europese revolutie in groene warmtetechnologieën op industriële schaal en ontwikkelt daarvoor zonnewarmtesystemen. De Belgische start-up werkt in projecten samen met technische dienstverleners, die op hun beurt Breemes inschakelen voor advies en levering van componenten. Voor een groot project in Sevilla lagen er uitdagingen ten aanzien van de levertermijn van de decentrale PLC’s en de communicatie daartussen in de uitgestrekte installatie.
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    22 apr. 2024
    Rittal - VR-sokkel
    Duik in de wereld van het VX-sokkel plintsysteem – een opvolger die jouw kastopstelling naar een hoger niveau tilt. Meer stabiliteit, maar ook een vlekkeloze installatie. Ervaar de evolutie van jouw werkruimte vandaag nog! Rittal streeft ernaar zijn producten voortdurend te verfijnen en te verbeteren. Als onderdeel van dit proces is het VX-sokkel plint systeem opnieuw ontworpen is dit product sinds 1 maart 2024 verkrijgbaar.
    Lees verder
  • NEWS
    22 apr. 2024
    Siemens - SINAMICS G220 frequentieregelaar nu ook in IP55
    Naast de eerder vrijgegeven IP20 variant van de SINAMICS G220 frequentieregelaar, is nu ook de IP55 versie van deze innovatieve regelaar leverbaar. Deze uitvoering is standaard voorzien van gecoate printplaten waarmee de regelaar ook buiten de schakelkast goed bestand is tegen agressieve invloeden in een zwaar industriële omgeving. Optioneel kan ook een op de behuizing gemonteerde werkschakelaar worden geleverd waarmee zonder overige externe componenten een veilige afschakeling van de spanning wordt gegarandeerd.
    Lees verder
  • NEWS
    19 apr. 2024
    News - Fluke - 87-V digitale multimeter
    Dankzij technologische vooruitgang kunnen nu nauwkeurige elektrische metingen worden uitgevoerd tijdens installatie en onderhoud met behulp van een digitale multimeter (DMM), waardoor technici problemen kunnen diagnosticeren die tot voortijdige uitval leiden.
    Lees verder
  • NEWS
    17 apr. 2024
    Pilz - PSENmlock mini en PSENslock 2
    Bij de beveiliging van afschermingen moet er afhankelijk van de toepassing rekening worden gehouden met de meest uiteenlopende factoren, zoals het hek type, de desbetreffende inbouwsituatie en het specifieke gebruik. Pilz breidt hiervoor zijn assortiment op het gebied van veiligheidsvergrendelingen uit met meteen twee nieuwe sensoren: PSENmlock mini voor ruimte kritische toepassingen en PSENslock 2
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen:

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    22 jul. 2022
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    TIAP-SAFETY
    Introductie normen voor machineveiligheid; • Het platform van TIA Portal leren kennen aangaande ET200SP of S7-1200/1500 Failsafe PLC’s; • De programmeeromgeving TIA Portal Safety leren gebruiken; • Leren programmeren van een Safety gerelateerde toepassing; • Gebruik van de Failsafe systeemfuncties, pacificatie en herintegratie; • Gebruik van noodstop, veiligheidshek, lichtschermen en 2-handsbediening; • De specifieke periferie configureren.
    Lees verder
  • TRAINING
    TIAP-Scada
    De cursus verschaft u de kennis om een machine- en installatie specifieke Human Machine Interface te projecteren met de software WinCC op basis van TIA Portal V15 Na het volgen van deze cursus is de cursist in staat om: Een nieuw project aan te maken in WinCC TIA Portal Professional; WinCC TIA Portal projecten voor bedienen op machineniveau te editeren en grafische beelden optimaal creëren. WinCC station koppelingen maken mbv klassieke S7 drivers en TIA Portal drivers. WinCC station koppelen als OPC-cliënt zowel via klassieke OPC als via OPC UA protocol. Archiveringsconcept voor alarmen en meetwaarden kunnen implementeren. Op specifieke waarden uit SIMATIC S7 toegrijpen om op het bedien- en visualiseringssysteem te tonen en verder te bewerken. Aanmaken van faceplates. Koppelingen realiseren tussen WinCC TIA Portal Professional en “andere” systemen. Vb Excel als OPC-cliënt op TIA portal als OPC server; Export van loggin-gegevens naar Excel vanuit WinCC TIA Portal Professional; WinCC configureren als OPC-cliënt. Leren werken met web based acces en web based diagnostic.
    Lees verder
  • TRAINING
    WinCC-SCADA
    De mogelijkheden van WinCC leren kennen en toe te passen
    Lees verder