text.skipToContent text.skipToNavigation


Dycore tilt verlichting naar hoger niveauMeer veiligheid en werkcomfort door verbeterd zicht

Prefab betonnen systeemvloeren voor de woning- en utiliteitsbouw. Bij Dycore weten ze er alles van. Goede verlichting bij zowel de productie als verplaatsing van de vloeren is essentieel. Veiligheid staat daarbij voorop, op de voet gevolgd door het vermijden van schade. 
​​​​​​​
Jos de Laat, hoofd technische dienst Dycore Breda, legt uit dat ze als specialist maar wat graag hun focus exclusief op betonvloeren richten. Andere zaken worden regelmatig uitbesteed. “Voor de verlichting vertrouw ik op het specialisme van itsme.”


“Hier in Breda werken we met een team van 45 medewerkers aan breedplaatvloeren. Deze halffabricaten zijn opgebouwd uit een betonschil met wapening. Pas op de bouwplaats wordt er als eindlaag beton op gestort”, legt Jos uit. Kleine kanttekening: het betreft hier betonnen vloerdelen van 10 x 3 meter en een hoogte tot 30 centimeter. 


Er komt een gigantische 30-tons heftruck aan te pas om de betonplaten naar het tasveld te brengen, waar alle producten op transport wachten. De platen worden er nauwkeurig op vrachtwagentrailers gepositioneerd, uiteraard zonder dat ze ergens tegenaan mogen komen. Bovendien is het op het tasveld een drukte van belang; zwaar vervoer rijdt af en aan, mensen lopen om de voertuigen. Dat maakt goed zicht essentieel. Overdag was dat op het grote buitenterrein prima te doen. Maar in het donker werd het een ander verhaal. 
 


Voor elke toepassing een lichtoplossing

​​​​​​​​​​​​​​Rond dezelfde periode had itsme een aantal testarmaturen in de productiehal van Dycore opgehangen, omdat ook daar de verlichting aan vernieuwing toe was. Lighting specialist itsme, Jan Straetemans, adviseerde aan de hand van een lichtplan om het lichtniveau te verdubbelen van 25 naar 50 lux. Voor de technische werkplaats werd dat zelfs 500 lux, passend bij het fijnmechanische werk met kleine lagers en schroefjes. Het was ook Jan die voorstelde om lampen met een kleurtemperatuur van 5000 K te gebruiken. “Dat is witter en komt dichter bij natuurlijk daglicht. We hebben verschillende wattages getest en het bleek inderdaad prettiger om bij te werken”, zegt Jos.

​​​​​​​"Voor de verlichting vertrouw ik op het specialisme van itsme”

​​​​​​​​​​​​​​Jos was dan ook meteen geïnteresseerd toen Han Elsen, accountmanager itsme, voorstelde om itsme Lighting Technology te betrekken bij de plannen voor het tasveld. Jos: “Dat binnenverlichtingsproject verliep soepel, dus ik had er alle vertrouwen in dat dit ook goed zou uitpakken.”

Voor het buitenterrein was er echter één maar. Han vertelt: “De materialen leveren is het probleem niet, maar dan heb je ook nog de complete infra: de bekabeling en alle kasten die in de verlichtingsmasten gemonteerd moeten worden. Die expertise hebben we zelf niet in huis.” Voor Dycore was het echter een grote pré om alles centraal te houden bij een bedrijf dat het gehele project aannam. Jos: “Als je met meerdere bedrijven aan een project werkt, valt er altijd wel iets tussen wal en schip. Ik heb het liefst één partij.” itsme gooide daarom een aantal lijntjes uit in het eigen netwerk en kwam zo terecht bij Hans Eek Infrawerken in Rossum. Met deze klant hadden ze eerder samengewerkt. En ook niet onbelangrijk, het was een van de weinige partijen die ervaring had met de uitzonderlijk hoge masten van 18 meter, waar 10 tot 12 meter zo’n beetje de standaard is. 

“Het is alsof je bij daglicht staat te werken”

​​​​​​​Dycore had de wens om het gehele tasveld van een verlichtingsniveau van 50 lux te voorzien; dat sluit aan bij de norm voor de werkzaamheden die er plaatsvinden. Jan ontwierp daarvoor een lichtplan, waarbij hij alle lichtpunten 3D in kaart bracht. Door die te verplaatsen, toe te voegen of juist weg te halen, berekende hij het effect van een bepaalde investering. Met kleuren werd tevens grafisch inzichtelijk gemaakt wat het minimale en maximale verlichtingsniveau is. En hoe je met zo min mogelijk kosten een optimale lichtopbrengst realiseert. Dat resulteerde in 11 nieuwe led-armaturen met asymmetrische lichtverdeling.

 

Teamwork 

​​​​​​​Nadat Hans Eek Infrawerken de lampen aan de masten had bevestigd, stelden ze de armaturen af. Dat gebeurt normaal gesproken door ter plekke te testen. Doordat Jan echter de lampspecificaties kende en de effecten in zijn lichtplan had berekend, kon hij meteen specifiek advies geven. Bijvoorbeeld om de lampen soms net even iets platter af te stellen. Dat voorkomt dat het licht in de ogen van de mensen schijnt. Of ze onder een bepaalde hoek te kantelen, voor een optimale lichtspreiding op de vloer. Een extra service richting Dycore waarvoor hij graag terugkwam. Enthousiast zegt Jan: “Als de armaturen worden geplaatst, kan ik daar in feite niets bij doen. Maar ik vind het razend interessant om te komen kijken en Hans Eek bij te staan in het uitrichten van de armaturen. Zo blijven we als itsme ook nauw betrokken bij het project.” 


Han vertelt: “Ik sprak na afloop een medewerker op het tasveld. Die gaf aan dat het zoveel scheelt qua veiligheid én werkgenot. Je hoeft niet meer bang te zijn om in het donker ergens over te struikelen, je kunt alle labels op de vloerdelen lezen zonder bij te schijnen.” In de omgeving bleef de nieuwe verlichting ook niet onopgemerkt. Jos lacht: “Mensen zeggen weleens voor de grap dat het avondje NAC verplaatst is naar het Steenen Hoofd [red. vestiging van Dycore]. Het is echt een bom van licht, bijna alsof je bij daglicht staat te werken.” 

​​​​​​​
 

Langer plezier van led​​​​​​​

Dycore is onderdeel van het Ierse CRH, dat wereldwijd is vertegenwoordigd door 79.000 medewerkers in voornamelijk de bouwsector. Dycore vestigde zich als eerste in Oosterhout, maar inmiddels is er ook een vestiging in Lelystad en in Breda; op iedere locatie worden er specifieke types betonvloeren gefabriceerd. De geschiedenis voert terug naar 1975. In die tijd werden er nog gasontladingslampen toegepast, waarbij de lichtsterkte na 4 jaar afnam. Voor de verlichting van het tasveld is gekozen voor Philips led-armaturen. Het betreft 4 nieuwe lichtmasten van 18 meter hoog, met per mast 2 led-armaturen van 1314 watt. 2 bestaande masten, beide ook 18 meter, zijn voorzien van in totaal 3 led-armaturen van 1314 watt; een aanzienlijke klus om de lampen te vervangen. Uitgaande van jaarlijks 3600 branduren, hoeft die echter pas over 35 tot 40 jaar ingepland te worden. 
 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

 • TESTIMONIAL
  18 jul. 2022
  Componentenschaarste verstevigt band itsme met Rensen
  Klimaatbeheersing is hot, zo ervaren ze elke dag bij Rensen, specialist in meet- en regeltechniek voor gebouwautomatisering. Ondanks aanhoudende prijsstijgingen is het druk in verkoop en uitvoering. De componentenschaarste die zich vorig jaar aandiende, maakt de uitdaging alleen maar groter om projecten op tijd af te ronden. itsme ondersteunt daarbij door vanaf de start van een project levertijden te monitoren, zo nodig alternatieven te zoeken en het voorraadbeheer te optimaliseren. “Ik kom hier nu bijna wekelijks.”
  Lees verder
 • TESTIMONIAL
  31 mei 2022
  Coatingspecialist Alural verduurzaamt z’n productie met Siemens
  Een poederlak- en anodisatiesysteem installeren dat niet enkel pakken efficiënter, maar ook stukken duurzamer is: dat was het opzet van het FOX of ‘Flash Oxidation’-project bij de Lummense aluminiumcoater Alural. Om de nieuwe installatie van stroom te voorzien, gingen Siemens-partners Breemes en IE Tech aan de slag met een Sivacon S4 energieverdeelbord. Dankzij sterke samenwerkingen verliep het project nagenoeg vlekkeloos.
  Lees verder
 • TESTIMONIAL
  31 mei 2022
  Breemes haalt energie uit Mars
  Mars Food in het Belgische Olen produceert droge rijst in een energie-intensief proces. Vanwege het Mars-engagement in het streven naar duurzaamheid in combinatie met de druk van stijgende energieprijzen, is energie er een hot item. Breemes draagt op verschillende fronten bij aan energiebesparing, van frequentieregelaars voor efficiënter draaiende elektromotoren tot verlichtingsstudies voor een energiezuinige en veilige werkomgeving.
  Lees verder
 • TESTIMONIAL
  22 feb. 2022
  Eerder de nieuwste techniek
  “Handjes verminderen.” Bij Ronetic is het de belangrijkste vraag van klanten. Dat betekent automatiseren en robotiseren, maar dan liefst wel beheersbaar en betaalbaar. Dus is het de kunst om de complexiteit van de techniek in de hand te houden. Bijvoorbeeld door de besturing overzichtelijk in te richten en waar mogelijk componenten te combineren. Voor centrale besturing adviseerde itsme een nieuw I/O-systeem van Festo met geïntegreerd ventieleiland.
  Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

