text.skipToContent text.skipToNavigation

De longtail niet langer angstaanjagend

Optimalisatie van de inkoop en vermindering van leveranciers in specialemachinebouw

 

Elke koper kent het probleem: om de interne inspanningen in de inkoop onder controle te houden, zijn verschillende opties beschikbaar, zoals de standaardisatie van producten, fabrikanten en uiteindelijk leveranciers. Maar als de selectie van de componenten in te sterke mate is verminderd, klagen de gespecialiseerde afdelingen. Bouwer van speciale machines ruhlamat heeft daarom in samenspraak met itsme besloten om onafhankelijk verder te gaan.

Door de niet te stoppen trend naar een steeds geautomatiseerder productielandschap is er een onvermijdelijke stijging van complexiteit binnen bedrijven. De reikwijdte van de diensten die door machines en systemen worden uitgevoerd, neemt toe: extra sensoren registreren statusgegevens en geven deze door, communicatiemodules verbinden machines met netwerken op een hoger niveau en zowel operationele activiteiten als onderhoud vinden steeds vaker niet in de fabriek plaats. In sommige gevallen kan software, in combinatie met gestandaardiseerde en uniforme hardware, een breed scala aan functies uitvoeren. 

Maar software lost slechts een deel van de uitdaging op. Op veel terreinen van machine- en fabrieksbouw is deze manier van omgaan met complexiteit geen optie. Wat binnen specialemachinebouw nodig is, zijn klantspecifieke speciale oplossingen die alleen door hardware kunnen worden geboden. Bij het overwegen van het aanpassen van lineaire overdrachtssystemen, handmatige werkstations of testsystemen is dit alleen mogelijk met de juiste interactie tussen hardware en software, zoals bij ruhlamat GmbH uit Marksuhl nabij Eisenach te Duitsland. 


ruhlamat wordt gewaardeerd voor specialemachinebouw


Gestandaardiseerde turnkey oplossingen en systemen voor de medische en verpakkingsindustrie, evenals machines voor de personalisatie van identiteitskaarten en paspoorten maken deel uit van het bedrijfsportfolio. Het zijn echter juist de klanten uit de auto- en elektronica-industrie die zeer specifieke oplossingen verwachten uit Thüringen. Het bedrijf scoort echt bij deze bedrijven als het aankomt op speciale machines. Terwijl bijvoorbeeld in de verpakkingsindustrie batches van 10 tot 50 machines worden besteld, ontwikkelen onze engineers en mechatronica-engineers assemblage- en automatiseringssystemen voor zeer geautomatiseerde klantbedrijven, afgestemd op elk individueel geval. In dit segment verlaten geen twee identieke machines de fabriek. Extra oorzaken van complexiteit zijn de speciale fabrieksnormen en leverancierslijsten van de belangrijkste klanten van ruhlamat. Het doel is om kwaliteit, beschikbaarheid en leveringssnelheid te garanderen, of eenvoudigweg om ervoor te zorgen dat de geïnstalleerde componenten afkomstig zijn uit het eigen portfolio van de groep.


De andere kant van individualiteit

Om te voldoen aan de individuele productievereisten heeft ruhlamat hoge operationele kosten. Dit geldt met name voor de zogenaamde longtail, dus producten, productgroepen of fabrikanten, die, hoewel ze maar één bestelartikel hebben, of slechts een paar, niettemin voor een aanzienlijk deel van de operationele kosten zorgen. Exotische producten moeten immers technisch gepland en goedgekeurd worden door de afdeling Inkoop. Het is ook essentieel om positieve werkrelaties te creëren en te onderhouden, zelfs met leveranciers met wie zelden contact is, of het nu vijf keer of slechts één keer per jaar is. Of om het uit te drukken volgens het Pareto-principe: men kan ervan uitgaan dat ongeveer 20% van de vereisten verantwoordelijk is voor 80% van de inspanningen. Daarom is het een essentiële taak, vooral bij inkoop, om de stijgende kosten gekoppeld aan verhoogde productindividualiteit onder controle te houden.


Long tail, long-tail, longtail of long runner

De term vertegenwoordigt het gebruikelijke resultaat van een commerciële ABC-analyse voor de geclusterde presentatie van orderposities per artikel. Terwijl de ‘top-turners’ als blok aan de linkerkant domineren, wordt de curve aan de rechterkant een steeds verder uitgestrekte, lange staart.

 

Optimalisatie van C-onderdelen als eerste gezamenlijke stap

Nadat in de bredere context de standaardisatie van de ingebouwde componenten als onwenselijk werd beschouwd, zocht ruhlamat naar andere manieren om te optimaliseren. 

Vanwege de toenemende omzetting van onderwerp gerelateerd gebruik van assemblage faciliteiten, zoals: OEM-productie, chipkaartgebied, automotive-industrie, elektra-werkplaats  naar flexibiliteit ten gunste van grote projecten, was er toch al een aanpassing van de voorraadniveaus nodig. Het voorkeursidee was een lean-proces voor C-onderdelen. Dit zijn kleine onderdelen, waarvan de waarde tussen 8 en 12 euro ligt en die vaak niet worden vermeld bij de exacte eenheid in de onderdelenlijsten. De uitvoer van dit project met behulp van producten van een enkele fabrikant, mogelijk met tientallen verschillende leveringspartners, werd in een vroeg stadium afgewezen. Dus een partner met de grootst mogelijke leveringsportfolio was vereist.

“Als eerste stap hebben we gekeken naar de onderdelenlijsten, bestelfrequenties en leverancierslijsten en we realiseerden ons zeer snel dat de leveringsportfolio van itsme bijna al onze opslag op locatie van 1.200 producten dekt”

​​​​​​​ Zo beschrijft inkoper Enrico Dornack, als verantwoordelijke van het project, de procedure. 

Na verschillende rondes is het ‘opslag op locatieproces’ voor permanente beschikbaarheid, dat al sinds januari 2016 gaande was, opgezet op basis van onder meer nieuwe planken en bakken en een KanBan-kaartsysteem en dit loopt goed zonder de noodzaak van herroepingsdocumenten. Daarnaast zorgt het gestroomlijnde inkoopproces voor: automatische vrijgave van orders, volledige gegevensvergelijking, geen orderbevestigingen, collectieve factuur en dat er meer middelen voor ruhlamat over blijven voor de inkoop van A- en B-onderdelen. 

 

Pooling van gekochte onderdelen, van 300 naar 1

Na de succesvolle uitvoer van het 'opslag op locatieproject' , werden de elektrotechnische en mechanische onderdelen, circa 1.500 A- en B-materialen ook getest op mogelijke levering via Schultz+Erbse. Grotere fabrikantpakketten met een hoog vraagvolume van verschillende artikelen werden achtereenvolgens gecontroleerd en getest in blokken en, indien van toepassing, omgezet. Tegelijkertijd vonden steeds meer sporadische vragen, enkele artikelen en speciale fabrikanten hun weg naar de gewone dagelijkse werkzaamheden, de zogenaamde ‘longtail’. Dit heeft ertoe geleid dat ruhlamat artikelen koopt van meer dan 300 verschillende fabrikanten via itsme sinds het begin van het partnerschap. 

Een zeer bekende ontwikkeling voor het team op de vestiging van itsme in Leipzig, geleid door vestigingsmanager Michael Dietrich:

“Zo’n ontwikkeling is vrij typisch voor onze klanten, vooral bij industriële eindgebruikers of specialemachinebouwers zoals ruhlamat. Dit is precies waar onze kracht ligt: We combineren de toegevoegde waarde van technisch advies met een uiterst flexibele inkoop.”

Michael Dietrich, internal sales-medewerker en vanaf het begin toevertrouwd met de ondersteuning van ruhlamat, voegt hieraan toe:

“Speciale verzoeken zijn dagelijkse kost. Ons voordeel is dat we flexibel kunnen zijn bij het leveren van elk onderdeel dat nodig is voor klanten zoals ruhlamat”.

 

Streamer:

“Zo’n ontwikkeling is vrij typisch voor onze klanten, vooral bij industriële eindgebruikers of specialemachinebouwers zoals ruhlamat. Dit is precies waar onze kracht ligt” 

 

Soms levert minder juist meer op

“Producten onder een drempel van € 20.000 per jaar worden nu samengebundeld bij itsme. Dit biedt verschillende voordelen voor onze bedrijfsvoering”

legt Dornack uit. Collega’s hoeven bijvoorbeeld niet langer zoveel orderprocessen te beheren of zoveel leveringsnota, geen facturen te controleren en te verwerken. Hierdoor zijn de relevante documenten gestandaardiseerd.

“Een groot voordeel is ook dat leverancierszorg veel minder nodig is en dat het standaardrisico van een aankoop van ons naar itsme is verplaatst”

 aldus zijn collega bij inkoop, Gloria-Helen Mann. Zij benadrukt dat het nog steeds nodig kan zijn dat er tijdens het proces contact wordt opgenomen met de fabrikanten.

“Onze collega’s van de afdeling Planning en Ontwikkeling houden het eerste contact en kunnen de optimale componenten voor onze speciale machines en systemen selecteren.” 

Dornack voegt nog een positieve conclusie toe:

“Itsme e wordt steeds vaker betrokken bij het begin van het bestelproces. Op dit gebied helpen hun technische expertise en aanzienlijk grotere netwerk veel. Dit is een win-winsituatie voor alle betrokkenen.”

Het nauwe partnerschap komt ook duidelijk naar voren in de cijfers: Het jaarlijkse handelsvolume tussen ruhlamat en itsme is toegenomen met factor 15 in de jaren 2014 tot 2018. De ontwikkeling van jaarlijkse orders van ongeveer 230 tot 550 en orderposities van ongeveer 1.500 tot 8.800 in dezelfde periode geeft ook een duidelijk beeld. 

 

Streamer:

“Itsme wordt steeds vaker betrokken bij het begin van het bestelproces. Op dit gebied helpen hun technische expertise en aanzienlijk grotere netwerk veel. Dit is een win-winsituatie voor alle betrokkenen.”

 

Veel bereikt en nog veel op de planning

Hoewel dit project uiteraard alleen winnaars heeft, betekent leveranciersbundeling ook een grote verantwoordelijkheid voor de toekomst. Volgens het motto ‘stilstand is achteruitgang’, wordt een optimale levering voor ruhlamat gegarandeerd door veel gemeenschappelijke uitwisseling van informatie op hoog niveau. Het is al duidelijk dat elektronisch gecontroleerde inkoopprocessen in de toekomst de activiteiten verder zullen vereenvoudigen. Dornack beschrijft één project van vele: “We zullen binnenkort een project aanpakken om een geautomatiseerd inkoopproces op te bouwen, en dat hopelijk opnieuw binnen het kader van een goed partnerschap.” En bij itsme zijn de pijlen ook op de toekomst gericht. Nieuwe ERP-softwaretools worden geïmplementeerd en processen worden vernieuwd, vooral dankzij de bevindingen van nauwe partnerschappen met klanten zoals ruhlamat. 

