text.skipToContent text.skipToNavigation


Dycore tilt verlichting naar hoger niveauMeer veiligheid en werkcomfort door verbeterd zicht

Prefab betonnen systeemvloeren voor de woning- en utiliteitsbouw. Bij Dycore weten ze er alles van. Goede verlichting bij zowel de productie als verplaatsing van de vloeren is essentieel. Veiligheid staat daarbij voorop, op de voet gevolgd door het vermijden van schade. 
​​​​​​​
Jos de Laat, hoofd technische dienst Dycore Breda, legt uit dat ze als specialist maar wat graag hun focus exclusief op betonvloeren richten. Andere zaken worden regelmatig uitbesteed. “Voor de verlichting vertrouw ik op het specialisme van itsme.”


“Hier in Breda werken we met een team van 45 medewerkers aan breedplaatvloeren. Deze halffabricaten zijn opgebouwd uit een betonschil met wapening. Pas op de bouwplaats wordt er als eindlaag beton op gestort”, legt Jos uit. Kleine kanttekening: het betreft hier betonnen vloerdelen van 10 x 3 meter en een hoogte tot 30 centimeter. 


Er komt een gigantische 30-tons heftruck aan te pas om de betonplaten naar het tasveld te brengen, waar alle producten op transport wachten. De platen worden er nauwkeurig op vrachtwagentrailers gepositioneerd, uiteraard zonder dat ze ergens tegenaan mogen komen. Bovendien is het op het tasveld een drukte van belang; zwaar vervoer rijdt af en aan, mensen lopen om de voertuigen. Dat maakt goed zicht essentieel. Overdag was dat op het grote buitenterrein prima te doen. Maar in het donker werd het een ander verhaal. 
 


Voor elke toepassing een lichtoplossing

​​​​​​​​​​​​​​Rond dezelfde periode had itsme een aantal testarmaturen in de productiehal van Dycore opgehangen, omdat ook daar de verlichting aan vernieuwing toe was. Lighting specialist itsme, Jan Straetemans, adviseerde aan de hand van een lichtplan om het lichtniveau te verdubbelen van 25 naar 50 lux. Voor de technische werkplaats werd dat zelfs 500 lux, passend bij het fijnmechanische werk met kleine lagers en schroefjes. Het was ook Jan die voorstelde om lampen met een kleurtemperatuur van 5000 K te gebruiken. “Dat is witter en komt dichter bij natuurlijk daglicht. We hebben verschillende wattages getest en het bleek inderdaad prettiger om bij te werken”, zegt Jos.

​​​​​​​"Voor de verlichting vertrouw ik op het specialisme van itsme”

​​​​​​​​​​​​​​Jos was dan ook meteen geïnteresseerd toen Han Elsen, accountmanager itsme, voorstelde om itsme Lighting Technology te betrekken bij de plannen voor het tasveld. Jos: “Dat binnenverlichtingsproject verliep soepel, dus ik had er alle vertrouwen in dat dit ook goed zou uitpakken.”

Voor het buitenterrein was er echter één maar. Han vertelt: “De materialen leveren is het probleem niet, maar dan heb je ook nog de complete infra: de bekabeling en alle kasten die in de verlichtingsmasten gemonteerd moeten worden. Die expertise hebben we zelf niet in huis.” Voor Dycore was het echter een grote pré om alles centraal te houden bij een bedrijf dat het gehele project aannam. Jos: “Als je met meerdere bedrijven aan een project werkt, valt er altijd wel iets tussen wal en schip. Ik heb het liefst één partij.” itsme gooide daarom een aantal lijntjes uit in het eigen netwerk en kwam zo terecht bij Hans Eek Infrawerken in Rossum. Met deze klant hadden ze eerder samengewerkt. En ook niet onbelangrijk, het was een van de weinige partijen die ervaring had met de uitzonderlijk hoge masten van 18 meter, waar 10 tot 12 meter zo’n beetje de standaard is. 

“Het is alsof je bij daglicht staat te werken”

​​​​​​​Dycore had de wens om het gehele tasveld van een verlichtingsniveau van 50 lux te voorzien; dat sluit aan bij de norm voor de werkzaamheden die er plaatsvinden. Jan ontwierp daarvoor een lichtplan, waarbij hij alle lichtpunten 3D in kaart bracht. Door die te verplaatsen, toe te voegen of juist weg te halen, berekende hij het effect van een bepaalde investering. Met kleuren werd tevens grafisch inzichtelijk gemaakt wat het minimale en maximale verlichtingsniveau is. En hoe je met zo min mogelijk kosten een optimale lichtopbrengst realiseert. Dat resulteerde in 11 nieuwe led-armaturen met asymmetrische lichtverdeling.