 • NEWS
  22 sep. 2022
  itsme Value Added Partner van Leuze
  Leuze, dé expert voor innovatieve en efficiënte sensoroplossingen in de industriële automatisering, heeft itsme officieel benoemd tot Value Added Partner (VAP). Dit is de eerste VAP van Leuze in Nederland. Op 20 september jongstleden werd in Raamsdonksveer het tastbare bewijs van deze warme band overhandigd door Eric Leenards van Leuze.
  Lees verder
 • NEWS
  14 sep. 2022
  TruONE
  In kritische omgevingen worden automatische omschakelaars ingezet om stroomuitval te detecteren en automatisch over te schakelen op een noodstroomvoorziening. Zo kunnen de continuïteit van bedrijfsprocessen en 24/7 bedrijfszekerheid worden gewaarborgd. Daarmee is het de ideale oplossing voor kritische toepassingen, zoals ziekenhuizen, datacenters en telecominstallaties.
  Lees verder
 • NEWS
  7 sep. 2022
  PSTX
  Softstarters zijn graag geziene gasten in industriële omgevingen waar motoren worden ingezet voor het draaiend houden van pompen, compressoren, ventilatoren, etc. Hier zorgen ze voor een soepele start en stop van de motor zodat de aangesloten apparatuur maar ook achterliggend leidingwerk niet onnodig mechanisch wordt belast. Met de PSTX biedt ABB een complete motorbeveiliging die onregelmatigheden in de belasting en het net opvangt.
  Lees verder
 • NEWS
  27 jul. 2022
  MENNEKES: MY POWER CONNECTION
  MENNEKES staat voor hoogwaardige, betrouwbare, veilige en innovatieve high performance oplossingen in de sectoren industrieel contactmateriaal, elektromobiliteit en automotive. In meer dan 85 jaar heeft MENNEKES zich voortdurend als leidende specialist voor kwalitatieve industriële contactmaterialen ontwikkeld.
  Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen:

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

 • TRAINING
  22 jul. 2022
  TIAP-NETWORK
  Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
  Lees verder
 • TRAINING
  TIAP-OPC/UA
  OPC: Automatisering gebeurt meer en meer rond de PC. Om de datacommunicatie tussen een automatiseringsproces en de PC te beheren en te controleren, bestaat er een standaard: OPC. OPC is vandaag uitgegroeid tot een platform waarbij de PC de kern vormt van een SCADA en database beheer. Via OPC kan de automatisering van een proces geïntegreerd worden in de IT wereld. Begrippen zoals ERP en MES krijgen dan ook meer en meer betekenis. OPC was vroeger gesteund op de DCOM protocol van Microsoft. Vandaag wordt er gebruik gemaakt van SOAP. Dit opent nog meer mogelijkheden om “Live data” aan te bieden aan de standaard Microsoft pakketten. Deze cursus geeft je hier duidelijkheid in. We maken gebruik van de nieuwe Matrikon KEPP en Merz OPC servers. OPC-UA: Je leert in deze opleiding meer over de volgende generatietechnologie. Van het veilig, betrouwbaar en interoperabel transporteren van data en alarmeringen van de productievloer naar productieplanning of ERP niveau. Tevens werk je zelf zelf oefeningen uit waarbij je een koppelingen maakt tussen verschillende types PLC en “office “ georiënteerde pakketten. Uiteindelijk krijg je een werkende voorstelling van hoe een object georiënteerde datakoppeling werkt over de barrière van Firewall en domeinen heen.
  Lees verder
 • TRAINING
  TIAP-Panels
  Het vertrouwd raken met de WinCC TIA Portal software met de bijhorende HMI hardware. Het vertrouwd raken met de opbouw van een TIA Portal project. Het kunnen maken van een nieuw project met een HMI met basis en geavanceerde objecten. Het kunnen downloaden van een HMI project.
  Lees verder
 • TRAINING
  TIAP-PROG
  Opzetten van een nieuw project met een PLC. Basis begrippen van programmeertalen in: Ladder; Functieblok; Statement List (STL). Kunnen lezen van een PLC programma. Kunnen maken van een PLC programma door het toepassen van basis en uitgebreidere PLC instructies. Kunnen toepassen van elementaire en complexe Datatypen. Gebruiken van library onderdelen. Werken met Organisatie Bouwstenen; Werken met Data Bouwstenen; Werken met programma Bouwstenen (FC en FB) en bouwsteen parameters;
  Lees verder