text.skipToContent text.skipToNavigation

In het hart van de Piñabar


DIM zoekt de samenwerking op voor doorontwikkeling besturingssysteem

Van verse ananas tot hapklare portie fruit in een hersluitbaar bakje. De Piñabar maakt het mogelijk in minder dan 20 seconden. Voor een klant in de supermarkt een kwestie van een paar drukken op de knop. Voor Pierre van de Braak, directeur van Dutch Industrial Manufacturing (DIM) en bedenker van de Piñabar, ging er een pittig traject aan vooraf. Als machinebouwer kreeg hij voor het elektrotechnische deel ondersteuning van Schneider Electric, S2 Technische Automatisering en itsme.

“Een aantal jaar geleden zijn wij ingesprongen op een vraag van Nederlandse supermarktketen Coop. Ze zochten een oplossing om verse ananas te schillen en te snijden op de winkelvloer. We ontwikkelden al machines en losse onderdelen, dus daar had ik wel oren naar. Uit een samenwerking met een ingenieursbureau ontstond de Piñabar”, vertelt Pierre enthousiast. Toen Amerika als afzetmarkt lonkte, moest er nog wel een drempel genomen worden: UL-certificering. Dit Amerikaanse keurmerk stelt (brand)veiligheid centraal voor mens, dier en milieu en is verplicht. Bovendien moesten niet alleen de afzonderlijke componenten UL-gecertificeerd zijn, maar ook de machine als geheel. Precies op die punten liep DIM vast.

itsme was al betrokken bij het project als leverancier van de LED-verlichting. Frank Eijkenboom, accountmanager itsme: “Het ging in eerste instantie om de UL-keuring van de verlichting, maar gaandeweg kwam het gesprek op het hart van de machine, het besturingssysteem. Dat bleek uit diverse fabricaten te zijn opgebouwd, terwijl standaardisatie naar één merk een hoop voordelen biedt. Denk alleen al aan één aanspreekpunt. We hebben doorgevraagd om exact te begrijpen wat DIM precies nodig heeft en wat de machine moet doen. En juist doordat we onafhankelijk zijn, zoeken we net zo lang tot we een oplossing hebben die optimaal op een specifieke klantsituatie aansluit. Vervolgens koppelen we het juiste merk eraan. Zo kwamen we in dit geval uit bij Schneider Electric.”
 

“We zoeken net zo lang tot we een oplossing hebben die optimaal aansluit”


Willy Hendriks, accountmanager OEM bij Schneider Electric: “Met een lokale aanwezigheid in meer dan 100 landen bieden wij een wereldwijde beschikbaarheid van producten en uitgebreide ondersteuning voor nationale en internationale projecten. En bovendien bieden wij een compleet aanbod aan UL-gecertificeerde producten voor de Amerikaanse markt.” Voor DIM tevens een fijne keuze, omdat itsme het totaalpakket aan onderdelen van Schneider Electric kon leveren voor de besturing van de machine. Voor de elektrotechnische engineering en het schrijven van de software sloot S2 uit Margraten aan, een klant uit het netwerk van itsme. Dit technisch automatiseringsbedrijf fabriceert het besturingspaneel en beheert daarnaast de software voor de machine.


Logistieke ontzorging en een– plug & play eindresultaat

Paul Mullenders, projectleider itsme: “In het voortraject heeft itsme de componenten geselecteerd met de juiste specificaties. De application engineers van Schneider Electric boden ondersteuning in de fijnafstemming van de frequentieregelaar en de besturing en S2 zorgde voor de engineering.” Pierre heeft nog wel een voorbeeld van die finetuning: “In eerste instantie moesten we al vroeg in het productieproces beslissen of de besturing 220 volt of 110 volt werd, respectievelijk voor de Europese en de Amerikaanse markt. Terwijl ik dat punt liever zo laat mogelijk bepaal. Daarom produceren we nu slechts één besturingsplatform. Daarmee kunnen we gemakkelijk switchen tussen 110 en 220 volt; we wisselen alleen de frequentieregelaar.”         

itsme heeft de logistieke stromen opgezet: alle artikelen voor het besturingsplatform liggen daar op voorraad. Die leveren zij aan MTB, waar het platform geassembleerd wordt. Vervolgens gaat het naar S2. Frank Steins, eigenaar van S2: “Nadat we alles geprogrammeerd en getest hebben, koppelen wij een versienummer aan de software. Zo bouwen we een historie op. Eventuele issues los je op die manier snel op.”

De complete besturingsmodule wordt vervolgens via itsme bij DIM bezorgd. Paul legt uit: “itsme monitort zowel de voorraad als de logistieke voortgang. Omdat we de voorraad ook beheren, kunnen we tijdig bijsturen. Zo is de order altijd op tijd en ontvangt DIM besturingssystemen die vanuit elektrotechnisch oogpunt plug en play zijn. Ze hoeven de Piñabar alleen nog aan te sluiten. En we zorgen er uiteraard voor dat alle componenten UL-gecertificeerd zijn. Ook als er een artikel wordt vervangen.”

Dat laatste is voor DIM essentieel. “Elektronicacomponenten onder revisie wijzigen snel. Maar die UL-certificering dient altijd up-to-date te zijn. Blijkt er tijdens een audit een component te zijn vervangen door een niet-gekeurd onderdeel, dan heb ik een probleem. Het is dus een kwestie van vertrouwen dat iedereen daar alert op blijft”, zegt Pierre.
 

