text.skipToContent text.skipToNavigation



Eerder de nieuwste techniek

Ronetic Industrial Automation bouwt op kennis en logistiek itsme


 


“Handjes verminderen.” Bij Ronetic is het de belangrijkste vraag van klanten. Dat betekent automatiseren en robotiseren, maar dan liefst wel beheersbaar en betaalbaar. Dus is het de kunst om de complexiteit van de techniek in de hand te houden. Bijvoorbeeld door de besturing overzichtelijk in te richten en waar mogelijk componenten te combineren. Voor centrale besturing adviseerde itsme een nieuw I/O-systeem van Festo met geïntegreerd ventieleiland.
 

Klanten verlangen turnkey-projecten en hun belangrijkste vraag is “handjes verminderen”, vertelt Roland van de Kamp, oprichter en directeur van Ronetic Industrial Automation BV in Veghel. “Grootste technische uitdaging is verkorting van de cyclustijd: meer producten maken in dezelfde tijd. Dat geldt zeker in de spuitgietwereld, waar onze wortels liggen en de marges pas in zoveel cijfers achter de komma liggen.” Die korte cyclustijd wordt bepaald door een uitgekiend mechanisch ontwerp en een snelle besturing. Ronetic wist er wel raad mee in een project voor een fabrikant van sondevoedingsflessen. 
 

Schoner, goedkoper, volcontinu

De flessen worden met blaasspuitgieten gemaakt, vervolgens geïnspecteerd, van een schroefdop voorzien, in een blister gestopt en tot slot per tien in een doos verpakt. Het dopschroeven en verpakken gebeurde nog handmatig. Een belangrijke reden om hier de handjes te verminderen, en dus te automatiseren, is dat het proces grotendeels plaatsvindt in een cleanroom, vanwege de vereiste steriliteit. Vierkante meters in de cleanroom zijn duur en mensen zijn een bron van vervuiling. Bovendien loopt de flessenproductie zeven dagen per week, terwijl de medewerkers alleen door de week werken; de productie van het weekend verwerken ze op maandag. Kortom, automatisering zou de productie schoner, goedkoper en echt volcontinu kunnen maken. Ronetic bouwde die automatisering celmatig op. Tussen de inspectiecel, dopschroefcel, blisterverpakkingscel en doosverpakkingscel kwam telkens een buffercel. Dit om de doorlopende stroom flessen, 1.200 stuks per uur, op te vangen als ergens een storing optreedt of bijvoorbeeld de voorraad doppen moet worden aangevuld. Een eerdere poging, van een andere automatiseerder, om dit productieproces compleet te automatiseren, mislukte. 

“Dat maakt het voor de operator het eenvoudigst”
 

Ronetic durfde een nieuwe poging wel aan, vertelt mechanisch constructeur Hans van Melis. “Omdat de techniek van servo voor handelingen zoals dopschroeven en de cameratechniek voor inspectie intussen alweer verder is doorontwikkeld. Een grotere uitdaging lag voor ons in de handling. Als de versgespoten fles uit de machine komt is die nog warm en heel stroef; dan is het een verschrikkelijk ding om te hanteren. En als die flessen in hun blisterverpakking zitten, met veel lucht, is het ook een crime.” Deze mechanische problemen wist Ronetic echter goed op te lossen. 
 