 

Teamwork 

​​​​​​​Nadat Hans Eek Infrawerken de lampen aan de masten had bevestigd, stelden ze de armaturen af. Dat gebeurt normaal gesproken door ter plekke te testen. Doordat Jan echter de lampspecificaties kende en de effecten in zijn lichtplan had berekend, kon hij meteen specifiek advies geven. Bijvoorbeeld om de lampen soms net even iets platter af te stellen. Dat voorkomt dat het licht in de ogen van de mensen schijnt. Of ze onder een bepaalde hoek te kantelen, voor een optimale lichtspreiding op de vloer. Een extra service richting Dycore waarvoor hij graag terugkwam. Enthousiast zegt Jan: “Als de armaturen worden geplaatst, kan ik daar in feite niets bij doen. Maar ik vind het razend interessant om te komen kijken en Hans Eek bij te staan in het uitrichten van de armaturen. Zo blijven we als itsme ook nauw betrokken bij het project.” 


Han vertelt: “Ik sprak na afloop een medewerker op het tasveld. Die gaf aan dat het zoveel scheelt qua veiligheid én werkgenot. Je hoeft niet meer bang te zijn om in het donker ergens over te struikelen, je kunt alle labels op de vloerdelen lezen zonder bij te schijnen.” In de omgeving bleef de nieuwe verlichting ook niet onopgemerkt. Jos lacht: “Mensen zeggen weleens voor de grap dat het avondje NAC verplaatst is naar het Steenen Hoofd [red. vestiging van Dycore]. Het is echt een bom van licht, bijna alsof je bij daglicht staat te werken.” 

​​​​​​​
 

Langer plezier van led​​​​​​​

Dycore is onderdeel van het Ierse CRH, dat wereldwijd is vertegenwoordigd door 79.000 medewerkers in voornamelijk de bouwsector. Dycore vestigde zich als eerste in Oosterhout, maar inmiddels is er ook een vestiging in Lelystad en in Breda; op iedere locatie worden er specifieke types betonvloeren gefabriceerd. De geschiedenis voert terug naar 1975. In die tijd werden er nog gasontladingslampen toegepast, waarbij de lichtsterkte na 4 jaar afnam. Voor de verlichting van het tasveld is gekozen voor Philips led-armaturen. Het betreft 4 nieuwe lichtmasten van 18 meter hoog, met per mast 2 led-armaturen van 1314 watt. 2 bestaande masten, beide ook 18 meter, zijn voorzien van in totaal 3 led-armaturen van 1314 watt; een aanzienlijke klus om de lampen te vervangen. Uitgaande van jaarlijks 3600 branduren, hoeft die echter pas over 35 tot 40 jaar ingepland te worden. 
 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

 • TESTIMONIAL
  4 mei 2021
  Wanneer tijdsdruk de agenda beheert
  Ontwerp en aflevering van industriële turnkeyprojecten, het automatiseren van besturingssystemen; Mario Claes, eigenaar van Etec Systems in Balen \(België\), put hiervoor al veertien jaar uit een continu groeiende bron aan ervaring. Elke situatie legt weer unieke uitdagingen bloot. Elke oplossing draagt bij aan een bredere kennis
  Lees verder
 • TESTIMONIAL
  19 mrt. 2021
  Stof voor perfecte kwaliteit
  Bij Spandauer Velours richt de productie zich op velours van hoge kwaliteit, op pluche stoffen voor de verfroller- en schoonmaakindustrie en op moderne veloursstoffen voor de commerciële sector. Door middel van een retrofit benadrukt het bedrijf zijn toewijding aan kwaliteit. De machine wordt aangedreven door ACS880-M04-frequentieregelaars van ABB.
  Lees verder
 • TESTIMONIAL
  15 mrt. 2021
  Partner onder druk
  Elke dag opnieuw moeten zowel kleine als grote bedrijven hun positie binnen de waardeketen bewijzen. Het antwoord ligt meestal in maatwerkoplossingen, die met speciale machines worden geproduceerd. Tegen deze achtergrond is het essentieel de flexibiliteit en snelheid van de onderhoudsprestaties te verhogen. Een mooi voorbeeld hiervan is het samenwerkingsproject tussen AL-KO DÄMPFUNGSTECHNIK GMBH en itsme Schultz+Erbse.
  Lees verder
 • TESTIMONIAL
  4 mrt. 2021
  Moderna Printing gaat mee met de tijd
  Langs de E313 in het Belgische Paal-Beringen valt het pand van Moderna Printing dag en nacht goed op. En dat mag ook, want binnen verzorgt een drieploegendienst vijf dagen per week, 24 uur per dag een gigantische hoeveelheid drukwerk. De mogelijkheden zijn zeer divers, van reclamefolders en glossy magazines tot strak vormgegeven reisbrochures. Onlangs heeft Moderna Printing geïnvesteerd in uitbreiding. Met de aanbouw van een hal en een nieuw, state-of-the-art machinepark zet het in op een nog betere uitvoering van de wensen van de klant. De verlichting kon uiteraard niet achterblijven. itsme Breemes schoof aan voor lichtadvies op maat.
  Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

 • NEWS
  22 apr. 2021
  Van simpel naar software
  Heeft u eenvoudige systemen welke veilig moet blijven tot en met SIL 3- of PL e-veiligheidsniveau? Zoek niet verder dan de SIRIUS 3SK1-serie van veiligheidsrelais van Siemens. Ontworpen voor flexibiliteit en eenvoudige integratie, is het platform gericht op eenvoudige veiligheidsfuncties zoals noodstops, tweehandenbediening, lichtschermen tot bewaking van beschermingsdeuren, -hekken en -luiken. De serie is opgebouwd als overzichtelijk modulair systeem, zodat gebruikers snel, eenvoudig en kosteneffectief een goede en veilige configuratie kunnen samenstellen.
  Lees verder
 • NEWS
  20 apr. 2021
  Van lucht naar beter
  Het remote I/O systeem CPX-AP-I van Festo is ontwikkeld om uiteenlopende I/O modules en \(zelfs bestaande\) ventielterminals eenvoudig te integreren met de belangrijkste PLC systemen via de meest gebruikte veldbussen. Daardoor hebben minder componenten een veldbusmodule nodig.
  Lees verder
 • NEWS
  19 apr. 2021
  Leuze speelt op Safe!
  Met de jarenlange aanwezigheid in het speelveld van Machineveiligheid is Leuze aantoonbaar specialist met zijn contactloze detectieoplossingen: de Inloopbeveiligingen uit de MLD300/500 familie worden ingezet in de meest uiteenlopende omgevingen. Dit betreft dan de beveiliging tegen bewust of onbewust inlopen van gevarenzones zoals bij robotcellen, palletwikkelaars, stapelmachines of langs andere gevaarlijke werkplekken.
  Lees verder
 • NEWS
  15 apr. 2021
  Geluk bij een ongeluk
  De nieuwe onderbrekingsvrije voeding QUINT DC-UPS kan in bestaande industriële netwerken worden geïntegreerd en zorgt dat installaties ook bij een netuitval zonder onderbreking blijven functioneren. Dankzij de geïntegreerde interface voor PROFINET, EtherNet/IP, EtherCAT OF USB is de voeding flexibel en eenvoudig aan het netwerk te koppelen. De voeding is leverbaar met alle netwerktechnologieën in elk van de vier vermogensklassen 5 A, 10 A, 20 A en 40 A.
  Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen:

 • PROMOTION
  30 nov. 2020
  Philips Master LEDtubes T8
  Actieprijzen voor Philips Master LEDtubes. Hoogwaardige LEDtubes met een zeer hoog specificatie niveau voor veeleisende toepassingen waarbij lichtopbrengst levensduur en installatiesnelheid cruciaal zijn. Geschikt voor armaturen met elektromagnetische VSA en direct op Netspanning.
  Lees verder
 • PROMOTION
  11 nov. 2020
  Magazijnopruiming
  Wij houden ons magazijn graag op orde en up to date. Omdat wij boven op de bal zitten, kunt u uw slag slaan met tijdelijk voordeel! Profiteer dus nu van aantrekkelijke prijzen voor produkten van bekende merken! Zo lang de voorraad strekt.
  Lees verder
 • PROMOTION
  27 okt. 2020
  Weidmüller striptang Stripax Ultimate
  Weidmüller striptang STRIPAX ULTIMATE Weidmüller striptang met automatische instelling voor fijndradige en massieve aders met halogeenvrije isolatie. Ideaal geschikt voor de machinebouw, installatiemarkt, windenergie en robotica. Explosieveilig voor zowel de marine, offshore en scheepsbouw.
  Lees verder
 • PROMOTION
  17 jun. 2020
  Desinfecterende handgel
  Verkwikkende veiligheid met antibacteriële handgel! Deze handgel is de ideale hygiënische oplossing voor op de werkplek. Water en zeep zijn niet nodig: doe gewoon een kleine hoeveelheid op droge handen en wrijf grondig over beide handen. Laat 3 minuten intrekken voor maximale desinfectie.
  Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

 • TRAINING
  Siemens Frequency Converters
  In deze cursus leren de deelnemers over het ontwerp van het SINAMICS G110 / G120 aandrijfsysteem, evenals over de functies en parameterisering ervan. U leert hoe u de STARTER-inbedrijfstellingssoftware gebruikt. Tijdens de training configureert u een frequentieregelaar en voert u een foutanalyse uit op basis van foutcodes.After this training, you can create simple S7 programs with TIA Portal and program changes, as well as operating the S7 PLC, addressing the PLC and setting up a TIA Portal project.
  Lees verder
 • TRAINING
  Siemens TIA Portal
  Na deze training kunt u eenvoudige S7-programma's maken met TIA Portal en wijzigingen in het programma aanbrengen, evenals de S7 PLC, de PLC adresseren en een TIA-portaalproject opzetten.
  Lees verder
 • TRAINING
  IND-AUTOM-BAS - PLC - Industriële automatisering - basis
  Na afloop van deze introductiedag industriële automatisering kunt u een beeld vormen van de hoofdcomponenten en hun functie binnen een industriële besturingsinstallatie. Dit wordt doormiddel van praktijk voorbeelden toegelicht.
  Lees verder
 • TRAINING
  S7-BASIS - S7-300/400 Basis
  Na het volgen van deze module kan de cursist werken met het STEP7 BASIS-pakket: met STEP7 objecten en projecten leren omgaan, programma’s in de PLC laden, gebruik maken van standaard documentatiemogelijkheden en bestaande PLC-programma’s bekijken, analyseren en testen
  Lees verder