text.skipToContent text.skipToNavigation

​​​​​​​​​​​​​​Festo focus: OVEL vacuümgenerator: best of both worlds


​​​​​​​Communicatie via IO-Link

​​​​​​​De nieuwe compacte vacuüm generator OVEL van Festo  is ontwikkeld voor het efficiënt en decentraal opwekken van vacuüm. Door de modulaire opbouw is hij nauwkeurig af te stemmen op de specifieke applicatie. Bovendien beschikt de lichtgewicht generator over een analoge druksensor waarvan de waarden met behulp van een SCDN signaalomzetter zichtbaar zijn te maken. Tevens zijn de analoge signalen via IO-Link, gedigitaliseerd, naar een bovenliggende besturing door te sturen.
​​​​​​​
Festo Ovel

Festo Ovel​​​​​​​​​​​​Wanneer vacuüm gebruiken?

Als mechanische en handmatige grijpmethodes praktisch niet mogelijk zijn en het oppakken met een zuignap de eenvoudigste oplossing is. Daarnaast voor het fixeren van producten, het wegzuigen van dampen en het uitvoeren van lektesten.


Eenvoudig opwekken van vacuüm.

Vacuüm kan eenvoudig opgewekt worden door perslucht door een klein gaatje te leiden en daarna in een grotere buis weg te laten stromen. Door de ontstane hoge snelheid neemt de restlucht zoveel omgevingslucht mee dat er een onderdruk ontstaat. Dit effect wordt het Venturi-principe genoemd.


Voordelen

  • Flexibele aansturing
  • Hoog vacuüm bereik bij geringe volumestroom
  • Geen slijtage of onderhoud
  • Lage aanschafprijs, economisch gebruik
  • Compact en lichtgewicht opbouw​​​​​​​
 

Keuzes in types generatoren

Twee belangrijke selectiecriteria bij de keuze van een vacuümgenerator:
  1. Benodigde onderdruk:
  • Type generator H. Lekvrij zuignapcontact. Is het materiaal niet poreus, kies dan een ‘H-generator’. De doorstroom is minder, maar omdat er geen lek optreedt haalt deze nagenoeg direct zijn maximum
  • Type generator L. Is er sprake van poreus materiaal of kan de zuignap niet goed op het oppervlak aansluiten, kies dan een L. Door de grote luchtverplaatsing is de ejector snel effectief. Wanneer de ejector meer kracht moet leveren door lekkage, heeft het proces daar geen last van.
  1. Ejectordiameter. ​​​​​​​
  • Kies de ejector die bij de toepassing past. Is de ejector te klein, dan kost het meer tijd om het gewenste vacuüm te bereiken (evacuatietijd). Is de ejector te groot, dan loopt het luchtverbruik onnodig op. Het volume achter de ejector is maatgevend, evenals de slangdiameter en de lengte van de zuignap.


Webinar

In het  door Festo gegeven  webinar (mei 2020) wordt verder ingegaan op vacuüm techniek. Aan de orde komen: applicaties en toepassingen, selectie van zuignappen, productfamilie van generatoren en diverse sensoren.
Het webinar is in de Nederlandse taal en duurt 33:39min.


Whitepaper

In deze link vindt u het  uitgebreide kennis document ‘Basic principles of vacuum technology’  waar in 54 pagina’s alle zaken aan de orde komen van de vacuümtechniek.
 

​​​​​​​Nieuwe serie vacuümgenerator OVEL

Festo ontwikkelde al eerder een eenvoudige, lowcost vacuümgenerator (VN) zonder veel extra functionaliteit én een zeer geavanceerd exemplaar (OVEM) waar de perslucht via een regelkring automatisch wordt in- en uitgeschakeld. Met de OVEL introduceert Festo nu een innovatie waarbij de gebruiker profiteert van de eenvoud en lage kosten van de VN terwijl het tóch mogelijk is om via IO-Link te communiceren en het vacuümniveau via een display (SCDN) uit te lezen.


Kenmerkend voor de OVEL vacuüm generatoren zijn verder de twee 2/2 ventielen waarmee de gebruiker het vacuüm respectievelijk kan in- en uitschakelen en een afblaaspuls geven. Dit type ventiel maakt het bovendien mogelijk een vacuüm te creëren, vast te houden en vervolgens de generator af te schakelen.


IO Link

Het communicatieprotocol IO-Link wint nog steeds aan populariteit. Festo weet dit al lang en voert veel van haar innovaties uit met de mogelijkheid om via IO-Link te communiceren. De vacuüm generator OVEL kan hierdoor onder andere de gegevens uitlezen van maximaal twee analoge sensoren. Bijvoorbeeld een vacuümsensor (druksensor) en een sensor die de status van de generator aangeeft (aan of uit). De data zijn vervolgens door te sturen naar een bovenliggende besturing of PLC en daar te gebruiken voor aansturing van de generator.

Via IO-Link is de vacuüm generator verder eenvoudig te parametreren en in bedrijf te stellen. Door de seriële dataoverdracht kan de OVEL bovendien gegevens versturen die onder meer het onderhoud en storingsanalyse vereenvoudigen.


Toepassingen

De OVEL vacuümgenerator is bij uitstek geschikt voor het assembleren en testen van kleinere componenten. Het lage gewicht en de compacte afmetingen van de vacuüm generator ondersteunen daarbij extreem korte cyclustijden tijdens onder andere inspectie- en pick&place processen.


​​​​​​​Technische specificaties

 
Nozzle groottes 0,45; 0,7; 1
Uitvoeringen Hoog vacuüm; Snel vacuüm
Schakelfunctie Normaal open
Analoge uitgang sensor 1 – 5 volt ; 1 -10 volt ; PNP; NPN; IO-link
​​​​​​​
Bekijk hieronder de korte productvideo over de OVEL​​​​​.
​​​​​​​
​​​​​​

Breed assortiment

Natuurlijk ondersteunen we u met ons breed assortiment. Hieronder ziet u een greep uit ons aanbod. Een totaaloverzicht van alle Festo artikelen uit de serie Venturies vindt u hier. Voor een overzicht van een specifieke serie klikt u op een van de links hieronder.

Wellicht bent u ook hierin geïnteresseerd:

Festo DGST
Klein maar krachtig: de DGST is de kleinste in zijn soort en de kortste slide drive op de markt. Het is echter sterk als het gaat om precisie, krachten, motion control, duurzaamheid en betrouwbaarheid. Voor maximale torsiestijfheid zijn het juk en de schuif een enkel onderdeel en de sensoren en demping zijn volledig geïntegreerd.
Lees hier verder
Festo SDAS-MHS
De SDAS-MHS dient tegelijkertijd als een IO-Link® positiemelder en als naderingssensor met twee programmeerbare schakelpunten. Met deze dubbele functie lost de SDAS-MHS ruimteproblemen op voor lastige toepassingen .
Lees hier verder
Festo servo aandrijving
Servo-aandrijving CMMT-AS/CMMT-ST en servo motor EMMT-AS. Compleet aandrijfsysteem, bestaande uit servo-aandrijving en servomotor, met naadloze connectiviteit in hardware en software
Lees hier verder
Leuze ODS 110
Met het uitgebreide portfolio afstandssensoren van Leuze heeft u een grote keuze aan verschillende bouwvormen met zeer hoge reikwijdten en meerdere schakelpunten. Bij ons vindt u altijd de geschikte oplossing voor uw toepassingen in het palletmagazijn, bijvoorbeeld als het gaat om een vakbezetcontrole, doorschuifbeveiliging of botsbeveiliging
Lees hier verder

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    15 feb. 2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    29 nov. 2023
    Azteq - Warme samenwerking voor thermische zonne-energie
    Azteq streeft naar een Europese revolutie in groene warmtetechnologieën op industriële schaal en ontwikkelt daarvoor zonnewarmtesystemen. De Belgische start-up werkt in projecten samen met technische dienstverleners, die op hun beurt Breemes inschakelen voor advies en levering van componenten. Voor een groot project in Sevilla lagen er uitdagingen ten aanzien van de levertermijn van de decentrale PLC’s en de communicatie daartussen in de uitgestrekte installatie.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    22 nov. 2023
    BMI - Ontzorgen door drives in kaart te brengen
    Bij RBB draait de productie van betondakpannen op drives die grotendeels van Danfoss komen en tot wel twintig jaar oud zijn. Breemes, zusterbedrijf van itsme, evalueerde hun status en deed aanbevelingen voor onderhoud, vervanging en standaardisatie. Zo ontzorgde de leverancier zijn klant RBB met een hogere efficiëntie qua reservevoorraad drives en energieverbruik in productie – en uiteindelijk een betere nachtrust.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15 nov. 2023
    Vicoma - Virtual reality levert werkelijk verlichtingswinst op
    Een lichtplan kan er op papier of scherm mooi uitzien, uiteindelijk telt wat de verlichting in het echt doet. Virtual reality kan helpen om daar vooraf al een goede indruk van te krijgen. Adviseur Vicoma en verlichtingsexpert itsme bewijzen het in een project voor de Koninklijke Marine. “Binnen zeven minuten waren ze eruit: ‘Zo willen we het hebben.’”
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen: