text.skipToContent text.skipToNavigation


Dycore tilt verlichting naar hoger niveau



Meer veiligheid en werkcomfort door verbeterd zicht

Prefab betonnen systeemvloeren voor de woning- en utiliteitsbouw. Bij Dycore weten ze er alles van. Goede verlichting bij zowel de productie als verplaatsing van de vloeren is essentieel. Veiligheid staat daarbij voorop, op de voet gevolgd door het vermijden van schade. 
​​​​​​​
Jos de Laat, hoofd technische dienst Dycore Breda, legt uit dat ze als specialist maar wat graag hun focus exclusief op betonvloeren richten. Andere zaken worden regelmatig uitbesteed. “Voor de verlichting vertrouw ik op het specialisme van itsme.”


“Hier in Breda werken we met een team van 45 medewerkers aan breedplaatvloeren. Deze halffabricaten zijn opgebouwd uit een betonschil met wapening. Pas op de bouwplaats wordt er als eindlaag beton op gestort”, legt Jos uit. Kleine kanttekening: het betreft hier betonnen vloerdelen van 10 x 3 meter en een hoogte tot 30 centimeter. 


Er komt een gigantische 30-tons heftruck aan te pas om de betonplaten naar het tasveld te brengen, waar alle producten op transport wachten. De platen worden er nauwkeurig op vrachtwagentrailers gepositioneerd, uiteraard zonder dat ze ergens tegenaan mogen komen. Bovendien is het op het tasveld een drukte van belang; zwaar vervoer rijdt af en aan, mensen lopen om de voertuigen. Dat maakt goed zicht essentieel. Overdag was dat op het grote buitenterrein prima te doen. Maar in het donker werd het een ander verhaal. 
 


Voor elke toepassing een lichtoplossing

​​​​​​​​​​​​​​Rond dezelfde periode had itsme een aantal testarmaturen in de productiehal van Dycore opgehangen, omdat ook daar de verlichting aan vernieuwing toe was. Lighting specialist itsme, Jan Straetemans, adviseerde aan de hand van een lichtplan om het lichtniveau te verdubbelen van 25 naar 50 lux. Voor de technische werkplaats werd dat zelfs 500 lux, passend bij het fijnmechanische werk met kleine lagers en schroefjes. Het was ook Jan die voorstelde om lampen met een kleurtemperatuur van 5000 K te gebruiken. “Dat is witter en komt dichter bij natuurlijk daglicht. We hebben verschillende wattages getest en het bleek inderdaad prettiger om bij te werken”, zegt Jos.

​​​​​​​"Voor de verlichting vertrouw ik op het specialisme van itsme”

​​​​​​​​​​​​​​Jos was dan ook meteen geïnteresseerd toen Han Elsen, accountmanager itsme, voorstelde om itsme Lighting Technology te betrekken bij de plannen voor het tasveld. Jos: “Dat binnenverlichtingsproject verliep soepel, dus ik had er alle vertrouwen in dat dit ook goed zou uitpakken.”

Voor het buitenterrein was er echter één maar. Han vertelt: “De materialen leveren is het probleem niet, maar dan heb je ook nog de complete infra: de bekabeling en alle kasten die in de verlichtingsmasten gemonteerd moeten worden. Die expertise hebben we zelf niet in huis.” Voor Dycore was het echter een grote pré om alles centraal te houden bij een bedrijf dat het gehele project aannam. Jos: “Als je met meerdere bedrijven aan een project werkt, valt er altijd wel iets tussen wal en schip. Ik heb het liefst één partij.” itsme gooide daarom een aantal lijntjes uit in het eigen netwerk en kwam zo terecht bij Hans Eek Infrawerken in Rossum. Met deze klant hadden ze eerder samengewerkt. En ook niet onbelangrijk, het was een van de weinige partijen die ervaring had met de uitzonderlijk hoge masten van 18 meter, waar 10 tot 12 meter zo’n beetje de standaard is. 

“Het is alsof je bij daglicht staat te werken”

​​​​​​​Dycore had de wens om het gehele tasveld van een verlichtingsniveau van 50 lux te voorzien; dat sluit aan bij de norm voor de werkzaamheden die er plaatsvinden. Jan ontwierp daarvoor een lichtplan, waarbij hij alle lichtpunten 3D in kaart bracht. Door die te verplaatsen, toe te voegen of juist weg te halen, berekende hij het effect van een bepaalde investering. Met kleuren werd tevens grafisch inzichtelijk gemaakt wat het minimale en maximale verlichtingsniveau is. En hoe je met zo min mogelijk kosten een optimale lichtopbrengst realiseert. Dat resulteerde in 11 nieuwe led-armaturen met asymmetrische lichtverdeling.

 

Teamwork 

​​​​​​​Nadat Hans Eek Infrawerken de lampen aan de masten had bevestigd, stelden ze de armaturen af. Dat gebeurt normaal gesproken door ter plekke te testen. Doordat Jan echter de lampspecificaties kende en de effecten in zijn lichtplan had berekend, kon hij meteen specifiek advies geven. Bijvoorbeeld om de lampen soms net even iets platter af te stellen. Dat voorkomt dat het licht in de ogen van de mensen schijnt. Of ze onder een bepaalde hoek te kantelen, voor een optimale lichtspreiding op de vloer. Een extra service richting Dycore waarvoor hij graag terugkwam. Enthousiast zegt Jan: “Als de armaturen worden geplaatst, kan ik daar in feite niets bij doen. Maar ik vind het razend interessant om te komen kijken en Hans Eek bij te staan in het uitrichten van de armaturen. Zo blijven we als itsme ook nauw betrokken bij het project.” 


Han vertelt: “Ik sprak na afloop een medewerker op het tasveld. Die gaf aan dat het zoveel scheelt qua veiligheid én werkgenot. Je hoeft niet meer bang te zijn om in het donker ergens over te struikelen, je kunt alle labels op de vloerdelen lezen zonder bij te schijnen.” In de omgeving bleef de nieuwe verlichting ook niet onopgemerkt. Jos lacht: “Mensen zeggen weleens voor de grap dat het avondje NAC verplaatst is naar het Steenen Hoofd [red. vestiging van Dycore]. Het is echt een bom van licht, bijna alsof je bij daglicht staat te werken.” 

​​​​​​​
 

Langer plezier van led​​​​​​​

Dycore is onderdeel van het Ierse CRH, dat wereldwijd is vertegenwoordigd door 79.000 medewerkers in voornamelijk de bouwsector. Dycore vestigde zich als eerste in Oosterhout, maar inmiddels is er ook een vestiging in Lelystad en in Breda; op iedere locatie worden er specifieke types betonvloeren gefabriceerd. De geschiedenis voert terug naar 1975. In die tijd werden er nog gasontladingslampen toegepast, waarbij de lichtsterkte na 4 jaar afnam. Voor de verlichting van het tasveld is gekozen voor Philips led-armaturen. Het betreft 4 nieuwe lichtmasten van 18 meter hoog, met per mast 2 led-armaturen van 1314 watt. 2 bestaande masten, beide ook 18 meter, zijn voorzien van in totaal 3 led-armaturen van 1314 watt; een aanzienlijke klus om de lampen te vervangen. Uitgaande van jaarlijks 3600 branduren, hoeft die echter pas over 35 tot 40 jaar ingepland te worden. 
 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    19 apr. 2024
    Dymotec - Open lijnen in een ‘perfecte storm’
    Door Covid-19 en de wereldwijde componentenschaarste kwam de industrie in een ‘perfecte storm’ terecht. Industrieel automatiseerder Dymotec en Breemes hielden de telefoonlijnen continu open om met creativiteit en proactiviteit samen het schaarsteprobleem aan te pakken. Dymotec in Olen (B) legt zich toe op industriële automatisering in uiteenlopende sectoren, van food en farma tot logistiek en metaal. Het bedrijf bestaat dertig jaar en is in 2022 toegetreden tot de Jeco Energies-groep. Dymotec telt nu zo’n vijftig medewerkers en beschikt daarnaast over een flexibele schil met techniekers, programmeurs en projectengineers. Al sinds haar oprichting heeft de Kempense onderneming een relatie met (de voorgangers van) Breemes.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15 apr. 2024
    Coroos - Slimme verlichting voor verduurzaamde voedingsmiddelen
    In samenwerking met itsme Lighting Technology stapt COROOS op zijn locatie in Kapelle over op ledverlichting in de magazijnen. Samen hebben ze gekozen voor armaturen van Bever Innovations uit Zierikzee. Zij zijn voorzien van bewegingsdetectie en daglichtcompensatie. Bevers slimme regeling zorgt voor een extra energiebesparing, terwijl het verlichtingsniveau is verhoogd om te voldoen aan de nieuwste norm voor veilig werken in binnenruimten (NEN EN 12464-1).
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15 feb. 2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    29 nov. 2023
    Azteq - Warme samenwerking voor thermische zonne-energie
    Azteq streeft naar een Europese revolutie in groene warmtetechnologieën op industriële schaal en ontwikkelt daarvoor zonnewarmtesystemen. De Belgische start-up werkt in projecten samen met technische dienstverleners, die op hun beurt Breemes inschakelen voor advies en levering van componenten. Voor een groot project in Sevilla lagen er uitdagingen ten aanzien van de levertermijn van de decentrale PLC’s en de communicatie daartussen in de uitgestrekte installatie.
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    19 apr. 2024
    News - Fluke - 87-V digitale multimeter
    Dankzij technologische vooruitgang kunnen nu nauwkeurige elektrische metingen worden uitgevoerd tijdens installatie en onderhoud met behulp van een digitale multimeter (DMM), waardoor technici problemen kunnen diagnosticeren die tot voortijdige uitval leiden.
    Lees verder
  • NEWS
    11 apr. 2024
    Leuze - Serie 5B fotocellen
    Voor het detecteren van de meest uiteenlopende objecten is soms een simpele oplossing denkbaar: een fotocel van Leuze met een scherpe prijs en een uitstekende performance!
    Lees verder
  • NEWS
    29 mrt. 2024
    Hager - Bedradingskanalen Tehalit
    De BA6 en BA7 kanalen van Tehalit zijn essentiële componenten in moderne elektrische installaties. Deze kanalen vormen een cruciaal onderdeel van de bekabelingssystemen die worden gebruikt in residentiële, commerciële en industriële gebouwen.
    Lees verder
  • NEWS
    27 mrt. 2024
    HARTING - Field attachable connectoren
    Field-attachable connectoren bieden flexibele en eenvoudige oplossingen voor het installeren en onderhouden van elektrische verbindingen op locatie, zonder speciaal gereedschap. Deze connectoren vinden hun toepassing in diverse sectoren, zoals fabrieksautomatisering, windenergie, railvoertuigen en gebouwinstallaties, waar betrouwbare en robuuste verbindingen nodig zijn zonder uitgebreide planning. Het gebruik van deze connectoren vereist slechts basishulpmiddelen, zoals een zijsnijder, schroevendraaier en tangen, waardoor snelle reparaties mogelijk zijn zonder nieuwe crimpcontacten of gespecialiseerd gereedschap.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen:

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden: