text.skipToContent text.skipToNavigation


Radar of Optisch?
 

Met de recente introductie van de Leuze veiligheidsradar LBK is de veiligheidswereld in onderzoek waar deze toegepast kan worden in plaats van een (optische) veiligheid Laserscanner zoals de Leuze RSL 400 of een veiligheidslichtscherm. 
 

Beide principes zijn zeer verschillend. De veiligheidsradar zoekt naar beweging om te bepalen of een lichaam wordt gedetecteerd. De radargolf wordt uitgezonden door de sensor en zal afbuigen op verschillende afstanden, afhankelijk van de beweging. Dit is vooral nuttig bij het detecteren van het menselijk lichaam of andere vaste bewegende voorwerpen (bijvoorbeeld een robot, AGV, etc.), wat resulteert in een veilige toestand (d.w.z. het stoppen van gevaarlijke machinebewegingen of processen). Daarentegen bewegen statische objecten niet en worden ze genegeerd (bijvoorbeeld een pilaar of vast machinedeel).
 

Veiligheidsscanners en -lichtschermen maken gebruik van optische technologie volgens het scan- en zender-/ontvanger-principe. De veilige optische sensor zendt infrarood licht uit en verwacht dit licht terug in de ontvanger. Als er bij een scanner gereflecteerd licht wordt ontvangen binnen de veiligheidszone (persoon aanwezig), is er  een niet bekende situatie en schakelt het apparaat zijn veilige uitgangen uit, wat resulteert in een veilige toestand. Hierdoor komen vingers, handen of benen niet in de gevarenzone.

Veiligheidsradars zijn extreem robuust voor omgevingsfactoren zoals kou, sneeuw, water, rook, vuil, olie, puin. Veel statische niet-metalen voorwerpen zoals schuim, plastic, hout en zelfs beton zijn onzichtbaar voor de veiligheidsradar: radargolvengaan dwars door deze materialen.


De Leuze LBK veiligheidsradar en controller zijn geclassificeerd in veiligheidscategorie 2, PL d wordt gebruikt voor het voorkomen van het opnieuw opstarten van gevaarlijke beweging binnen een werkstation/robotcel of als een Inloopbeveiliging.
 


De Leuze RSL400 veiligheidsscanner is geclassificeerd in veiligheidscategorie 3, PL d en wordt vaak  gebruikt voor gebiedsbewaking, toegangs- en herstartbeveiliging. Toepassingen zijn o.a. robotbeveiliging, Automatisch Geleide Voertuigen (AGV) en - indien verticaal gemonteerd – als ingrijp- of inloopbeveiliging.
 

Een veiligheidslichtscherm (zoals de Leuze MLC500) behoort tot de hoogste veiligheidscategorie 4, PL e. Dit toestel is het werkpaard van de industrie, gebruikt voor de meeste veiligheidstoepassingen en -behoeften. Extreem snelle reactietijd, met veilige uitgangen, in vele lengtes en resoluties.


Belangrijk verschil tussen de radar en optische beveiligingen is bijvoorbeeld de resolutie: radar herkent wel een hand die in het veiligheidsveld beweegt, maar dit is niet gegarandeerd. De radar is ontwikkeld om grote objecten te herkennen. Wàt dit is, hangt af van materiaal, snelheid en positie van het object. 
 

Optische beveiligingen zoals de RSL400 scanner kunnen via software worden geconfigureerd om voorwerpen te detecteren zoals hand pols of enkel van een persoon. 
 

Over configuratie gesproken: veiligheidsradars en veiligheidslaserscanners worden meestal via software geconfigureerd. Zo kan het beschermingsveld (of waarschuwingsveld) worden gekozen, in- en uitgangen en andere functies geconfigureerd. De veiligheidsscanner is doorgaans veel beter configureerbaar omdat de optische sensor metingen bijna tot op de millimeter kan scannen, terwijl de radar nauwkeurig is tot ongeveer 300 mm.
 


 

 
 
 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    17 mei 2024
    Eaton - Signaalzuil compact
    Eaton introduceert de meest recente innovatie op gebied van visuele akoestische signalering: de Signaalzuil Compact. Dit eenvoudige product biedt hoge zicht- en hoorbaarheid voor een hele reeks aan toepassingen. De zuil combineert de hoogst beschikbare industriële functionaliteit met kwaliteit en een strak compact design.
    Lees verder
  • NEWS
    6 mei 2024
    Festo - Proportioneel drukregelventiel VPPI
    Bij het proportionele drukregelventiel VPPI worden alle nominale afmetingen direct aangestuurd; zonder de noodzaak van stuurventielen of voortrappen. Door het drukcompenserende element regelt het ventiel dynamische en nauwkeurig; ook bij de grotere nominale afmetingen. De krachtige en wrijvingsarme voice coil maakt de VPPI hoogdynamisch. De geïntegreerde positieregelaar draagt bij een aan hoge stabiliteit.
    Lees verder
  • NEWS
    6 mei 2024
    Phoenix Contact - CONTACTRON-speedstarter
    Frequentieomvormers worden vaak gebruikt in toepassingen waar bijv. een variabel toerental wordt gebruikt of waar het opstarten en uitschakelen van de motor moet worden geregeld. In het gebruik combineert de CONTACTRON-speedstarter de voordelen van een compacte motorstarter met de essentiële eigenschappen van een frequentieomvormer voor talrijke toepassingen:
    Lees verder

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    19 apr. 2024
    Dymotec - Open lijnen in een ‘perfecte storm’
    Door Covid-19 en de wereldwijde componentenschaarste kwam de industrie in een ‘perfecte storm’ terecht. Industrieel automatiseerder Dymotec en Breemes hielden de telefoonlijnen continu open om met creativiteit en proactiviteit samen het schaarsteprobleem aan te pakken. Dymotec in Olen (B) legt zich toe op industriële automatisering in uiteenlopende sectoren, van food en farma tot logistiek en metaal. Het bedrijf bestaat dertig jaar en is in 2022 toegetreden tot de Jeco Energies-groep. Dymotec telt nu zo’n vijftig medewerkers en beschikt daarnaast over een flexibele schil met techniekers, programmeurs en projectengineers. Al sinds haar oprichting heeft de Kempense onderneming een relatie met (de voorgangers van) Breemes.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15 feb. 2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    17 jan. 2024
    Stimac - Goede technische support bij telkens wijzigende specificaties
    Als de omschrijving voor een automatiseringsproject vanaf het begin duidelijk is, dan is het voor de industrieel automatiseerder makkelijk om daar concrete invulling aan te geven. De praktijk is echter dat gaandeweg een project vaak nog specificaties wijzigen. Dat overkwam Stimac/SNK bij het ontwerpen van de besturingstechniek voor een tuinbouwmachine. Voor de problemen die daarbij opdoken, kwam itsme snel met een oplossing bij Stimac/SNK. “Als een klant ons belt, komen wij direct in actie. Dan is het fijn dat we zelf een leverancier als itsme hebben die ook meteen kan helpen.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    20 dec. 2023
    Innovatec - Broeden op betere inkoop
    Innovatec Hatchery Automation is vorig jaar een professionaliseringsslag voor het inkoopproces gestart. Het bedrijf ging met itsme in zee vanwege de technische kennis, de logistieke concepten en de intensieve contacten met fabrikanten. “We hadden eerst verkering, nu denken we erover om te gaan samenwonen.”
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    22 jul. 2022
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    PCS7-SYST v9
    De deelnemer leert aan de hand van voorbeelden en oefeningen om met PCS7 V9.1 een proces te implementeren, te onderhouden of beheren.
    Lees verder
  • TRAINING
    PCS7-PRO v9
    De deelnemer leert aan de hand van voorbeelden en oefeningen om met PCS7 V9.1 een proces te implementeren, te onderhouden of beheren.
    Lees verder
  • TRAINING
    PROFIBUS-INST
    PROFIBUS is een robuuste veldbus. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. Tijdens het installatiewerk zijn problemen vaak te wijten aan simpele fouten zoals een ontbrekende afsluitweerstand, verkeerde kabel, verwisselde aders etc. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Vanaf nu kunnen de installateurs in de Benelux ook aan deze eisen voldoen en zich onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, doordat zij zich bekwaam hebben gemaakt in de spelregels en hun werk kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFIBUS probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
    Lees verder