text.skipToContent text.skipToNavigation

Dycore tilt verlichting naar hoger niveau

Meer veiligheid en werkcomfort door verbeterd zicht

Prefab betonnen systeemvloeren voor de woning- en utiliteitsbouw. Bij Dycore weten ze er alles van. Goede verlichting bij zowel de productie als verplaatsing van de vloeren is essentieel. Veiligheid staat daarbij voorop, op de voet gevolgd door het vermijden van schade. 
​​​​​​​
Jos de Laat, hoofd technische dienst Dycore Breda, legt uit dat ze als specialist maar wat graag hun focus exclusief op betonvloeren richten. Andere zaken worden regelmatig uitbesteed. “Voor de verlichting vertrouw ik op het specialisme van itsme.”


“Hier in Breda werken we met een team van 45 medewerkers aan breedplaatvloeren. Deze halffabricaten zijn opgebouwd uit een betonschil met wapening. Pas op de bouwplaats wordt er als eindlaag beton op gestort”, legt Jos uit. Kleine kanttekening: het betreft hier betonnen vloerdelen van 10 x 3 meter en een hoogte tot 30 centimeter. 


Er komt een gigantische 30-tons heftruck aan te pas om de betonplaten naar het tasveld te brengen, waar alle producten op transport wachten. De platen worden er nauwkeurig op vrachtwagentrailers gepositioneerd, uiteraard zonder dat ze ergens tegenaan mogen komen. Bovendien is het op het tasveld een drukte van belang; zwaar vervoer rijdt af en aan, mensen lopen om de voertuigen. Dat maakt goed zicht essentieel. Overdag was dat op het grote buitenterrein prima te doen. Maar in het donker werd het een ander verhaal. 
 


Voor elke toepassing een lichtoplossing

​​​​​​​​​​​​​​Rond dezelfde periode had itsme een aantal testarmaturen in de productiehal van Dycore opgehangen, omdat ook daar de verlichting aan vernieuwing toe was. Lighting specialist itsme, Jan Straetemans, adviseerde aan de hand van een lichtplan om het lichtniveau te verdubbelen van 25 naar 50 lux. Voor de technische werkplaats werd dat zelfs 500 lux, passend bij het fijnmechanische werk met kleine lagers en schroefjes. Het was ook Jan die voorstelde om lampen met een kleurtemperatuur van 5000 K te gebruiken. “Dat is witter en komt dichter bij natuurlijk daglicht. We hebben verschillende wattages getest en het bleek inderdaad prettiger om bij te werken”, zegt Jos.

​​​​​​​"Voor de verlichting vertrouw ik op het specialisme van itsme”

​​​​​​​Jos was dan ook meteen geïnteresseerd toen Han Elsen, accountmanager itsme, voorstelde om itsme Lighting Technology te betrekken bij de plannen voor het tasveld. Jos: “Dat binnenverlichtingsproject verliep soepel, dus ik had er alle vertrouwen in dat dit ook goed zou uitpakken.”

Voor het buitenterrein was er echter één maar. Han vertelt: “De materialen leveren is het probleem niet, maar dan heb je ook nog de complete infra: de bekabeling en alle kasten die in de verlichtingsmasten gemonteerd moeten worden. Die expertise hebben we zelf niet in huis.” Voor Dycore was het echter een grote pré om alles centraal te houden bij een bedrijf dat het gehele project aannam. Jos: “Als je met meerdere bedrijven aan een project werkt, valt er altijd wel iets tussen wal en schip. Ik heb het liefst één partij.” itsme gooide daarom een aantal lijntjes uit in het eigen netwerk en kwam zo terecht bij Hans Eek Infrawerken in Rossum. Met deze klant hadden ze eerder samengewerkt. En ook niet onbelangrijk, het was een van de weinige partijen die ervaring had met de uitzonderlijk hoge masten van 18 meter, waar 10 tot 12 meter zo’n beetje de standaard is. 

“Het is alsof je bij daglicht staat te werken”

​​​​​​​Dycore had de wens om het gehele tasveld van een verlichtingsniveau van 50 lux te voorzien; dat sluit aan bij de norm voor de werkzaamheden die er plaatsvinden. Jan ontwierp daarvoor een lichtplan, waarbij hij alle lichtpunten 3D in kaart bracht. Door die te verplaatsen, toe te voegen of juist weg te halen, berekende hij het effect van een bepaalde investering. Met kleuren werd tevens grafisch inzichtelijk gemaakt wat het minimale en maximale verlichtingsniveau is. En hoe je met zo min mogelijk kosten een optimale lichtopbrengst realiseert. Dat resulteerde in 11 nieuwe led-armaturen met asymmetrische lichtverdeling.

 

Teamwork 


​​​​​​​Nadat Hans Eek Infrawerken de lampen aan de masten had bevestigd, stelden ze de armaturen af. Dat gebeurt normaal gesproken door ter plekke te testen. Doordat Jan echter de lampspecificaties kende en de effecten in zijn lichtplan had berekend, kon hij meteen specifiek advies geven. Bijvoorbeeld om de lampen soms net even iets platter af te stellen. Dat voorkomt dat het licht in de ogen van de mensen schijnt. Of ze onder een bepaalde hoek te kantelen, voor een optimale lichtspreiding op de vloer. Een extra service richting Dycore waarvoor hij graag terugkwam. Enthousiast zegt Jan: “Als de armaturen worden geplaatst, kan ik daar in feite niets bij doen. Maar ik vind het razend interessant om te komen kijken en Hans Eek bij te staan in het uitrichten van de armaturen. Zo blijven we als itsme ook nauw betrokken bij het project.” 


Han vertelt: “Ik sprak na afloop een medewerker op het tasveld. Die gaf aan dat het zoveel scheelt qua veiligheid én werkgenot. Je hoeft niet meer bang te zijn om in het donker ergens over te struikelen, je kunt alle labels op de vloerdelen lezen zonder bij te schijnen.” In de omgeving bleef de nieuwe verlichting ook niet onopgemerkt. Jos lacht: “Mensen zeggen weleens voor de grap dat het avondje NAC verplaatst is naar het Steenen Hoofd [red. vestiging van Dycore]. Het is echt een bom van licht, bijna alsof je bij daglicht staat te werken.” 

​​​​​​​
 

Langer plezier van led
​​​​​​​

Dycore is onderdeel van het Ierse CRH, dat wereldwijd is vertegenwoordigd door 79.000 medewerkers in voornamelijk de bouwsector. Dycore vestigde zich als eerste in Oosterhout, maar inmiddels is er ook een vestiging in Lelystad en in Breda; op iedere locatie worden er specifieke types betonvloeren gefabriceerd. De geschiedenis voert terug naar 1975. In die tijd werden er nog gasontladingslampen toegepast, waarbij de lichtsterkte na 4 jaar afnam. Voor de verlichting van het tasveld is gekozen voor Philips led-armaturen. Het betreft 4 nieuwe lichtmasten van 18 meter hoog, met per mast 2 led-armaturen van 1314 watt. 2 bestaande masten, beide ook 18 meter, zijn voorzien van in totaal 3 led-armaturen van 1314 watt; een aanzienlijke klus om de lampen te vervangen. Uitgaande van jaarlijks 3600 branduren, hoeft die echter pas over 35 tot 40 jaar ingepland te worden. 
 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

 • TESTIMONIAL
  4 mrt. 2021
  Moderna Printing gaat mee met de tijd
  Langs de E313 in het Belgische Paal-Beringen valt het pand van Moderna Printing dag en nacht goed op. En dat mag ook, want binnen verzorgt een drieploegendienst vijf dagen per week, 24 uur per dag een gigantische hoeveelheid drukwerk. De mogelijkheden zijn zeer divers, van reclamefolders en glossy magazines tot strak vormgegeven reisbrochures. Onlangs heeft Moderna Printing geïnvesteerd in uitbreiding. Met de aanbouw van een hal en een nieuw, state-of-the-art machinepark zet het in op een nog betere uitvoering van de wensen van de klant. De verlichting kon uiteraard niet achterblijven. itsme Breemes schoof aan voor lichtadvies op maat.
  Lees verder
 • TESTIMONIAL
  4 mrt. 2021
  Duurzaam tot aan het plafond
  Aan de rand van Hengelo-Zuid krijgen tonnen afval jaarlijks een nieuwe bestemming. Door verbranding, scheiding en compostering worden er energie en grondstoffen gewonnen die hun weg terug naar de samenleving vinden. Met de warmte die vrijkomt bij de verbranding wekt Twence bijvoorbeeld elektriciteit op, genoeg om ongeveer de helft van alle Twentse huishoudens van stroom te voorzien. Om de continuïteit van alle centrales te garanderen, houden operators regelmatig controlerondes door de installaties, waarbij goed zicht belangrijk is. Bij de overstap van TL-verlichting naar LED riep Twence de hulp in van itsme.
  Lees verder
 • TESTIMONIAL
  1 mrt. 2021
  Uitblinken in maatwerk
  Elke machine die de fabriek in het Friese Dokkum verlaat, is het resultaat van een specifieke klantvraag. Het team van De Jager RVS vertaalt zo’n idee naar een eindontwerp dat perfect aansluit op de praktijk. Hun specialisatie? Maatwerkmachines bouwen met RVS in de hoofdrol. Zo ook toen een grote zuivelproducent hen inschakelde om een verticale transportoplossing te ontwikkelen. De keuze voor een pneumatische aandrijving was snel gemaakt. Om alles rond deze kritische applicatie in één keer goed te doen, nodigden ze itsme en Festo uit aan de ontwerptafel. “Je bouwt voor jezelf een stuk zekerheid in.”
  Lees verder
 • TESTIMONIAL
  8 feb. 2021
  Heldere communicatie is het halve werk
  eReM legt complete elektra aan voor nieuwe scheepswerf in Kenia Soms lijkt een project al van voor tot achter geregeld. Maar wat als je als organisatie last-minute gevraagd wordt om te laten zien wat je kunt? Bij eReM uit Zwijndrecht kunnen ze erover meepraten. Mede dankzij een ijzersterke offerte overtuigden ze hun eindklant – een internationaal opererende, Nederlandse scheepsbouwer – met hen in zee te gaan. Letterlijk in dit geval, gezien het de aanleg betrof van het complete elektrische gedeelte van een nieuwe scheepswerf in Kenia; de onderdelen werden per zeevracht verscheept. De uitdaging? In het voortraject moet alles 100% kloppen. Dat vroeg om een grondige voorbereiding, waarbij eReM op steun van itsme kon rekenen.
  Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

 • NEWS
  2 jun. 2020
  Tork Blijf veilig om door te gaan
  Infectieziekten als COVID-19 verspreiden zich van persoon tot persoon via kleine druppeltjes die worden uitgestoten wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of uitademt. Een persoon kan ook besmet raken wanneer hij of zij een oppervlak aanraakt waar druppels zijn geland en vervolgens hun mond, neus of ogen aanraakt.
  Lees verder
 • NEWS
  7 feb. 2020
  Pilz Safe Radar System
  Het LBK-systeem van Pilz voor de beveiliging van gevarenzones is gebaseerd op radartechnologie. Met behulp van radar worden beschermde ruimtes veilig bewaakt. Het LBK-systeem is ongevoelig voor externe invloeden, zoals stof, vuil, regen, licht, vonken of trillingen. Hierdoor is deze technologie op veel vlakken inzetbaar en uitermate geschikt voor gebruik in de zware industrie of in de houtverwerkende industrie.
  Lees verder
 • NEWS
  6 mrt. 2020
  PILZ PSENmLock
  Het veilige heksysteem PSENmlock biedt veilige vergrendeling en veilige sluiting voor persoons- en procesbescherming tot en met de hoogste veiligheidscategorie PL e. De veilige sluiting wordt mogelijk gemaakt door de tweekanaals aansturing van de sluiting. Hierdoor is de schakelaar bijzonder geschikt voor gebruik op machines met een gevaarlijke naloop, waarbij een veilige sluiting tot PLd of PLe noodzakelijk is.
  Lees verder
 • NEWS
  31 mrt. 2020
  Schneider Electric PacDrive3
  PacDrive 3 is gebaseerd op bewezen logic motion-technologie, waarbij PLC, beweging en robotica de functionaliteit aansturen op één hardware platform. Dankzij een gecentraliseerde systeemarchitectuur is PacDrive 3 de ideale oplossing voor het bedienen van een reeks servo-aangedreven productie- en verpakkingsmachines, alsmede material handling en robotica, met behulp van een volledig geïntegreerde programmastructuur conform IEC 61131-3.
  Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen:

 • PROMOTION
  30 nov. 2020
  Philips Master LEDtubes T8
  Actieprijzen voor Philips Master LEDtubes. Hoogwaardige LEDtubes met een zeer hoog specificatie niveau voor veeleisende toepassingen waarbij lichtopbrengst levensduur en installatiesnelheid cruciaal zijn. Geschikt voor armaturen met elektromagnetische VSA en direct op Netspanning.
  Lees verder
 • PROMOTION
  11 nov. 2020
  Magazijnopruiming
  Wij houden ons magazijn graag op orde en up to date. Omdat wij boven op de bal zitten, kunt u uw slag slaan met tijdelijk voordeel! Profiteer dus nu van aantrekkelijke prijzen voor produkten van bekende merken! Zo lang de voorraad strekt.
  Lees verder
 • PROMOTION
  27 okt. 2020
  Weidmüller striptang Stripax Ultimate
  Weidmüller striptang STRIPAX ULTIMATE Weidmüller striptang met automatische instelling voor fijndradige en massieve aders met halogeenvrije isolatie. Ideaal geschikt voor de machinebouw, installatiemarkt, windenergie en robotica. Explosieveilig voor zowel de marine, offshore en scheepsbouw.
  Lees verder
 • PROMOTION
  17 jun. 2020
  Desinfecterende handgel
  Verkwikkende veiligheid met antibacteriële handgel! Deze handgel is de ideale hygiënische oplossing voor op de werkplek. Water en zeep zijn niet nodig: doe gewoon een kleine hoeveelheid op droge handen en wrijf grondig over beide handen. Laat 3 minuten intrekken voor maximale desinfectie.
  Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden: