text.skipToContent text.skipToNavigation

FIBRAN is samen met itsme ELEKTRES een pionier op het gebied van digitale transformatie in de vleesindustrie


​​​​​​​De vleesindustrie is goed voor ongeveer 2,1% van het BBP en is de vierde grootste motor van de Spaanse economie. De strategische positie van de sector en de veranderende gewoonten van de consument betekenen dat de industrie een digitale transformatie moet doorvoeren om haar productiemodel te optimaliseren en in te spelen op de huidige vraag naar gezondere producten met toegevoegde waarde. 

In 2017 is FIBRAN, met 60 jaar ervaring als fabrikant van innovatieve collageendarmen voor worst en andere vleesproducten, begonnen met de digitalisering van zijn hoofdkantoor en de productiefaciliteit in Sant Joan de les Abadesses (Girona) om een aantal van zijn productieprocessen te automatiseren. 

Sommige bedrijven zien digitale transformatie als een project voor de toekomst, maar FIBRAN was ervan overtuigd dat het noodzakelijk is om de zaken voor de toekomst veilig te stellen. FIBRAN had als doel om het bedrijf om te vormen tot een digitale fabriek, waarbij de meeste productieprocessen worden geautomatiseerd om concurrerender te worden, de kosten te verlagen en de traceerbaarheid van de producten te verbeteren en zo de kwaliteit te garanderen. Dit was essentieel voor een bedrijf dat sinds zijn oprichting in 1953 altijd een belangrijke speler in de sector is geweest en dat momenteel naar meer dan 60 landen over de hele wereld exporteert.


Baanbrekend project in de vleesindustrie 

Om digitalisering te bewerkstelligen, heeft FIBRAN overlegd met het team van itsme ELEKTRES (de Spaanse dochteronderneming van de itsme Groep) en de lokale technici van itsme, INDUSTRIAL AUTOMATION. 

itsme, een toonaangevend adviesbureau op het gebied van elektrotechniek, het optimaliseren van productieprocessen en trainingen op het gebied van industriële automatisering, is begonnen met het analyseren van de behoeften van FIBRAN en de meest geschikte producten voor de uitvoering van het project. Het stelde een ontwerpvoorstel op voor het communicatienetwerk van het volledige automatiseringssysteem en bood alle technici van FIBRAN training voor het project.

Op basis van itsme’s voorstellen heeft FIBRAN de automatisering van zijn productieprocessen op zich genomen en zijn eerste installaties, individuele machines die bediening en toezicht door mensen vereisten, vervangen door een netwerk van onderling verbonden machines. De efficiëntie van het productieproces is aanzienlijk verbeterd en ook de kosten zijn verlaagd zonder dat dit ten koste is gegaan van de kwaliteit, die nog steeds wordt gecontroleerd en beheerd door gekwalificeerd technisch personeel.

Deze industriële automatisering (nu aangestuurd door een programmeerbare automaat of PLC uit de SIEMENS S7-1500-serie) heeft ook geleid tot een verbetering van het bewakingsproces, waardoor de kwaliteit en de volledige traceerbaarheid van de eindproducten gewaarborgd worden. De technologie geeft gedetailleerde informatie over het tijdstip waarop elke machine wordt in- en uitgeschakeld, de temperatuur van de producten wanneer ze de machines in- en uitgaan, evenals alle tijdstippen en hoeveelheden producten die worden gebruikt. Daarbij staan de uniformiteit en de kwaliteit van de producten altijd voorop, zoals het gebruik van de delicate natuurlijke proteïnen van FIBRAN. Als de kwaliteit van het product op de een of andere manier wordt aangetast, kunnen de technici elk onderdeel van het proces analyseren en snel de oorzaak van het probleem achterhalen en het probleem oplossen. 

Om het noodzakelijke automatiseringsniveau te bereiken, moest FIBRAN een master-PLC (S7-1500 van SIEMENS) installeren die alle processen coördineert en die verbonden is met andere machine-PLC’s (S7-1200 van SIEMENS) om te voldoen aan de veiligheidseisen voor de machines in de productielijn, door gebruik te maken van twee technologieën: Profisafe voor het beheer van de veiligheid en Profinet voor de prestaties. Deze twee communicatietechnologieën waren nieuw voor FIBRAN (dat voorheen gebruikmaakte van Profibus) en daarom werd er een beroep op itsme gedaan om te helpen bij de implementatie ervan. 

Profinet is een standaard voor communicatie tussen PLC en veldelementen (regelsensoren, aandrijfmotoren) en Profisafe is een standaard voor communicatie binnen Profinet die zich bezighoudt met de veiligheid van machines en personeel (noodknoppen, lichtschermen of geactiveerde componenten zoals SIEMENS G120-versnellingen).

Dit nieuwe netwerk zou daarom een reeks technologische componenten vereisen waarover FIBRAN nog niet beschikte (SIEMENS SCALANCE-schakelaars en -routers) en die de veiligheid zouden waarborgen door een onderscheid te maken (en te communiceren) tussen het kantoornetwerksysteem (IT) van de fabriek en het industriële netwerk voor machinegegevens (OT). Er speelde ook een belangrijk onderhoudsaspect, aangezien het technische kantoor in Barcelona nu op afstand kon worden aangesloten op een bedrijfsmachine buiten Spanje. Ook werd het innovatieve assortiment weegproducten (Siwarex) van SIEMENS, dat machines met hoge precisieweegschalen uitrust, geïnstalleerd. 


Met het oog op een veilige, concurrerende en kwalitatief hoogwaardige toekomst 

FIBRAN heeft aanzienlijke voordelen behaald uit de implementatie van het project. Dankzij de PLC en de procesautomatisering is de algehele effectiviteit van de apparatuur (Overall Equipment Effectiveness, OEE), de universele indicator voor het meten van de productiviteit van industriële apparatuur, verbeterd. Deze belangrijke indicator is meestal moeilijk te berekenen wanneer alles handmatig wordt beheerd.

Een ander groot voordeel van het project is het gemak en de snelheid waarmee het is geïmplementeerd, aangezien het in slechts in een paar weken was opgezet dankzij de krachtige technische en programmeertool van SIEMENS, het Totally Integrated Automation Portal.

De medewerkers van FIBRAN kunnen nu in de cloud werken en processen op afstand en dus efficiënter volgen met behulp van een tablet. Cyberveiligheid is uiteraard essentieel voor het hele project om de onschendbaarheid en ondoordringbaarheid van de systemen en de goede werking van de fabriek te waarborgen. Dit is vooral belangrijk gezien de behoefte aan beheer en communicatie op afstand van een internationale organisatie met installaties in verschillende landen, waaronder Spanje en het Midden-Oosten. 

Ondersteuning bij training was ook essentieel voor het digitaliseringsproces, en itsme was verantwoordelijk voor het adviseren van de technici van FIBRAN, zodat deze na deze eerste fase zelfstandig kunnen werken en deze technologie verder kunnen ontwikkelen in andere delen van het bedrijf. De training is daarom volledig gericht op het project, de logistieke oplossingen en de geïnstalleerde producten. 

​​​​​​​De automatisering van de productieprocessen op het hoofdkantoor van FIBRAN om er een innovatieve digitale fabriek van te maken, heeft het bedrijf ook gestimuleerd om deze technologieën te automatiseren en toe te passen in andere delen van het bedrijf. Toen men zich eenmaal bewust was van de voordelen van deze technologie, werden er nieuwe fasen voor de ontwikkeling ervan gepland. Deze aanpak betekent dat FIBRAN een veilige, concurrerende en kwalitatief hoogwaardige toekomst tegemoet kan zien. 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    19 apr. 2024
    Dymotec - Open lijnen in een ‘perfecte storm’
    Door Covid-19 en de wereldwijde componentenschaarste kwam de industrie in een ‘perfecte storm’ terecht. Industrieel automatiseerder Dymotec en Breemes hielden de telefoonlijnen continu open om met creativiteit en proactiviteit samen het schaarsteprobleem aan te pakken. Dymotec in Olen (B) legt zich toe op industriële automatisering in uiteenlopende sectoren, van food en farma tot logistiek en metaal. Het bedrijf bestaat dertig jaar en is in 2022 toegetreden tot de Jeco Energies-groep. Dymotec telt nu zo’n vijftig medewerkers en beschikt daarnaast over een flexibele schil met techniekers, programmeurs en projectengineers. Al sinds haar oprichting heeft de Kempense onderneming een relatie met (de voorgangers van) Breemes.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15 feb. 2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    17 jan. 2024
    Stimac - Goede technische support bij telkens wijzigende specificaties
    Als de omschrijving voor een automatiseringsproject vanaf het begin duidelijk is, dan is het voor de industrieel automatiseerder makkelijk om daar concrete invulling aan te geven. De praktijk is echter dat gaandeweg een project vaak nog specificaties wijzigen. Dat overkwam Stimac/SNK bij het ontwerpen van de besturingstechniek voor een tuinbouwmachine. Voor de problemen die daarbij opdoken, kwam itsme snel met een oplossing bij Stimac/SNK. “Als een klant ons belt, komen wij direct in actie. Dan is het fijn dat we zelf een leverancier als itsme hebben die ook meteen kan helpen.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    20 dec. 2023
    Innovatec - Broeden op betere inkoop
    Innovatec Hatchery Automation is vorig jaar een professionaliseringsslag voor het inkoopproces gestart. Het bedrijf ging met itsme in zee vanwege de technische kennis, de logistieke concepten en de intensieve contacten met fabrikanten. “We hadden eerst verkering, nu denken we erover om te gaan samenwonen.”
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    17 mei 2024
    Eaton - Signaalzuil compact
    Eaton introduceert de meest recente innovatie op gebied van visuele akoestische signalering: de Signaalzuil Compact. Dit eenvoudige product biedt hoge zicht- en hoorbaarheid voor een hele reeks aan toepassingen. De zuil combineert de hoogst beschikbare industriële functionaliteit met kwaliteit en een strak compact design.
    Lees verder
  • NEWS
    6 mei 2024
    Festo - Proportioneel drukregelventiel VPPI
    Bij het proportionele drukregelventiel VPPI worden alle nominale afmetingen direct aangestuurd; zonder de noodzaak van stuurventielen of voortrappen. Door het drukcompenserende element regelt het ventiel dynamische en nauwkeurig; ook bij de grotere nominale afmetingen. De krachtige en wrijvingsarme voice coil maakt de VPPI hoogdynamisch. De geïntegreerde positieregelaar draagt bij een aan hoge stabiliteit.
    Lees verder
  • NEWS
    6 mei 2024
    Phoenix Contact - CONTACTRON-speedstarter
    Frequentieomvormers worden vaak gebruikt in toepassingen waar bijv. een variabel toerental wordt gebruikt of waar het opstarten en uitschakelen van de motor moet worden geregeld. In het gebruik combineert de CONTACTRON-speedstarter de voordelen van een compacte motorstarter met de essentiële eigenschappen van een frequentieomvormer voor talrijke toepassingen:
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen:

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

Deze productgroepen zijn wellicht ook interessant voor u:

Ontdek onze competenties, services en oplossingen voor uw succes: