text.skipToContent text.skipToNavigation

NIEUWE KENNIS KOMT DIRECT VAN PAS


Engineers Selo kunnen na training itsme gelijk aan de slag

Hoe waardevol is het wanneer leerstof concreet aansluit bij de praktijk. En wanneer je die nieuwe kennis direct kunt benutten voor een eigen project. Bij Selo in Hengelo weten ze hoe dat uitpakt. De training ‘multi-user-functionaliteit in Siemens TIA Portal’ door itsme Industrial Automation was er een op maat. Met alle voordelen voor Selo’s software engineers.

Misschien had het wel zo moeten zijn. Juist in 2019, het jaar waarin Selo het 75-jarig bestaan vierde, volgde ook die mega-order van 25 miljoen euro. Het was de grootste ooit in de historie van het bedrijf, dat geldt als specialist in proces- en verpakkingssystemen voor onder andere de food- en farmaceutische industrie. Vanuit de vestigingen in Hengelo en Oldenzaal gaan de machines en verpakkingen de hele wereld over, naar locaties van onder andere Unilever en Mars.

Dat ook die multinationals op Selo vertrouwen, is geen toeval. Selo beheerst elke stap van het productieproces, alles wordt even nauwkeurig gedocumenteerd. Veruit de meeste van de pakweg vijftig toeleveranciers bevinden zich binnen vijftig kilometer van Hengelo, wat snel schakelt. En om met zo’n uitgebreide klantenkring niet alleen specifiek maar ook snel te produceren, bouwt Selo inmiddels volgens gestandaardiseerde modules binnen het principe van configure-to-order.


Productie van kunstdarmen

Hoe innovatief ook, uiteindelijk valt of staat alles met de kennis van de eigen medewerkers. Het zijn er in Nederland inmiddels zo’n 140, die naast de proces- en verpakkingssystemen ook bijdragen aan Selo’s productie van kunstdarmen. Aanpakken, dat is wat ze bij Selo doen. En dat geldt niet in het minst voor de engineers, die per project specifiek hun ontwerpen en concepten opstellen. Noem de engineers dan ook gerust veelzijdig. En liefhebbers van heldere en soepele processen, onder meer in de TIA Portal-omgeving van Siemens.
 

“Vooral zelf aan de slag. Dat is de rode draad in de trainingen van itsme”


Voor een toekomstige opdracht wilden de software engineers graag meer weten over de multi-user-functionaliteit binnen het TIA Portal-platform. Zodat ze er gelijktijdig aan het project konden werken. En dat real-time, met altijd de laatste stand van zaken bij de hand en bovendien het voordeel van automatische back-ups. Maar waar moesten de engineers beginnen? Hoe konden ze zo’n omgeving zo efficiënt mogelijk inrichten? En waarmee moesten ze rekening houden?


Bondig en toch gedetailleerd

Selo klopte aan bij itsme, waarmee het al langer samenwerkt, en vroeg itsme Industrial Automation om een training over de multi-user-functionaliteit in het TIA Portal-pakket. Bondig, dat moest de training zijn. En tóch uitvoerig genoeg, met voldoende diepgang voor de software engineers. Dus zorgde productspecialist Tim Ackermans daar namens itsme voor, met een maatwerktraining van één dag bij Selo op locatie. En dat heel bewust als een combinatie tussen theorie en praktijk. Tim: “Ik heb de engineers eerst de functionaliteit laten zien. Waarna ze er vervolgens zelf mee aan de slag gingen, op basis van een eigen case. Dat laatste werkt goed; juist de praktijk spreekt aan.”
 

“Tijd is schaars, dus moet dat wát je leert wel hout snijden”


Zo tevreden als Tim terugkijkt op het verloop van de training, zo enthousiast is ook Tom Papen, binnen Selo verantwoordelijk voor het team van engineers. Door zijn jarenlange ervaring als engineer kent Tom de waarde van heldere, hands-on functionaliteit. “En die kwam bij deze training ruim naar voren. De training was dynamisch, en met een groep van zes software engineers precies goed qua grootte.”


Zelf aan de slag

Tijdens de training luisterden de zes hardware engineers van Selo online mee. Ook Tom volgde de training zijdelings. “Toch heb ik genoeg van de training meegekregen om zeker te weten dat die vooral heel praktisch was. Voor een groep zoals onze software engineers werkt dat goed. Liever niet te veel theorie, maar vooral zelf aan de slag. Het is de rode draad in de trainingen van itsme, waarvan we er al meerdere hebben gevolgd. En waarvan we er overigens binnenkort nog een volgen, dan gericht op safety binnen TIA Portal.”

Bij itsme Industrial Automation kennen ze de behoefte bij bedrijven aan meer kennis over de multi-user-functionaliteit binnen Siemens TIA Portal. Daarom geven Tim en zijn collega-productspecialisten de training inmiddels niet alleen meer specifiek op maat, maar ook als standaardtraining. Zelf zou Tom de training in elk geval zeker aanraden. “Tijd is schaars voor ons allemaal, dus moet dat wát je leert wel hout snijden. Met deze training was dat zeker het geval.”

​​​​​​​

Selo slaat de handen ineen met Omori

Bundel elkaars krachten en het kan snel gaan. Bij Selo weten ze er alles van. Het bedrijf was jarenlang in Oldenzaal gevestigd, totdat in 2015 de samenwerking met het Japanse Omori tot stand kwam. Omori werd grootaandeelhouder, de locatie van Selo werd de nieuwe plek van Omori Europe B.V. Twee onder één dak werd al snel veel te krap, waarna Selo de meeste van de eigen activiteiten verhuisde naar een nieuwe locatie in Hengelo. Dankzij de samenwerking met Omori profiteert Selo van een breder en wereldwijd netwerk aan klanten en een groter afzetgebied, tot ver buiten Europa. Ook het aantal medewerkers groeide de afgelopen jaren flink, tot inmiddels 140 in Nederland. Op de verkoop- en servicekantoren van Selo in België, Denemarken en Engeland werken 35 mensen.

​​​​​​​

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    19 apr. 2024
    Dymotec - Open lijnen in een ‘perfecte storm’
    Door Covid-19 en de wereldwijde componentenschaarste kwam de industrie in een ‘perfecte storm’ terecht. Industrieel automatiseerder Dymotec en Breemes hielden de telefoonlijnen continu open om met creativiteit en proactiviteit samen het schaarsteprobleem aan te pakken. Dymotec in Olen (B) legt zich toe op industriële automatisering in uiteenlopende sectoren, van food en farma tot logistiek en metaal. Het bedrijf bestaat dertig jaar en is in 2022 toegetreden tot de Jeco Energies-groep. Dymotec telt nu zo’n vijftig medewerkers en beschikt daarnaast over een flexibele schil met techniekers, programmeurs en projectengineers. Al sinds haar oprichting heeft de Kempense onderneming een relatie met (de voorgangers van) Breemes.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15 apr. 2024
    Coroos - Slimme verlichting voor verduurzaamde voedingsmiddelen
    In samenwerking met itsme Lighting Technology stapt COROOS op zijn locatie in Kapelle over op ledverlichting in de magazijnen. Samen hebben ze gekozen voor armaturen van Bever Innovations uit Zierikzee. Zij zijn voorzien van bewegingsdetectie en daglichtcompensatie. Bevers slimme regeling zorgt voor een extra energiebesparing, terwijl het verlichtingsniveau is verhoogd om te voldoen aan de nieuwste norm voor veilig werken in binnenruimten (NEN EN 12464-1).
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15 feb. 2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    29 nov. 2023
    Azteq - Warme samenwerking voor thermische zonne-energie
    Azteq streeft naar een Europese revolutie in groene warmtetechnologieën op industriële schaal en ontwikkelt daarvoor zonnewarmtesystemen. De Belgische start-up werkt in projecten samen met technische dienstverleners, die op hun beurt Breemes inschakelen voor advies en levering van componenten. Voor een groot project in Sevilla lagen er uitdagingen ten aanzien van de levertermijn van de decentrale PLC’s en de communicatie daartussen in de uitgestrekte installatie.
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    19 apr. 2024
    News - Fluke - 87-V digitale multimeter
    Dankzij technologische vooruitgang kunnen nu nauwkeurige elektrische metingen worden uitgevoerd tijdens installatie en onderhoud met behulp van een digitale multimeter (DMM), waardoor technici problemen kunnen diagnosticeren die tot voortijdige uitval leiden.
    Lees verder
  • NEWS
    11 apr. 2024
    Leuze - Serie 5B fotocellen
    Voor het detecteren van de meest uiteenlopende objecten is soms een simpele oplossing denkbaar: een fotocel van Leuze met een scherpe prijs en een uitstekende performance!
    Lees verder
  • NEWS
    29 mrt. 2024
    Hager - Bedradingskanalen Tehalit
    De BA6 en BA7 kanalen van Tehalit zijn essentiële componenten in moderne elektrische installaties. Deze kanalen vormen een cruciaal onderdeel van de bekabelingssystemen die worden gebruikt in residentiële, commerciële en industriële gebouwen.
    Lees verder
  • NEWS
    27 mrt. 2024
    HARTING - Field attachable connectoren
    Field-attachable connectoren bieden flexibele en eenvoudige oplossingen voor het installeren en onderhouden van elektrische verbindingen op locatie, zonder speciaal gereedschap. Deze connectoren vinden hun toepassing in diverse sectoren, zoals fabrieksautomatisering, windenergie, railvoertuigen en gebouwinstallaties, waar betrouwbare en robuuste verbindingen nodig zijn zonder uitgebreide planning. Het gebruik van deze connectoren vereist slechts basishulpmiddelen, zoals een zijsnijder, schroevendraaier en tangen, waardoor snelle reparaties mogelijk zijn zonder nieuwe crimpcontacten of gespecialiseerd gereedschap.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen:

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    22 jul. 2022
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    S7-SYSTEEM
    Ervaren programmeurs / storingsmonteurs omscholen naar SIMATIC S7. Voor de hier genoemde doelgroep is deze cursus van 3 dagen een versneld alternatief voor S7-BASIS, S7-SERVICE en S7-PROG1 (totaal 6 dagen).
    Lees verder
  • TRAINING
    SIMOTION-SERV
    Een ongeplande uitval van productiemachines kan hoge kosten veroorzaken. In deze cursus leert u hoe u het control systeem SIMOTION-D en het aandrijfsysteem SINAMICS S120 kunt gebruiken in het geval er een storing optreedt. De deelnemer zal in staat zijn om storingen snel te verhelpen en kleine aanpassingen in het besturingsprogramma door te voeren waardoor stilstandtijden tot een minimum worden beperkt. Tevens leren we met de software SIMOTION Scout de diagnosemeldingen te lezen en interpreteren. De praktische oefeningen worden uitgevoerd op een control systeem met SIMOTION-D, SINAMICS S120 Booksize en SIMATIC ET200S.
    Lees verder
  • TRAINING
    SIMOTION-SYSTEM
    Een servo-as leren configureren en op te starten met de SIMOTION Control Unit en SINAMICS S120 drive. Programmeren in MCC en LAD/FDB onder de omgeving SIMOTION Scout. Omgang met de verschillende hardware platformen en SIMOTION structuur. De verschillen leren kennen tussen SIMOTION Scout “Classic” en SIMOTION Scout TIA Portal.
    Lees verder