“De samenwerking geeft ons als productiebedrijf ademend vermogen”


Bij grote drukte kunnen er andere bedrijven worden ingeschakeld om de besturingsmodule te maken. Ook in dat geval beheert itsme de logistieke stroom van onderdeel tot volledig afgemonteerde besturing. Pierre vertelt: “Je moet als productiebedrijf kunnen opschalen, maar net zo goed weer kunnen afschalen. Dat ademend vermogen is voor ons erg belangrijk en dat vind ik in deze samenwerkingsstructuur. Want je kunt je markt nog zo goed begrijpen: diezelfde markt laat zich niet door jou dicteren. Er zijn zoveel zaken van buitenaf die de productie beïnvloeden.”
 

Plannen voor de toekomst

​​​​​​​De Piñabar in zijn huidige vorm is af. Pierre: “Er komt altijd wel iets op je pad dat verbeterd kan worden, maar op een gegeven moment moet je de keuze maken dat het goed is. We zijn alweer bezig met een tafelmodel voor horeca en food corners. En het team in deze samenstelling werkt zo goed, dat zowel itsme, als Schneider Electric en S2 daarbij betrokken zullen zijn.”

Over DIM en S2

Bij DIM in Roermond zijn 18 mensen werkzaam. Die houden zich bezig met het ontwikkelen en implementeren van oplossingen op het gebied van machinebouw, -onderhoud en het vervaardigen van machineonderdelen. Een team van 5 man houdt zich continu bezig met de Piñabar.

​​​​​​​Deze ananasschil- en snijautomaat kan eenvoudig door de consument zelf bediend worden en wordt naar 30 landen geëxporteerd. Wereldwijd staan er zo’n 700 machines in een supermarkt opgesteld, waaronder Walmart (Verenigde Staten) en EDEKA (Duitsland).

​​​​​​​S2 Technische Automatisering BV maakt onderdeel uit van de S2 Group in Margraten. Met een team van 15 mensen leveren zij diensten en complete oplossingen voor het automatiseren van machines, productieprocessen en het bouwen van intelligente robotsystemen om de productie te optimaliseren. Daarnaast leveren ze onder de naam S2 Technische Installaties BV diensten aan de utiliteit, zorgsector en industrie op het gebied van data infrastructuren en toegangssystemen.

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    15 feb. 2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    29 nov. 2023
    Azteq - Warme samenwerking voor thermische zonne-energie
    Azteq streeft naar een Europese revolutie in groene warmtetechnologieën op industriële schaal en ontwikkelt daarvoor zonnewarmtesystemen. De Belgische start-up werkt in projecten samen met technische dienstverleners, die op hun beurt Breemes inschakelen voor advies en levering van componenten. Voor een groot project in Sevilla lagen er uitdagingen ten aanzien van de levertermijn van de decentrale PLC’s en de communicatie daartussen in de uitgestrekte installatie.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    22 nov. 2023
    BMI - Ontzorgen door drives in kaart te brengen
    Bij RBB draait de productie van betondakpannen op drives die grotendeels van Danfoss komen en tot wel twintig jaar oud zijn. Breemes, zusterbedrijf van itsme, evalueerde hun status en deed aanbevelingen voor onderhoud, vervanging en standaardisatie. Zo ontzorgde de leverancier zijn klant RBB met een hogere efficiëntie qua reservevoorraad drives en energieverbruik in productie – en uiteindelijk een betere nachtrust.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15 nov. 2023
    Vicoma - Virtual reality levert werkelijk verlichtingswinst op
    Een lichtplan kan er op papier of scherm mooi uitzien, uiteindelijk telt wat de verlichting in het echt doet. Virtual reality kan helpen om daar vooraf al een goede indruk van te krijgen. Adviseur Vicoma en verlichtingsexpert itsme bewijzen het in een project voor de Koninklijke Marine. “Binnen zeven minuten waren ze eruit: ‘Zo willen we het hebben.’”
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    21 mrt. 2024
    Phoenix Contact - HEAVYCON
    Met HEAVYCON Click-in monteren contactblokken eenvoudig, betrouwbaar en zonder gereedschap in EVO- en STANDAARD-connectorbehuizingen. De hoorbare en voelbare “klik” bevestigt de snelle installatie. 
    Lees verder
  • NEWS
    18 mrt. 2024
    Murr - Compacte Besturings- en Signaleringsmodules
    Compact, flexibel en eenvoudig te installeren – zo kunnen de nieuwe compacte besturings- en signaleringsmodules worden beschreven, waarmee Murrelektronik zijn assortiment van drukknoppen met standaard M12 aansluiting voor elektrische installaties uitbreidt.
    Lees verder
  • NEWS
    13 mrt. 2024
    Wago - Collecteer energiedata met WAGO Power Quality- en MID-modules
    Ontdek meer over de Power Quality en MID-modules van WAGO. Deze modules bieden fabrikanten nauwkeurige metingen en diepgaande analyses van energie, waardoor ze een solide basis leggen voor voorspellende onderhoudssystemen die storingen kunnen identificeren nog voordat ze optreden.
    Lees verder
  • NEWS
    7 mrt. 2024
    ABB - De volgende generatie industriële modulaire automaten
    Ontdek een nieuw niveau van prestaties, efficiëntie en veiligheid met de S300P industriële modulaire automaten. De serie vervangt de bestaande S200P-serie en biedt tal van nieuwe functionaliteiten. De S300P zorgt voor betrouwbare bescherming bij veeleisende toepassingen in industriële installaties, heavy duty OEM, marine, datacenters, batterij-oplaadsystemen. Met een hoge kortsluitvastheid van 25 kA over de volledige serie (0,2 A-63 A) wordt veiligheid verbeterd en downtime verminderd.
    Lees verder