text.skipToContent text.skipToNavigation



Doseren voor soft, medium of firm

itsme adviseert Radium Foam de geschikte weegoplossing
 

Het is tegenwoordig de kampioensvraag: soft, medium of hard? Bij Max Verstappen gaat het om de banden, bij Radium Foam in Maastricht liggen ze wakker van een vergelijkbare keuze voor de productie van hoofdkussens. Die leveren ze in drie varianten: soft, medium en firm. Om dat onderscheid in productie goed te kunnen maken, moeten de grondstoffen nauwkeurig worden gedoseerd. itsme adviseerde daarvoor de geschikte oplossing, de Siwarex WP251 weegelektronica van Siemens.
 

Radium Foam produceert al ruim een halve eeuw een hoogwaardig natuurlatex halffabricaat voor top-matrassen, vertelt project- en technisch manager Frank Verkoelen. “Hiermee zitten we echt in een niche, maar er is wel veel vraag naar. Productie doen we in vijf ploegen en we hebben een eigen technische dienst, in dagdienst.”
 

Nauwkeurige dosering

Twee jaar geleden is Radium Foam begonnen met hoofdkussens als nieuw product, meldt Verkoelen. “Die verkopen we op gewicht, in drie classificaties: soft, medium en firm. Daartussen zit een spreiding in de grondstoffen; als bijvoorbeeld soft de planning is, moet het natuurlijk ook soft worden. Daarom heeft onze TD een doseerunit gebouwd, met hulp van de technische kennis van itsme. Want nauwkeurige dosering van die grondstoffen is belangrijk. We hebben net de eerste live-proeven gedaan; de resultaten zien er goed uit.”

“We vroegen een nauwkeurigheid van 50 gram, maar zitten al op 10 tot 20 gram”

De eis van Radium Foam was een nauwkeurigheid van 50 gram, aldus engineer Ralph Brands. “Met de loadcell die ik eerst had aangevraagd, bleek dat niet mogelijk. In overleg met itsme hebben we een andere loadcell geselecteerd en voor de weegelektronica kwamen ze met de Siwarex WP251 van Siemens. Wij hadden al goede ervaring met Siwarex en verder heb ik hun alleen verteld welke nauwkeurigheid wij wilden hebben. Op basis daarvan adviseerden zij de WP251. Bij doseringen van 1 tot 2 kilo komen we in de proeven al binnen 10 tot 20 gram nauwkeurig uit, terwijl we nog bezig zijn met finetunen.” Een belangrijk voordeel van deze oplossing is de directe koppeling, verklaart Thijs Hanssen, technical sales engineer bij itsme. “Het meetsignaal in millivolt gaat meteen de besturing in, je hebt geen meet- of conversiefouten meer. Ook is de basiskalibratie van het weegsysteem vooraf al op orde. Je hoeft het alleen nog maar af te stemmen op je eigen proces; dat doet Radium zelf.” Brands: “Daarvoor hebben we ijkgewichten; die kalibratie hebben we al snel geautomatiseerd. Iemand van onze TD of R&D kan het doen, er hoeft geen programmeur voor langs te komen.”
 


Toekomstgericht advies

Een andere automatisering van de kussenproductie heeft itsme ook ondersteund. Dat betrof drie persen met elk een Siemens plc, vertelt Brands. “Die wilden we van een Profinet-switch voorzien om ze met elkaar en het plc-hoofdnetwerk te laten communiceren. Profinet is gekoppeld aan ons SCADA-systeem, waarmee we alles beheren en loggen. Thijs heeft ons geadviseerd welke switch we moesten kiezen.” Het werd een zogeheten managed switch, licht Hanssen toe. “Bij dit soort vragen inventariseren we de behoefte van de klant, ook in de toekomst, en kijken we naar zijn wensen en kennisniveau. Op basis daarvan stellen we een of meerdere opties voor. Die managed switch is voor nu misschien wat overdone, maar wordt steeds belangrijker. Netwerken groeien en voor asset management wil je steeds meer data uit je netwerk halen. Dan moet je weten wat de belasting op je netwerk is. Met unmanaged switches ben je blind qua performance; met overal een managed switch weet je juist precies waar een eventuele bottleneck zit.”

“Managed switches worden steeds belangrijker naarmate netwerken groeien”

De drie persen kregen tevens elk een ventieleiland en ook dat leverde weer een lastige keuze op wat betreft de communicatie met de plc. Siemens werkt daarvoor samen met een bepaald merk, maar Hanssen wist dat een ventieleiland van Festo een goed alternatief zou zijn. Brands beaamt dat: “We hadden eerder al zelf ventieleilanden geselecteerd, maar de oplossing van Festo is veel compacter en werkt veel beter.” Hanssen: “Wij zijn Siemens Value Added Reseller, maar ook al jaren dealer van Festo. Die zagen dat wij als Siemens-dealer voor hen interessant konden zijn en dat is wel gebleken. Dit jaar zijn we in een aantal projecten erg succesvol geweest met de combinatie Siemens-Festo. De besturing is dan altijd Siemens, terwijl het onderliggende I/O-platform een mix van Siemens en Festo kan zijn.”
 

Levertijden een uitdaging

De komende tijd zijn bij Radium Foam nog uitbreidingen en moderniseringen mogelijk. Maar of en wanneer die doorgaan is nog onduidelijk, meldt Verkoelen. Onder meer vanwege de materialenschaarste die de hele industrie hindert. “Onze mallen en matrijzen worden van aluminium gemaakt en daarvan is de prijs 2,5 keer over de kop gegaan. Dan is het budget gauw op en moet je met potjes gaan schuiven. Maar als we wat gaan plannen, nemen we vroegtijdig contact op met itsme.” Dat contact is sowieso goed, aldus Brands: “Als ik vragen naar Thijs mail, krijg ik altijd snel een reactie.” Maar itsme kent wel dezelfde problemen, reageert Hanssen: “Levertijden zijn voor ons een uitdaging, dus denken we met Frank en Ralph mee om spullen op het juiste moment bij hen te krijgen, of om eventueel te switchen als iets niet leverbaar is.” Alles om te zorgen dat de natuurlijke slaapervaring bij Radium Foam niet wordt verstoord.


 





 

Groeien dankzij natuurlijke slaapervaring

Radium Foam (ruim 120 medewerkers) in Maastricht produceert onder de merknaam Vita Talalay hoogwaardig natuurlatex comfortmateriaal. Dit materiaal wordt toegepast in topkwaliteit matrassen, in Nederland bijvoorbeeld die van Auping. Zo wil Radium Foam een gezonde levensstijl mogelijk maken door de meest natuurlijke en duurzame slaapervaring aan te bieden. Twee jaar geleden is het bedrijf ook hoofdkussens gaan produceren. Inmiddels schuiven er elke dag al bijna 600 stuks uit de fabriek en begin 2022 wordt dit opgeschaald naar dagelijks 1.000. Het hele bedrijf is sterk groeiende, reden waarom voorjaar 2022 nieuwbouw start voor logistiek. Daardoor krijgt productie op de huidige locatie meer ruimte. Voor eventuele uitbreiding en modernisering van de automatisering is itsme weer een natuurlijke partner.
 

 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    15 apr. 2024
    Coroos - Slimme verlichting voor verduurzaamde voedingsmiddelen
    In samenwerking met itsme Lighting Technology stapt COROOS op zijn locatie in Kapelle over op ledverlichting in de magazijnen. Samen hebben ze gekozen voor armaturen van Bever Innovations uit Zierikzee. Zij zijn voorzien van bewegingsdetectie en daglichtcompensatie. Bevers slimme regeling zorgt voor een extra energiebesparing, terwijl het verlichtingsniveau is verhoogd om te voldoen aan de nieuwste norm voor veilig werken in binnenruimten (NEN EN 12464-1).
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15 feb. 2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    29 nov. 2023
    Azteq - Warme samenwerking voor thermische zonne-energie
    Azteq streeft naar een Europese revolutie in groene warmtetechnologieën op industriële schaal en ontwikkelt daarvoor zonnewarmtesystemen. De Belgische start-up werkt in projecten samen met technische dienstverleners, die op hun beurt Breemes inschakelen voor advies en levering van componenten. Voor een groot project in Sevilla lagen er uitdagingen ten aanzien van de levertermijn van de decentrale PLC’s en de communicatie daartussen in de uitgestrekte installatie.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    22 nov. 2023
    BMI - Ontzorgen door drives in kaart te brengen
    Bij RBB draait de productie van betondakpannen op drives die grotendeels van Danfoss komen en tot wel twintig jaar oud zijn. Breemes, zusterbedrijf van itsme, evalueerde hun status en deed aanbevelingen voor onderhoud, vervanging en standaardisatie. Zo ontzorgde de leverancier zijn klant RBB met een hogere efficiëntie qua reservevoorraad drives en energieverbruik in productie – en uiteindelijk een betere nachtrust.
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    11 apr. 2024
    Leuze - Serie 5B fotocellen
    Voor het detecteren van de meest uiteenlopende objecten is soms een simpele oplossing denkbaar: een fotocel van Leuze met een scherpe prijs en een uitstekende performance!
    Lees verder
  • NEWS
    29 mrt. 2024
    Hager - Bedradingskanalen Tehalit
    De BA6 en BA7 kanalen van Tehalit zijn essentiële componenten in moderne elektrische installaties. Deze kanalen vormen een cruciaal onderdeel van de bekabelingssystemen die worden gebruikt in residentiële, commerciële en industriële gebouwen.
    Lees verder
  • NEWS
    27 mrt. 2024
    HARTING - Field attachable connectoren
    Field-attachable connectoren bieden flexibele en eenvoudige oplossingen voor het installeren en onderhouden van elektrische verbindingen op locatie, zonder speciaal gereedschap. Deze connectoren vinden hun toepassing in diverse sectoren, zoals fabrieksautomatisering, windenergie, railvoertuigen en gebouwinstallaties, waar betrouwbare en robuuste verbindingen nodig zijn zonder uitgebreide planning. Het gebruik van deze connectoren vereist slechts basishulpmiddelen, zoals een zijsnijder, schroevendraaier en tangen, waardoor snelle reparaties mogelijk zijn zonder nieuwe crimpcontacten of gespecialiseerd gereedschap.
    Lees verder
  • NEWS
    25 mrt. 2024
    Danfoss - Condition-based Monitoring
    Danfoss's intelligente frequentieregelaars waarschuwen vroegtijdig voor stilstand door gegevens van sensoren te verzamelen, evalueren en opslaan. Resultaten worden beschikbaar gesteld in de cloud of lokaal, voor voorspellend onderhoud. Dit verbetert prestaties, efficiëntie en uptime, verlengt componentlevensduur en vermindert complexiteit. Installatie is eenvoudig: de regelaar leert automatisch of de gebruiker voert een identificatierun uit.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen:

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    22 jul. 2022
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    PROFINET - Troubleshooting & Maintenance
    Deze opleiding omvat een compleet kennispakket dat zich geheel op de praktijk richt om de ontbrekende schakels van moderne Ethernetnetwerken volgens een eenvoudige methodiek eigen te maken. Het doel is om technici te professionaliseren in het omgaan met Industrieel Ethernet en PROFINET. De deelnemer leert met de benodigde gereedschappen een complexe PROFINET storing te analyseren en op te lossen.
    Lees verder
  • TRAINING
    PCS7-NET V9
    De praktijk heeft geleerd dat bij aanvang van de PCS7 Systeem- en Servicecursus de cursisten te weinig praktijkkennis hebben om goed aan de slag te kunnen met de praktijk opdrachten. Tevens kent men te weinig de mogelijkheden van S7- en TCP koppelingen om een werkende verbinding op te bouwen tussen PC en PLC. Deze cursus is dan ook uitermate geschikt als voorbereiding op de PCS7 cursus voor deelnemers met te weinig basiskennis netwerktechnologie SIMATIC S7.
    Lees verder
  • TRAINING
    BASIS-MV
    Deze cursus is bestemd voor service-, storings- of onderhoudstechnici. (technische) inkoper of (hoofd) TD.
    Lees verder