text.skipToContent text.skipToNavigation
 

Componentenschaarste verstevigt band itsme met Rensen
 

Klimaatbeheersing is hot, zo ervaren ze elke dag bij Rensen, specialist in meet- en regeltechniek voor gebouwautomatisering. Ondanks aanhoudende prijsstijgingen is het druk in verkoop en uitvoering. De componentenschaarste die zich vorig jaar aandiende, maakt de uitdaging alleen maar groter om projecten op tijd af te ronden. itsme ondersteunt daarbij door vanaf de start van een project levertijden te monitoren, zo nodig alternatieven te zoeken en het voorraadbeheer te optimaliseren. “Ik kom hier nu bijna wekelijks.”
 

Rensen (75 medewerkers), met hoofdvestiging in Uden en nevenvestigingen in Kerkrade en Lelystad, bouwt systemen voor klimaatbeheersing in kantoren, scholen, ziekenhuizen, enzovoort. Als specialist in meet- en regeltechniek – “de grootste onafhankelijke regelfirma van Nederland” – levert Rensen schakelkasten voor klimaatinstallaties aan eindgebruikers en installateurs. De klimaatcomputer komt van Priva of Siemens, alle andere materialen en componenten betrekt Rensen al vele jaren van itsme. 
 

Voorraadbeheer

De band met itsme is van oudsher sterk, verklaart Ruud Cuppé, commercieel directeur en mede-eigenaar van Rensen. “Uiteindelijk doen mensen zaken met mensen; met Gé (Driessen, verkoopvertegenwoordiger bij itsme, red.) loopt dat heel goed. Hij zit vaak bij ons om problemen met levering op te pakken.” Daarmee verwijst Cuppé naar de componentenschaarste die sinds vorig jaar de industrie wereldwijd in haar greep houdt. Voor zijn bedrijf betekent dat telkens weer puzzelen in de projecten, want het blijft druk ondanks de aanhoudende prijsstijgingen. “Ik had verwacht dat het daardoor rustiger zou worden in de verkoop en dat bouwprojecten niet zouden doorgaan, maar het is bizar hoe de aanvragen gewoon blijven komen. En dat heeft niet eens met de energietransitie te maken. Nieuwe installaties worden gebouwd zonder cv-ketel, maar voor bestaande installaties zijn er weinig projecten voor ombouw naar een warmtepomp. We zien vooral dat er steeds meer aandacht is voor een prettig werkklimaat.” Driessen: “Ook wij hadden vanwege die prijsstijgingen een kentering verwacht in de aanvragen en de orderintake, maar tot op heden zien we die niet.”

“Zo nodig switchen we naar een ander fabrikaat; we houden niet meer vast aan bepaalde merken”

Wat betreft de componentenschaarste hoopt Driessen dat medio volgend jaar de problemen zijn opgelost. Tot het zover is, blijven Rensen en itsme intensief samenwerken, vertelt Cuppé. “Is een component niet voorradig, dan gaat Gé op zoek naar een alternatief. Zo nodig switchen we naar een ander fabrikaat; we zijn afgestapt van het vasthouden aan bepaalde merken. Maar we denken zo nodig ook na over een totaal andere oplossing, die bijvoorbeeld een andere opbouw van de kast vergt. Daarvoor komt Gé met ideeën.” Driessen, bescheiden: “Bij itsme heb ik een team van mensen dat mij ondersteunt.”
 

Proactief

Rensen en itsme hebben tevens het voorraadbeheer aangepast, met uitbreiding van het 2-binsysteem. Dat wordt vooral gebruikt voor de zogeheten grijpvoorraad van componenten met lage aanschafwaarde, zoals klemmen, wartelmoeren, draadgoten en draad. Cuppé: “Vroeger lag een klemmetje van 23 cent in het magazijn en moest de magazijnmedewerker dat uitgeven. Nu kan de monteur het op zijn werkplek meteen pakken. Dat scheelt enorm veel tijd en kosten.” Terwijl de ene bin in gebruik is, wordt de andere weer gevuld. Driessen: “Wekelijks wordt de voorraad gescand en vullen wij die bij, zodat Rensen altijd voldoende voorraad heeft voor zijn productie. Minimaal één keer per jaar evalueren we dat en in deze tijd wel vaker. Als voorraden tekortschieten, wordt dat vaak ook al gesignaleerd door de mensen op de werkvloer. Dan voeren we tussendoor aanpassingen in de voorraadniveaus door.”

“Klanten, knal die borden er vast in, zodat wij de materialen kunnen bestellen”

Verder heeft itsme proactief knelpunten aangepakt, vervolgt Driessen. “Bijvoorbeeld voor bedradingsgoten maakte leverancier Hager vroegtijdig melding van oplopende levertijden. Die leveren we in verschillende maten. Samen met Hager hebben we de behoefte van Rensen geïnventariseerd en voor de hardlopers hebben we de vendor managed inventory bij hen uitgebreid. Zo hebben we dankzij de proactieve opstelling van Hager bij Rensen een extra veiligheidsvoorraad kunnen aanleggen. Dit soort inventarisaties doe ik voor meerdere producten om de gewenste doorlooptijden waar mogelijk te kunnen handhaven. Zo nodig kopen we zelf elders in waar nog wel voorraad is.”
Toch ontkomt ook itsme soms niet aan vertraging in de levering aan Rensen, bekent Driessen. “Af en toe moeten we schuiven met de planning in overleg met hun projectmanagers, omdat spullen gewoon niet op tijd zijn te regelen.” Dankzij de intensieve samenwerking komt Rensen echter niet in de problemen met te late oplevering, meldt Cuppé. “In de bouw is het nu zo dat andere partijen grotere problemen hebben dan wij met de levering van materialen. itsme kan de problemen voorblijven, doordat het sneller levert dan andere firma’s.” 
 

Bijna wekelijks intensief contact

Het vergt allemaal wel veel inspanning en afstemming, verzucht Driessen. “Zowel bij Rensen als bij ons kost het heel veel energie om het overzicht te houden. We waren gewend dat alles gewoon op de plank lag of in minder dan een week binnen was; nu moet alles worden gemonitord.” Cuppé: “Daarom zeggen wij tegen onze klanten dat ze alvast moeten bestellen wat ze vooruit kunnen bestellen. Dat kan natuurlijk niet voor componenten waarvoor eerst nog tekenwerk nodig is, maar verder zeggen we tegen hen: ‘Knal die borden er vast in, zodat wij de materialen kunnen bestellen.’”

Zolang de focus ligt op schaarse componenten en lange levertijden, staan ambities voor verdere stroomlijning van de toelevering op een laag pitje, meldt Cuppé. “Een paar jaar geleden hadden we samen een plan ontwikkeld om itsme complete kits per project te laten aanleveren. Dan hoeven onze monteurs niet meer in het magazijn een project bijeen te rapen; dat zou hun veel tijd schelen.” Driessen: “In deze tijd van schaarste zou dat alleen maar vertragend werken en juist problemen geven. Nu heeft Rensen een buffer met het 2-binsysteem en extra veiligheidsvoorraden, waardoor het echt sneller kan schakelen.” Dit alles vraagt van beide partijen nu de onverdeelde aandacht. Afgelopen jaar is, ondanks corona, het contact alleen maar intensiever geworden, vertelt Driessen tot slot. “De samenwerking wordt steeds breder. Ik heb nu bij Rensen met veel meer mensen contact. Hun engineers en projectmanagers weten mij steeds beter te vinden voor de uitdagingen rond leveringen. Ik zit hier nu bijna wekelijks.”

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    25 apr. 2025
    Festo - Energie besparen, productiviteit verhogen
    Omdat pneumatiek een hoge krachtdichtheid heeft, worden pneumatische componenten veelvuldig gebruikt in machinelijnen. Kleinere componenten winnen aan populariteit vanwege gebruiksgemak, energiebesparing én productiviteitsgroei.
    Lees verder
  • NEWS
    24 apr. 2025
    Siemens - Schaalbare en Flexibele Veiligheidsconcepten
    Siemens biedt een digitale workflow die helpt bij elke stap van een veilig machineontwerp. Door een geïntegreerde toolketen—van risicobeoordeling en veiligheidsevaluatie tot hardware selectie, engineering en validatie—wordt het proces gestroomlijnd en worden documentatie-inspanningen geminimaliseerd.
    Lees verder
  • NEWS
    16 apr. 2025
    Schneider Electric - Modicon Edge I/O NTS
    Modicon Edge I/O NTS, het nieuwste IP20 distributed I/O-systeem van Schneider Electric, is meer dan alleen een Input/Output-systeem. Het systeem is ontworpen om machinebouwers, systeemintegratoren en industriële eindgebruikers te voorzien van de tools die ze nodig hebben om succesvol te zijn in een digitale wereld die steeds meer wordt bepaald door data. De mogelijkheid van het systeem om gegevens samen te voegen en veilig te delen maakt slimmere besluitvorming en betere operationele prestaties mogelijk. Met open Ethernet-protocollen voor connectiviteit met een verscheidenheid aan apparaten en architecturen, OPC UA-technologie die veilige communicatie en interoperabiliteit mogelijk maakt, en hardware-geïntegreerde cyberbeveiliging, helpt Modicon Edge I/O NTS connectiviteit, prestaties, beschikbaarheid en verbeterde netwerkbeveiliging te garanderen. Het systeem voldoet bovendien aan de geldende cybersecurity-regelgeving. Dit stelt eindgebruikers in staat om veilig toegang te krijgen tot hun data en deze optimaal te gebruiken, wat de industriële efficiëntie, flexibiliteit, duurzaamheid en winstgevendheid verhoogt.
    Lees verder
  • NEWS
    14 apr. 2025
    Niedax - MTC
    De Niedax MTC is een sterke en stabiele klikbare draadgoot en verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en vormen. Met de unieke geïntegreerde koppeling worden de verschillende delen simpel en snel aan elkaar geklikt.
    Lees verder

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    2 apr. 2025
    TR Service - Future-proof laagspanningspaneel
    TR-Service verzorgt industrieel onderhoud met inzet van alle disciplines, van elektrisch en mechanisch tot hydraulisch en pneumatisch. Met ondersteuning van Breemes installeerde het bedrijf een groot laagspanningspaneel. “Nadat ik met hen mijn summiere plan had besproken, besloot ik het gewoon te gaan doen”, vertelt directeur-eigenaar Raoul Tielens. Op suggestie van Breemes is het paneel future-proof gemaakt door het voor te bereiden op power monitoring.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    19 feb. 2025
    Peeters - Jong bedrijf, nieuwe spullen
    Sinds de start enkele jaren geleden ontwikkelt Peeters Robotic Solutions zich stormachtig met projecten in binnen- en buitenland en standaardoplossingen voor industriële pallettisering. Het bedrijf gaat mee met de nieuwste stand van de techniek, onder meer wat betreft elektrische en pneumatische aandrijvingen van Festo. Daarvoor doet het een beroep op itsme. “Dankzij hun kennis en kunde kunnen wij bij klanten met innovatie aan de voorkant zitten.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    26 dec. 2024
    Kusters - Gewicht in de schaal leggen
    Kusters zocht voor zijn machines voor ontwaarding van bankbiljetten een weegoplossing die eenvoudig was te integreren in de Siemens-besturing. Via itsme kwamen ze in contact met de juiste kennisdragers bij Siemens. “Voor ons als Kusters is itsme naast leverancier ook een kennisbron, waarmee we bepaalde onderdelen en processtappen co-engineeren, zoals dit weegsysteem.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    22 nov. 2024
    Eneco - Groen licht voor groene stroom en stoom
    Eneco Bio Golden Raand, gelegen in het havengebied van Delfzijl, zet biomassa om in groene stroom én groene stoom. Jaarlijks verwerkt de centrale circa 300.000 ton afvalhout vanuit Nederland en omliggende landen. In het kader van Eneco’s klimaatambitie is in 2022 een begin gemaakt met het vervangen van de bestaande tl-verlichting, in en bij de boilerroom. Het project werd onder toezicht van itsme uitgevoerd. “Daarin waren twee factoren belangrijk: de prijs natuurlijk, maar ook het stukje service.”
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    14 feb. 2025
    PROFINET CPNE
    Waar de Certified PROFINET Installer zich concentreert op het fysieke netwerk, gaat de Certified PROFINET Engineer dieper in op het protocol en de configuratie van het netwerk.
    Lees verder
  • TRAINING
    14 feb. 2025
    PROFIBUS CPE
    Waar de Certified PROFIBUS Installer zich concentreert op het fysieke netwerk, gaat de Certified PROFIBUS Engineer dieper in op het protocol en de configuratie van het netwerk.
    Lees verder
  • TRAINING
    14 feb. 2025
    WinCC-SCADA2
    Deze training behandelt de gevorderde elementen van WinCC SCADA
    Lees verder
  • TRAINING
    14 feb. 2025
    PCS7-SAFE V9
    Begrijpen en configureren van de Safety matrix en programmeren van de veiligheidsfuncties binnen PCS7.
    Lees verder