ruhlamat logosmall.jpg

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    19 apr. 2024
    Dymotec - Open lijnen in een ‘perfecte storm’
    Door Covid-19 en de wereldwijde componentenschaarste kwam de industrie in een ‘perfecte storm’ terecht. Industrieel automatiseerder Dymotec en Breemes hielden de telefoonlijnen continu open om met creativiteit en proactiviteit samen het schaarsteprobleem aan te pakken. Dymotec in Olen (B) legt zich toe op industriële automatisering in uiteenlopende sectoren, van food en farma tot logistiek en metaal. Het bedrijf bestaat dertig jaar en is in 2022 toegetreden tot de Jeco Energies-groep. Dymotec telt nu zo’n vijftig medewerkers en beschikt daarnaast over een flexibele schil met techniekers, programmeurs en projectengineers. Al sinds haar oprichting heeft de Kempense onderneming een relatie met (de voorgangers van) Breemes.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15 feb. 2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    17 jan. 2024
    Stimac - Goede technische support bij telkens wijzigende specificaties
    Als de omschrijving voor een automatiseringsproject vanaf het begin duidelijk is, dan is het voor de industrieel automatiseerder makkelijk om daar concrete invulling aan te geven. De praktijk is echter dat gaandeweg een project vaak nog specificaties wijzigen. Dat overkwam Stimac/SNK bij het ontwerpen van de besturingstechniek voor een tuinbouwmachine. Voor de problemen die daarbij opdoken, kwam itsme snel met een oplossing bij Stimac/SNK. “Als een klant ons belt, komen wij direct in actie. Dan is het fijn dat we zelf een leverancier als itsme hebben die ook meteen kan helpen.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    20 dec. 2023
    Innovatec - Broeden op betere inkoop
    Innovatec Hatchery Automation is vorig jaar een professionaliseringsslag voor het inkoopproces gestart. Het bedrijf ging met itsme in zee vanwege de technische kennis, de logistieke concepten en de intensieve contacten met fabrikanten. “We hadden eerst verkering, nu denken we erover om te gaan samenwonen.”
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    17 mei 2024
    Eaton - Signaalzuil compact
    Eaton introduceert de meest recente innovatie op gebied van visuele akoestische signalering: de Signaalzuil Compact. Dit eenvoudige product biedt hoge zicht- en hoorbaarheid voor een hele reeks aan toepassingen. De zuil combineert de hoogst beschikbare industriële functionaliteit met kwaliteit en een strak compact design.
    Lees verder
  • NEWS
    6 mei 2024
    Festo - Proportioneel drukregelventiel VPPI
    Bij het proportionele drukregelventiel VPPI worden alle nominale afmetingen direct aangestuurd; zonder de noodzaak van stuurventielen of voortrappen. Door het drukcompenserende element regelt het ventiel dynamische en nauwkeurig; ook bij de grotere nominale afmetingen. De krachtige en wrijvingsarme voice coil maakt de VPPI hoogdynamisch. De geïntegreerde positieregelaar draagt bij een aan hoge stabiliteit.
    Lees verder
  • NEWS
    6 mei 2024
    Phoenix Contact - CONTACTRON-speedstarter
    Frequentieomvormers worden vaak gebruikt in toepassingen waar bijv. een variabel toerental wordt gebruikt of waar het opstarten en uitschakelen van de motor moet worden geregeld. In het gebruik combineert de CONTACTRON-speedstarter de voordelen van een compacte motorstarter met de essentiële eigenschappen van een frequentieomvormer voor talrijke toepassingen:
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    22 jul. 2022
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    TIAP-MULTI
    Opzetten van een Multiuser Server; Multiuser project gebruiken in TIA Portal; Inbedrijfstellen vanuit Multiuser; Project Library in Multiuser.
    Lees verder
  • TRAINING
    TIAP-NET/WEB
    De verschillen kunnen begrijpen tussen Industrial Ethernet en Profinet. De juiste communicatieblokken kunnen kiezen ten aanzien van de gekozen koppeling binnen de TIA Portal "Network & Devices". De verschillende protocollen kunnen onderscheiden bij Industrial Ethernet. In staat zijn om een OPC server te configureren. In staat zijn om een PC met een applicatie (WinCC, OPC server, VB) te verbinden met een S7-1200/1500 PLC. Betekenis van een S7 connection en de specifieke eigenschappen er van (enkel binnen Tia Portal).
    Lees verder
  • TRAINING
    TIAP-OPC/UA
    OPC: Automatisering gebeurt meer en meer rond de PC. Om de datacommunicatie tussen een automatiseringsproces en de PC te beheren en te controleren, bestaat er een standaard: OPC. OPC is vandaag uitgegroeid tot een platform waarbij de PC de kern vormt van een SCADA en database beheer. Via OPC kan de automatisering van een proces geïntegreerd worden in de IT wereld. Begrippen zoals ERP en MES krijgen dan ook meer en meer betekenis. OPC was vroeger gesteund op de DCOM protocol van Microsoft. Vandaag wordt er gebruik gemaakt van SOAP. Dit opent nog meer mogelijkheden om “Live data” aan te bieden aan de standaard Microsoft pakketten. Deze cursus geeft je hier duidelijkheid in. We maken gebruik van de nieuwe Matrikon KEPP en Merz OPC servers. OPC-UA: Je leert in deze opleiding meer over de volgende generatietechnologie. Van het veilig, betrouwbaar en interoperabel transporteren van data en alarmeringen van de productievloer naar productieplanning of ERP niveau. Tevens werk je zelf zelf oefeningen uit waarbij je een koppelingen maakt tussen verschillende types PLC en “office “ georiënteerde pakketten. Uiteindelijk krijg je een werkende voorstelling van hoe een object georiënteerde datakoppeling werkt over de barrière van Firewall en domeinen heen.
    Lees verder

Deze productgroepen zijn wellicht ook interessant voor u:

Ontdek onze competenties, services en oplossingen voor uw succes: