HAK naar led
Verlichting is een belangrijk aspect van verduurzaming. In 2023 stopt de productie van tl-lampen en wordt de overstap naar energiezuinige led-verlichting echt urgent. Sommige bedrijven moeten er nog mee beginnen, andere zijn al jaren bezig. Zoals voedingsbedrijf HAK, dat in samenwerking met verlichtingsexpert itsme al jaren vervangingsprojecten uitvoert. Ook hierbij staan HAK’s merkwaarden gezondheid en duurzaamheid in de spotlight.
HAK, bekend van de Hollandse groenten, is uitgegroeid van een traditionele conservenproducent voor de Benelux naar een merkenbedrijf in plantaardige voeding voor Noordwest-Europa. In het Noord-Brabantse Giessen produceren 150 medewerkers jaarlijks miljoenen glazen potten en - sinds enkele jaren - stazakken. “Omdat we afhankelijk zijn van de natuur, is onze grootste uitdaging om het product in goede kwaliteit in de potten en zakken te krijgen”, zegt Henk de Graaf, technisch projectleider en engineer industriële automatisering. “We hebben te maken met een seizoensproduct dat afhankelijk is van de weersomstandigheden en op het juiste moment moet worden geoogst en verwerkt.” Het productieproces is verregaand geautomatiseerd en recente investeringen zijn onder meer gericht op energie- en waterbesparing.
Vragen over de ledtransitie?
Vul het formulier in en we nemen contact met je op!Lichtplan
Duurzaamheid is een belangrijk thema bij HAK en verlichting telt zeker mee. Partner daarvoor is itsme, dat al ruim dertig jaar elektrotechnische componenten en materialen levert. “Wij hebben HAK bijvoorbeeld in het verleden geavanceerde tl-armaturen geleverd. Want bij hen staat altijd kwaliteit voorop”, vertelt Hans Verlinden, verlichtingsexpert bij itsme. “Dat geldt nu ook weer voor de overgang naar led-verlichting. Want je praat toch over armaturen en lampen die vele jaren meegaan. Vanaf volgend jaar worden er geen tl-buizen meer geproduceerd en dus moeten bedrijven een keer overschakelen op led.” "HAK is al jaren bezig met die overgang", meldt De Graaf. “Binnen hebben we al een deel van de armaturen vervangen. In onze magazijnen bijvoorbeeld zijn we bijna helemaal over op led. We volgen een meerjarenplan en vervangen elk jaar in een of meerdere hallen de verlichting. Momenteel is ongeveer 50% van de tl-armaturen op het terrein vervangen. De rest volgt in de komende vijf jaren.”
“Goed licht valt alleen op de plek die moet worden verlicht”
Voor de buitenverlichting rond de fabriek is HAK samen met itsme ook al aan de slag gegaan. "Extra uitdaging daarbij is dat de fabriek midden in een woonwijk staat", verklaart De Graaf. “Uitstraling naar de omgeving hebben we daarom in onze overwegingen meegenomen. Onze fabriek stond er eerder en in loop der jaren zijn daar steeds meer huizen omheen gebouwd. Daarom willen wij rekening houden met de omgeving. Goed licht valt alleen op de plek die moet worden verlicht en geeft zo min mogelijk strooilicht naar de omgeving.” Verlinden: “Van HAK hebben wij een tekening van de hele plant gekregen en met Henk heb ik over het terrein gelopen om de locaties te bekijken waar nieuwe verlichting moest komen. Want elke locatie is anders, wat betreft de hoogte waarop de verlichting moet hangen en wat er wel of niet moet worden verlicht. Vervolgens hebben we berekeningen van het lichtplan gemaakt om te laten zien hoe het terrein ’s avonds en ’s nachts zou worden verlicht.” De keuze viel uiteindelijk op het Duitse Schuch. “Dat merk staat voor kwaliteit – precies wat HAK wilde.” De Graaf: “Schuch kwam er als beste uit, met de optimale hoeveelheid licht tegenover een beperkte hoeveelheid energie die daarvoor nodig is.” In vakjargon: Schuch had de beste lumen/Watt-verhouding. “Voordeel van de Schuch-armaturen is ook nog dat je ze zo nodig nog iets naar beneden kunt kantelen, om te zorgen dat ze niet te veel naar voren stralen. Dat was ideaal, al bleek het achteraf niet nodig.”