Besturingstechnische vraag

Daarnaast lag er een besturingstechnische vraag: moest er een overall besturing komen, met één centrale plc en remote I/O op elke cel, of moest elke cel van een eigen plc worden voorzien? Voor advies wendde Ronetic zich tot technisch dienstverlener itsme, al jaren vaste partner van het Veghelse bedrijf. De conclusie was dat, gezien het grote aantal cellen, centrale besturing de beste optie was, aldus Van de Kamp. “Dat maakt het voor de operator het eenvoudigst.” De plc werd er een van het voor Ronetic vertrouwde Siemens, terwijl er voor de remote I/O meerdere mogelijkheden waren. De keuze viel uiteindelijk op een nieuw product van Festo, het CPX-AP-I I/O-systeem met geïntegreerd ventieleiland. Kostenoverwegingen speelden een rol, evenals het feit dat het Festo-systeem M8-connectoren heeft, wat goed past in Ronetic’s automatisering, tegenover M12 bij een concurrerend product. Maar veel belangrijker was dat het Festo-systeem een bus voor real-time communicatie heeft en het concurrerende systeem niet, want dat werkt met het tragere IO-Link. Real-time communicatie maakt de besturing sneller, en dus de cyclustijd korter. Bovendien biedt de Festo-bus meer capaciteit, bijvoorbeeld voor het monitoren van data die voor onderhoud belangrijk zijn. “Dat wordt voor ons zeker interessant, maar is nog toekomst.” Nu al wel belangrijk is dat de integratie van het ventieleiland zorgt voor besparing op de bekabeling en het aantal benodigde componenten. “Dat maakt installatie plug & play en het is ook nog eens goedkoper.”

“Voor celmatig bouwen houden we zo het overzichtelijk” 

Het Festo I/O-systeem, verbonden met de plc, wordt rechtstreeks vanuit de Siemens TIA Portal geprogrammeerd. Gesneden koek voor Ronetic, waar ze tevreden zijn met het advies van itsme. En dat geldt ook voor de klant van Ronetic, waar de nieuwste automatisering intussen al een tijdje draait. Van Melis: “Bij een medisch product is dat verpakken kritisch. Als er maar iets beschadigt, ben je meteen de steriliteit kwijt.” Bij volgende projecten zal Ronetic het geïntegreerde I/O-systeem vast weer kunnen toepassen, is de verwachting in Veghel. “Wij hebben hiervoor gekozen vanwege het celmatige bouwen en dat doen we bij meer projecten. Zo houden we het overzichtelijk.” 


 


 

Enthousiast team, uitgebreide ervaring

Roland van de Kamp ontwikkelt al bijna dertig jaar toepassingen voor het automatiseren van spuitgietprocessen en richtte in 2002 Ronetic Industrial Automation op. Dat legt zich toe op speciaalmachinebouw voor het automatiseren en robotiseren van industriële processen in bredere zin. Van de handling, assemblage en inspectie van spuitgietproducten tot het (de)palletiseren van glazen potten en blikken in een voedselveilige omgeving. Dat doet Ronetic met een enthousiast team. “Bij ons is iedereen bij elk project betrokken en zijn de lijnen kort.” Het team heeft een uitgebreide ervaring op het gebied van zowel mechanica als besturingstechniek. Voor de onderdelenfabricage werken ze met vaste toeleveranciers en voor automatiseringstechnisch advies en logistiek met itsme.

Kan itsme ook jouw cyclustijd helpen verkorten?

Vul het formulier in en we nemen contact met je op!
 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    15 feb. 2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    29 nov. 2023
    Azteq - Warme samenwerking voor thermische zonne-energie
    Azteq streeft naar een Europese revolutie in groene warmtetechnologieën op industriële schaal en ontwikkelt daarvoor zonnewarmtesystemen. De Belgische start-up werkt in projecten samen met technische dienstverleners, die op hun beurt Breemes inschakelen voor advies en levering van componenten. Voor een groot project in Sevilla lagen er uitdagingen ten aanzien van de levertermijn van de decentrale PLC’s en de communicatie daartussen in de uitgestrekte installatie.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    22 nov. 2023
    BMI - Ontzorgen door drives in kaart te brengen
    Bij RBB draait de productie van betondakpannen op drives die grotendeels van Danfoss komen en tot wel twintig jaar oud zijn. Breemes, zusterbedrijf van itsme, evalueerde hun status en deed aanbevelingen voor onderhoud, vervanging en standaardisatie. Zo ontzorgde de leverancier zijn klant RBB met een hogere efficiëntie qua reservevoorraad drives en energieverbruik in productie – en uiteindelijk een betere nachtrust.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15 nov. 2023
    Vicoma - Virtual reality levert werkelijk verlichtingswinst op
    Een lichtplan kan er op papier of scherm mooi uitzien, uiteindelijk telt wat de verlichting in het echt doet. Virtual reality kan helpen om daar vooraf al een goede indruk van te krijgen. Adviseur Vicoma en verlichtingsexpert itsme bewijzen het in een project voor de Koninklijke Marine. “Binnen zeven minuten waren ze eruit: ‘Zo willen we het hebben.’”
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    21 mrt. 2024
    Phoenix Contact - HEAVYCON
    Met HEAVYCON Click-in monteren contactblokken eenvoudig, betrouwbaar en zonder gereedschap in EVO- en STANDAARD-connectorbehuizingen. De hoorbare en voelbare “klik” bevestigt de snelle installatie. 
    Lees verder
  • NEWS
    18 mrt. 2024
    Murr - Compacte Besturings- en Signaleringsmodules
    Compact, flexibel en eenvoudig te installeren – zo kunnen de nieuwe compacte besturings- en signaleringsmodules worden beschreven, waarmee Murrelektronik zijn assortiment van drukknoppen met standaard M12 aansluiting voor elektrische installaties uitbreidt.
    Lees verder
  • NEWS
    13 mrt. 2024
    Wago - Collecteer energiedata met WAGO Power Quality- en MID-modules
    Ontdek meer over de Power Quality en MID-modules van WAGO. Deze modules bieden fabrikanten nauwkeurige metingen en diepgaande analyses van energie, waardoor ze een solide basis leggen voor voorspellende onderhoudssystemen die storingen kunnen identificeren nog voordat ze optreden.
    Lees verder
  • NEWS
    7 mrt. 2024
    ABB - De volgende generatie industriële modulaire automaten
    Ontdek een nieuw niveau van prestaties, efficiëntie en veiligheid met de S300P industriële modulaire automaten. De serie vervangt de bestaande S200P-serie en biedt tal van nieuwe functionaliteiten. De S300P zorgt voor betrouwbare bescherming bij veeleisende toepassingen in industriële installaties, heavy duty OEM, marine, datacenters, batterij-oplaadsystemen. Met een hoge kortsluitvastheid van 25 kA over de volledige serie (0,2 A-63 A) wordt veiligheid verbeterd en downtime verminderd.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen:

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    22 jul. 2022
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    BASIS-PL
    Na afloop van de training kunnen de deelnemers: De werking en toepassing van Performance Level (ISO 13849-1) uitleggen De werking en toepassing van Safety Integrity Level (IEC 62061) uitleggen Blokschema's van veiligheidscircuits afleiden Met behulp van PAScal software een veiligheidscircuit op het vereiste PL valideren Bij de training verkrijgt men een PAScal licentie en certificaat van deelname.
    Lees verder
  • TRAINING
    FREQ-FC300
    Na het volgen van deze workshop kan de cursist: Omgaan met frequentieregelaars FC300 van het merk Danfoss; Het toepassingsgebied herkennen en een frequentieregelaar inzetten; Een frequentieregelaar inbedrijfnemen en afstellen.
    Lees verder
  • TRAINING
    Modbus
    Deze workshop heeft als doel de cursisten wegwijs te maken in de opbouw van een Modbus-telegram en inzicht te verschaffen in de configuratie en het onderhoud van een Modbus-koppeling. • De opbouw van de communicatieprotocollen binnen Modbus kunnen begrijpen. • De verschillen leren kennen tussen Modbus RTU en STCP. • De connectie kunnen opbouwen tussen 2 Modbus-deelnemers. • De verschillen begrijpen tussen Master/Slave en Server/Client opzet. • De verschillende functies binnen Modbus kunnen gebruiken. • De libraries van Siemens Modbus kunnen toepassen. • Modbus kunnen implementeren op Siemens PLC, S7-300/400 en S7-1200/1500. Deze cursus is sterk praktijkgericht: al vrij snel wordt de cursist geconfronteerd met de uitdaging 'hoe laat ik de componenten met elkaar communiceren via Modbus'.
    Lees verder