text.skipToContent text.skipToNavigation


Radar of Optisch?
 

Met de recente introductie van de Leuze veiligheidsradar LBK is de veiligheidswereld in onderzoek waar deze toegepast kan worden in plaats van een (optische) veiligheid Laserscanner zoals de Leuze RSL 400 of een veiligheidslichtscherm. 
 

Beide principes zijn zeer verschillend. De veiligheidsradar zoekt naar beweging om te bepalen of een lichaam wordt gedetecteerd. De radargolf wordt uitgezonden door de sensor en zal afbuigen op verschillende afstanden, afhankelijk van de beweging. Dit is vooral nuttig bij het detecteren van het menselijk lichaam of andere vaste bewegende voorwerpen (bijvoorbeeld een robot, AGV, etc.), wat resulteert in een veilige toestand (d.w.z. het stoppen van gevaarlijke machinebewegingen of processen). Daarentegen bewegen statische objecten niet en worden ze genegeerd (bijvoorbeeld een pilaar of vast machinedeel).
 

Veiligheidsscanners en -lichtschermen maken gebruik van optische technologie volgens het scan- en zender-/ontvanger-principe. De veilige optische sensor zendt infrarood licht uit en verwacht dit licht terug in de ontvanger. Als er bij een scanner gereflecteerd licht wordt ontvangen binnen de veiligheidszone (persoon aanwezig), is er  een niet bekende situatie en schakelt het apparaat zijn veilige uitgangen uit, wat resulteert in een veilige toestand. Hierdoor komen vingers, handen of benen niet in de gevarenzone.

Veiligheidsradars zijn extreem robuust voor omgevingsfactoren zoals kou, sneeuw, water, rook, vuil, olie, puin. Veel statische niet-metalen voorwerpen zoals schuim, plastic, hout en zelfs beton zijn onzichtbaar voor de veiligheidsradar: radargolvengaan dwars door deze materialen.


De Leuze LBK veiligheidsradar en controller zijn geclassificeerd in veiligheidscategorie 2, PL d wordt gebruikt voor het voorkomen van het opnieuw opstarten van gevaarlijke beweging binnen een werkstation/robotcel of als een Inloopbeveiliging.
 


De Leuze RSL400 veiligheidsscanner is geclassificeerd in veiligheidscategorie 3, PL d en wordt vaak  gebruikt voor gebiedsbewaking, toegangs- en herstartbeveiliging. Toepassingen zijn o.a. robotbeveiliging, Automatisch Geleide Voertuigen (AGV) en - indien verticaal gemonteerd – als ingrijp- of inloopbeveiliging.
 

Een veiligheidslichtscherm (zoals de Leuze MLC500) behoort tot de hoogste veiligheidscategorie 4, PL e. Dit toestel is het werkpaard van de industrie, gebruikt voor de meeste veiligheidstoepassingen en -behoeften. Extreem snelle reactietijd, met veilige uitgangen, in vele lengtes en resoluties.


Belangrijk verschil tussen de radar en optische beveiligingen is bijvoorbeeld de resolutie: radar herkent wel een hand die in het veiligheidsveld beweegt, maar dit is niet gegarandeerd. De radar is ontwikkeld om grote objecten te herkennen. Wàt dit is, hangt af van materiaal, snelheid en positie van het object. 
 

Optische beveiligingen zoals de RSL400 scanner kunnen via software worden geconfigureerd om voorwerpen te detecteren zoals hand pols of enkel van een persoon. 
 

Over configuratie gesproken: veiligheidsradars en veiligheidslaserscanners worden meestal via software geconfigureerd. Zo kan het beschermingsveld (of waarschuwingsveld) worden gekozen, in- en uitgangen en andere functies geconfigureerd. De veiligheidsscanner is doorgaans veel beter configureerbaar omdat de optische sensor metingen bijna tot op de millimeter kan scannen, terwijl de radar nauwkeurig is tot ongeveer 300 mm.
 


 

 
 
 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    19 jun. 2025
    ABB - AF-magneetschakelaars
    De geavanceerde technologie van de AF-magneetschakelaars zorgt voor het overbruggen van spanningsdips en -pieken waardoor de magneetschakelaar consistent en betrouwbaar blijft functioneren. Dat voorkomt stilstand en waarborgt de continuïteit van bedrijfsprocessen. De geïntegreerde overspanningsbeveiliging maakt bovendien externe beveiligingen overbodig en bespaart zo ruimte en kosten én zorgt voor overzichtelijkheid in de besturingskast.
    Lees verder
  • NEWS
    18 jun. 2025
    Eaton - P1-40 lastscheiders
    Eatons P1-40 lastscheiders overbruggen de kloof tussen de maximale nominale waarde van de vorige P1 (32 A) en de laagste nominale waarde van de bestaande P3 (63 A). Hierdoor is een hogere nominale stroom mogelijk in het compacte formaat van de P1. De nieuwe P1-40 lijn vormt dé ideale oplossing voor machinebesturing, automatisering, productielijnen, nooduitschakelingen en hoofdschakelaars.
    Lees verder
  • NEWS
    17 jun. 2025
    Pilz - PSENopt en PSENopt II
    De veiligheidslichtschermen PSENopt en PSENopt II van Pilz beschermen medewerkers en productiegoederen op een veilige, efficiënte en economische manier. Een onzichtbaar infrarood beschermingsveld beschermt de gevarenzones en maakt een optimale toegangsbeveiliging mogelijk.
    Lees verder
  • NEWS
    16 jun. 2025
    Schneider Electric - TeSys Deca Advanced
    TeSys Deca Advanced is de nieuwste generatie high performance contactoren met een elektronische spoel en een breed AC/DC-stuurspanningsbereik om het energieverbruik tijdens de levensduur van het product te verlagen. TeSys Deca Advanced biedt de beste betrouwbaarheid in zijn klasse en tegelijkertijd betere elektrische prestaties voor een langere levensduur, vooral voor zware toepassingen of onder veeleisende omstandigheden.
    Lees verder

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    2 apr. 2025
    TR Service - Future-proof laagspanningspaneel
    TR-Service verzorgt industrieel onderhoud met inzet van alle disciplines, van elektrisch en mechanisch tot hydraulisch en pneumatisch. Met ondersteuning van Breemes installeerde het bedrijf een groot laagspanningspaneel. “Nadat ik met hen mijn summiere plan had besproken, besloot ik het gewoon te gaan doen”, vertelt directeur-eigenaar Raoul Tielens. Op suggestie van Breemes is het paneel future-proof gemaakt door het voor te bereiden op power monitoring.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    19 feb. 2025
    Peeters - Jong bedrijf, nieuwe spullen
    Sinds de start enkele jaren geleden ontwikkelt Peeters Robotic Solutions zich stormachtig met projecten in binnen- en buitenland en standaardoplossingen voor industriële pallettisering. Het bedrijf gaat mee met de nieuwste stand van de techniek, onder meer wat betreft elektrische en pneumatische aandrijvingen van Festo. Daarvoor doet het een beroep op itsme. “Dankzij hun kennis en kunde kunnen wij bij klanten met innovatie aan de voorkant zitten.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    26 dec. 2024
    Kusters - Gewicht in de schaal leggen
    Kusters zocht voor zijn machines voor ontwaarding van bankbiljetten een weegoplossing die eenvoudig was te integreren in de Siemens-besturing. Via itsme kwamen ze in contact met de juiste kennisdragers bij Siemens. “Voor ons als Kusters is itsme naast leverancier ook een kennisbron, waarmee we bepaalde onderdelen en processtappen co-engineeren, zoals dit weegsysteem.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    22 nov. 2024
    Eneco - Groen licht voor groene stroom en stoom
    Eneco Bio Golden Raand, gelegen in het havengebied van Delfzijl, zet biomassa om in groene stroom én groene stoom. Jaarlijks verwerkt de centrale circa 300.000 ton afvalhout vanuit Nederland en omliggende landen. In het kader van Eneco’s klimaatambitie is in 2022 een begin gemaakt met het vervangen van de bestaande tl-verlichting, in en bij de boilerroom. Het project werd onder toezicht van itsme uitgevoerd. “Daarin waren twee factoren belangrijk: de prijs natuurlijk, maar ook het stukje service.”
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    14 feb. 2025
    PROFINET CPNE
    Waar de Certified PROFINET Installer zich concentreert op het fysieke netwerk, gaat de Certified PROFINET Engineer dieper in op het protocol en de configuratie van het netwerk.
    Lees verder
  • TRAINING
    14 feb. 2025
    PROFIBUS CPE
    Waar de Certified PROFIBUS Installer zich concentreert op het fysieke netwerk, gaat de Certified PROFIBUS Engineer dieper in op het protocol en de configuratie van het netwerk.
    Lees verder
  • TRAINING
    14 feb. 2025
    WinCC-SCADA2
    Deze training behandelt de gevorderde elementen van WinCC SCADA
    Lees verder
  • TRAINING
    14 feb. 2025
    PCS7-SAFE V9
    Begrijpen en configureren van de Safety matrix en programmeren van de veiligheidsfuncties binnen PCS7.
    Lees verder