text.skipToContent text.skipToNavigation


Uitblinken in maatwerk 


De Jager RVS ontwerpt pneumatische lift voor ATEX-omgeving

Elke machine die de fabriek in het Friese Dokkum verlaat, is het resultaat van een specifieke klantvraag. Het team van De Jager RVS vertaalt zo’n idee naar een eindontwerp dat perfect aansluit op de praktijk. Hun specialisatie? Maatwerkmachines bouwen met RVS in de hoofdrol. Zo ook toen een grote zuivelproducent hen inschakelde om een verticale transportoplossing te ontwikkelen. De keuze voor een pneumatische aandrijving was snel gemaakt. Om alles rond deze kritische applicatie in één keer goed te doen, nodigden ze itsme en Festo uit aan de ontwerptafel. “Je bouwt voor jezelf een stuk zekerheid in.”

Kom je industriële oplossingen van roestvrij staal tegen in de food-sector, dan kun je er vanuit gaan dat die uit de koker van De Jager RVS komen, vertelt Hans van Oosten. Als tekenaar en constructeur ontwerpt hij machinelijnen en tanks. Als projectleider heeft hij bovendien intensief contact met de klant en overziet hij het hele plaatje, tot en met de inbedrijfstelling. “Onze machines en apparaten zijn altijd conform de richtlijnen van EHEDG en HACCP. Roestvrij staal is in de food-sector vaak noodzakelijk, zeker als machineonderdelen met het voedsel in contact komen. Zo maken we heffers en kantelaars voor bakkerijen, waarbij een bak met deeg in een machine wordt gekiept. Of denk aan deegverkleiners om het deeg verder te verwerken. Om de koekjes ten slotte van een laagje chocola te voorzien, kunnen wij een overtrekmachine vervaardigen.” En dat is nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden waar de Jager RVS al meer dan een halve eeuw bedreven in is. 


Goed in specials

Bij De Jager RVS doen ze niet aan standaard machines. Hans vertelt dat ze altijd op projectbasis werken. Daar zitten langlopende trajecten tussen met meerdere apparaten, maar ook eenmalige oplossingen, zoals onlangs. “Een grote zuivelfabrikant wilde een lift voor verticaal transport van 1,70 m van zakken halffabricaat voor medicijnen. Dat halen ze uit melksuiker, lactose, en die wordt vervolgens verder verwerkt in een machine die een verdieping hoger staat. De operator kan zo’n zak met product meenemen via de trap. Een lift is echter veiliger, gezien de inhoud ontzettend kostbaar is. Bovendien is het arbotechnisch beter om dat deel van de logistiek te automatiseren. Wij maken dergelijke liften ook voor de bakkerswereld. Met een aantal modificaties hebben we zo’n bakkerslift voor deze klant omgebouwd, met een plateau van 60 bij 40 centimeter.” 

“Zodra het specialistisch wordt, is het handig om de juiste gesprekspartners tegenover je te hebben”

De klant vroeg oorspronkelijk om handbediening. De lift zou namelijk in een zogenaamde ATEX-zone komen te staan – een omgeving waar de kans bestaat op stofexplosies. Een elektrisch aangedreven lift was daarmee zo goed als uitgesloten. “Het kan wel, maar dan praat je over bouwen onder restricties. Voor een relatief eenvoudige oplossing is dat prijstechnisch niet zo interessant. Maar handbediening is weer niet zo gebruiksvriendelijk. We stelden daarom voor om een pneumatische cilinder met bediening in te bouwen.”

Hans nodigde itsme uit om de uitvoering te bespreken. “itsme doet al zaken met ons sinds ik zo’n 25 jaar geleden in dienst kwam. Wat ik zo prettig vind aan die samenwerking? Als ik een technisch probleem heb, zoeken zij een passende oplossing. Net als deze keer. Onze eindklant gebruikt praktisch alleen Festo voor pneumatische oplossingen, het merk was ook voor deze lift hun wens. Het assortiment cilinders is echter heel breed, dus wat is dan de beste keuze? Je zit bovendien nog met aspecten als veiligheid en aansturing. Wij weten zelf ook het nodige van pneumatiek, maar zodra het specialistisch wordt, is het toch handig als je de juiste gesprekspartners tegenover je hebt. Dan weet je zeker dat een machine straks ook kan wat hij moet doen.” 

“Samen kom je snel tot een passende oplossing”

Herbert Sturing, technical sales engineer bij itsme, kwam samen met Willem van der Wal, sales engineer bij het speciale Dealer Team van Festo. “Het is mooi dat je dan ineens veel kennis aan tafel hebt. En wat ik minstens zo mooi vind, is dat het om een kleine, eenmalige opdracht ging, maar dat iedereen er met net zoveel aandacht en enthousiasme inging”, zegt Hans. Herbert legt uit: “De lift komt in een ATEX-omgeving en dan kun je je geen fouten veroorloven. ATEX is heel specifiek, in een dergelijke omgeving is zekerheid en productverantwoordelijkheid van belang. Vandaar dat we de expertise van Festo erbij wilden, zodat we de juiste componenten konden leveren. Hun pakket aan producten en oplossingen is zo breed dat ze veel situaties kunnen ondersteunen. Dat is een van de redenen dat klanten dit merk veel toepassen. Ze hebben bijvoorbeeld diverse ATEX-gecertificeerde componenten in hun assortiment.” De keuze viel uiteindelijk op een pneumatiekcilinder met handbediend ventiel. Een uitstekende oplossing voor zo’n high care-omgeving, mede door de eenvoud van beweging en aansturing. 


Ondersteuning als het specifiek wordt

Een van de facetten die door de drie partijen onder de loep werd genomen was de veiligheid. “Het mag natuurlijk niet zo zijn dat het plateau naar beneden valt als de luchtdruk wegvalt. En het moet ook gewoon stil komen te staan. De oplossing lag in het monteren van terugslagkleppen op het eind van de cilinder”, vertelt Herbert. Hans kijkt terug op een succesvolle samenwerking. “Het is een eenmalig project, dus je moet het in één keer goed doen. Moet je iets overdoen, dan loop je het risico dat je er als machinebouwer niets op verdient. Daarvoor zoeken wij die ondersteuning bij itsme, zeker als het specifieker wordt. Samen wissel je ideeën uit en komt snel tot een passende oplossing. En het geeft inzicht in je kosten. Het inbouwen en inbedrijfstellen doen we zelfstandig, maar die ondersteuning in het voortraject levert heel veel zekerheid op. De klant heeft nu een maatwerkoplossing die nergens standaard te koop is. Alles is getest en opgeleverd, de machine doet zijn werk, iedereen is tevreden!”


 ​​​​​​​​​​​​​​

​​​​

​​​​​

 

Over De Jager RVS

Bij De Jager RVS in Dokkum zijn er zo’n dertig mensen werkzaam. Al meer dan zestig jaar maken ze er roestvaststalen machines en apparaten, altijd specifiek geproduceerd voor klanten in Nederland en ver daarbuiten. Het bieden van maatwerkoplossingen voor processing, transporting, cleaning en handling behoren tot de kernactiviteiten. Hoewel De Jager RVS zich voornamelijk in de food-sector begeeft, heeft het ook klanten in de verfindustrie en de chemie. Zo staan er wereldwijd op zo’n tien luchthavens bolletjesslikkerstoiletten. Het volledige traject van ontwerp tot engineering en bouw staan op naam van deze organisatie.

 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

 • TESTIMONIAL
  12 aug. 2021
  Van kanaal tot kraan
  Maar liefst 4 miljard liter drinkwater per jaar. Met deze capaciteit kan het gloednieuwe productiecentrum van drinkwatermaatschappij Farys in de eerste fase de Vlaamse gemeenten Oostende en Middelkerke voorzien. Dankzij een innovatieve techniek waarmee brak water geschikt wordt gemaakt voor consumptie is water naar de zee dragen voor deze kuststreek niet langer de norm. De complete elektrische installatie en instrumentatie werd ontworpen en uitgevoerd door Digi-Flow. Partner itsme Breemes stond hen bij met technische productkennis.
  Lees verder
 • TESTIMONIAL
  12 aug. 2021
  Groen licht voor Engeland
  Als het op het op het ontwikkelen en bouwen van verkeersregelinstallaties (VRI’s) aankomt, is Ko Hartog Verkeerstechniek een goede bekende van Rijkswaterstaat en van gemeentelijke en provinciale wegbeheerders in Nederland. Sinds een aantal jaar weten ook bedrijven in Engeland de weg naar Heerhugowaard te vinden. Wat begon als proef is uitgegroeid tot een enorm succes. itsme was vanaf het allereerste begin betrokken bij die ontwikkeling.
  Lees verder
 • TESTIMONIAL
  12 aug. 2021
  Een betrouwbare partner voor automatisering op maat
  Forcada Instalaciones is dé specialist op het gebied van maatwerkautomatisering. Hun missie? Die is pas geslaagd als ze de meest efficiënte oplossing hebben geleverd; vanuit die gedachte gingen ze dan ook op zoek naar een betrouwbare leverancier om als hecht team mee samen te werken.
  Lees verder
 • TESTIMONIAL
  26 mei 2021
  Grip op je productieproces
  De bevoorrading van zorginstellingen is vaak prima geregeld. Aan de achterzijde, in het bijzonder waar het de hygiëneprocessen betreft, is er soms nog ruimte voor verbetering. Met die gedachte ging Jop van Haaren, directeur en eigenaar van Less2Care uit Raalte, ruim tien jaar geleden aan de slag. Het resultaat? De VacuSan: een geautomatiseerde oplossing voor het veilig vacumeren en afvoeren van gebruikt incontinentiemateriaal. De elektronische onderdelen van het besturingssysteem worden als kit – een klantspecifiek samengesteld pakket – door itsme geleverd. “Als klant heb je er dan geen omkijken meer naar”.
  Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

 • NEWS
  27 okt. 2021
  Elektrisch met de eenvoud van pneumatiek
  Voor toepassingen waarbij de eenvoud van pneumatiek gewenst is, maar een elektrische aandrijving meer flexibiliteit biedt, is de Simplified Motion Series de perfecte oplossing. De geïntegreerde aandrijving van mechanische as, motor en besturing is geoptimaliseerd voor eenvoudige punt naar punt beweging.
  Lees verder
 • NEWS
  27 okt. 2021
  De Rolls- Royce van Schneider
  De Modicon M580S (Safety) is een controller met veiligheidsmodules en geïntegreerde veiligheidsfuncties. De Modicon M580 Safety Controller van Schneider Electric is gebouwd op het bekroonde Modicon-platform en combineert de prestaties van zijn vlaggenschip, de Modicon M580 Ethernet-programmeerbare automatiseringscontroller (ePAC), met een dubbele verwerkingscapaciteit voor de onafhankelijke besturing van veiligheids- en procesfuncties. Industriële gebruikers kunnen nu profiteren van de allerbeste M580-prestaties, netwerkfuncties en cyberbeveiliging, zonder dat zij afzonderlijke veiligheidssystemen hoeven te ontwerpen, installeren en onderhouden.
  Lees verder
 • NEWS
  20 okt. 2021
  Clean, lean & mean
  Op de wereldwijde voedingsmiddelenmarkt onderscheiden Nederlandse machinebouwers en OEM’ers zich door hun kwalitatief hoogwaardige machines. Machines die veelal op klantspecificatie zijn gebouwd en voor het personeel een veilige werkomgeving biedt. Machineveiligheid staat bij de ontwikkeling en bouw van de machines hoog op de agenda.
  Lees verder
 • NEWS
  9 sep. 2021
  Vereenvoudig uw proces met de Rittal Bewerkingsservice
  Digitalisering binnen de paneel- en machinebouw is een bekende versneller van de verschillende processtappen die door vele bedrijven nog traditioneel uitgevoerd worden. Met de online configuratie Rittal Configuration System kan ook zonder CAD-kennis intuïtief de samenstelling foutloos gemaakt worden, inclusief sparingenpatronen. Het vastleggen van de as-built wordt vooraf door het digitale ontwerp – de digitale tweeling – gedaan waardoor de benodigde data voor het mechanisch bewerken van de te gebruiken schakel- of besturingskast dus ook al beschikbaar is.
  Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen:

 • PROMOTION
  17 jun. 2020
  Desinfecterende handgel
  Verkwikkende veiligheid met antibacteriële handgel! Deze handgel is de ideale hygiënische oplossing voor op de werkplek. Water en zeep zijn niet nodig: doe gewoon een kleine hoeveelheid op droge handen en wrijf grondig over beide handen. Laat 3 minuten intrekken voor maximale desinfectie.
  Lees verder
 • PROMOTION
  17 jun. 2020
  Vinyl wegwerphandschoenen
  Deze volledig gecertificeerde ongepoederde vinyl wegwerphandschoenen zijn geschikt en goedgekeurd voor gebruik in een industriële omgeving waaronder de pharma -en voedingsmiddelen industrie. Deze handschoen voldoet aan alle vereisten voor oa. bescherming tegen virussen, bacteriën en schimmels en contact met alle voedingsmiddelen met uitzondering van vette.
  Lees verder
 • PROMOTION
  9 jun. 2020
  Mondmasker KN95 FFP2 – volledig gecertificeerd
  Wij hebben de afgelopen maanden alles in het werk gesteld om een geschikt en volledig gecertificeerd mondmasker te vinden dat geschikt is voor gebruik in een industriële omgeving. Dit is ons gelukt met de FFP2 conform EN149:2001+A1:2009.
  Lees verder
 • PROMOTION
  13 feb. 2020
  Dormer Drill Set
  Actieprijzen voor Dormer Drill Sets! De A095 is een assortiment van verschillende soorten, meest gebruikte, boren uit het Dormer assortiment. Deze set wordt geleverd in een handige stootvaste kunststof borendoos.
  Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

 • TRAINING
  BASIS-PL
  Na afloop van de training kunnen de deelnemers: De werking en toepassing van Performance Level (ISO 13849-1) uitleggen De werking en toepassing van Safety Integrity Level (IEC 62061) uitleggen Blokschema's van veiligheidscircuits afleiden Met behulp van PAScal software een veiligheidscircuit op het vereiste PL valideren Bij de training verkrijgt men een PAScal licentie en certificaat van deelname.
  Lees verder
 • TRAINING
  FREQ-FC300
  Na het volgen van deze workshop kan de cursist: Omgaan met frequentieregelaars FC300 van het merk Danfoss; Het toepassingsgebied herkennen en een frequentieregelaar inzetten; Een frequentieregelaar inbedrijfnemen en afstellen.
  Lees verder
 • TRAINING
  Fluke
  Itsme, in samenwerking met Fluke, biedt een meetcursus over de VDE-voorschriften. Onze training biedt uitgebreide, actuele technische kennis die de vaardigheden, kennis en productiviteit van uw werknemers verbetert.
  Lees verder
 • TRAINING
  FREQ-FC300 - Danfoss Frequentieregelaars
  Deze cursus verschaft informatie over: omgaan met frequentieregelaars FC300 van het merk Danfoss, het toepassingsgebied herkennen en een frequentieregelaar inzetten, een frequentieregelaar inbedrijfnemen en afstellen
  Lees verder