Energiereductie én veiligheid
De eerste helft van de buitenarmaturen is in 2020 al vervangen, de tweede helft staat voor dit jaar op de planning. Verlinden: “Het is heel gebruikelijk zo’n groot project in delen op te knippen, want het gaat om een fors kostenplaatje. Het eerste deel heeft mijn collega Jan Straetemans nog getrokken, vlak voor zijn pensioen.” "Met de eerste ronde heeft HAK al een flinke besparing gerealiseerd", aldus De Graaf. “In wattage ga je terug van 250-400 naar 70-105 per lamp; dat is meer dan een halvering. We kunnen het niet exact in ons energieverbruik terugzien, omdat we tegelijkertijd ook andere besparingsmaatregelen hebben doorgevoerd. Zo zijn we overgeschakeld op modernere, frequentiegestuurde pompsystemen.” Bovendien kijkt HAK niet alleen naar de energiereductie. “We doen dit ook voor de veiligheid van ons productiepersoneel. Voor ons telt gezondheid in consumptie én productie.”
“Een mooi egale belichting op het werkgebied, zonder een storende schaduwwerking”
Over de samenwerking met itsme is De Graaf eveneens positief. “Die bevalt prima: goed advies, snelle levering en goede communicatie. En als er iets is, wordt dat snel opgelost.” Over goed advies gesproken: het achteraf kantelen van armaturen was dus niet nodig; blijkbaar klopten de lichtberekeningen van itsme. “Het ontstane lichtbeeld is duidelijk: een mooi egale belichting op het werkgebied, zonder een storende schaduwwerking. We hebben daar geen klachten van de buurt over gekregen. Ja eentje, maar dat betrof een armatuur die 180 graden verkeerd om was gemonteerd en daardoor bij de buren in de tuin scheen. Dat hebben we hersteld en nu zijn er geen klachten meer.”
Omhoog kijken
Over HAK’s inzet voor energiebesparing op verlichting heeft een enthousiaste Verlinden – “licht is al vanaf m’n jonge jaren mijn passie” – ook absoluut geen klachten. Niet alle klanten van itsme zijn echter al zover. “Licht is vaak een ondergeschoven kindje. ‘Het brandt toch, we hebben licht’, is vaak nog de gedachte. Maar als er geen tl-lampen meer te verkrijgen zijn, is Holland in last; dan komen ze allemaal tegelijk bij ons. Sommige bedrijven zijn al jaren bezig met verleden, maar bij andere hangt allemaal nog ouwe meuk. ‘Jongens, jullie krijgen opeens een financiële klap als er geen tl meer is’, zeg ik tegen hen. ‘Jullie hadden het beter kunnen verdelen.’” Daar komt nog bij dat als het zover is, er wel monteurs moeten zijn om al die led-armaturen te installeren. Verlinden: “Daarom zeg ik tegen onze mensen die bij klanten op bezoek gaan: kijk ook eens omhoog! Het is aan ons om klanten met tl-verlichting te helpen door ze te wijzen op de voordelen van het tijdig overstappen op led. Net als HAK heeft gedaan.”
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
TR Service - Future-proof laagspanningspaneelLees verderTR-Service verzorgt industrieel onderhoud met inzet van alle disciplines, van elektrisch en mechanisch tot hydraulisch en pneumatisch. Met ondersteuning van Breemes installeerde het bedrijf een groot laagspanningspaneel. “Nadat ik met hen mijn summiere plan had besproken, besloot ik het gewoon te gaan doen”, vertelt directeur-eigenaar Raoul Tielens. Op suggestie van Breemes is het paneel future-proof gemaakt door het voor te bereiden op power monitoring.
-
Peeters - Jong bedrijf, nieuwe spullenLees verderSinds de start enkele jaren geleden ontwikkelt Peeters Robotic Solutions zich stormachtig met projecten in binnen- en buitenland en standaardoplossingen voor industriële pallettisering. Het bedrijf gaat mee met de nieuwste stand van de techniek, onder meer wat betreft elektrische en pneumatische aandrijvingen van Festo. Daarvoor doet het een beroep op itsme. “Dankzij hun kennis en kunde kunnen wij bij klanten met innovatie aan de voorkant zitten.”
-
Kusters - Gewicht in de schaal leggenLees verderKusters zocht voor zijn machines voor ontwaarding van bankbiljetten een weegoplossing die eenvoudig was te integreren in de Siemens-besturing. Via itsme kwamen ze in contact met de juiste kennisdragers bij Siemens. “Voor ons als Kusters is itsme naast leverancier ook een kennisbron, waarmee we bepaalde onderdelen en processtappen co-engineeren, zoals dit weegsysteem.”
-
Eneco - Groen licht voor groene stroom en stoomLees verderEneco Bio Golden Raand, gelegen in het havengebied van Delfzijl, zet biomassa om in groene stroom én groene stoom. Jaarlijks verwerkt de centrale circa 300.000 ton afvalhout vanuit Nederland en omliggende landen. In het kader van Eneco’s klimaatambitie is in 2022 een begin gemaakt met het vervangen van de bestaande tl-verlichting, in en bij de boilerroom. Het project werd onder toezicht van itsme uitgevoerd. “Daarin waren twee factoren belangrijk: de prijs natuurlijk, maar ook het stukje service.”
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Eaton - PSG- en PSL-voedingenLees verderEaton lanceert haar volgende generatie PSG- en PSL-voedingen, speciaal ontworpen om een breed scala aan industriële toepassingen te kunnen bedienen. De nieuwe PSG- en PSL-voedingen zijn flexibel, betrouwbaar en economisch. Dankzij hun compacte behuizing bespaar je waardevolle ruimte in jouw besturingskast.
-
Festo - Energie besparen, productiviteit verhogenLees verderOmdat pneumatiek een hoge krachtdichtheid heeft, worden pneumatische componenten veelvuldig gebruikt in machinelijnen. Kleinere componenten winnen aan populariteit vanwege gebruiksgemak, energiebesparing én productiviteitsgroei.
-
Siemens - Schaalbare en Flexibele VeiligheidsconceptenLees verderSiemens biedt een digitale workflow die helpt bij elke stap van een veilig machineontwerp. Door een geïntegreerde toolketen—van risicobeoordeling en veiligheidsevaluatie tot hardware selectie, engineering en validatie—wordt het proces gestroomlijnd en worden documentatie-inspanningen geminimaliseerd.
-
Schneider Electric - Modicon Edge I/O NTSLees verderModicon Edge I/O NTS, het nieuwste IP20 distributed I/O-systeem van Schneider Electric, is meer dan alleen een Input/Output-systeem. Het systeem is ontworpen om machinebouwers, systeemintegratoren en industriële eindgebruikers te voorzien van de tools die ze nodig hebben om succesvol te zijn in een digitale wereld die steeds meer wordt bepaald door data. De mogelijkheid van het systeem om gegevens samen te voegen en veilig te delen maakt slimmere besluitvorming en betere operationele prestaties mogelijk. Met open Ethernet-protocollen voor connectiviteit met een verscheidenheid aan apparaten en architecturen, OPC UA-technologie die veilige communicatie en interoperabiliteit mogelijk maakt, en hardware-geïntegreerde cyberbeveiliging, helpt Modicon Edge I/O NTS connectiviteit, prestaties, beschikbaarheid en verbeterde netwerkbeveiliging te garanderen. Het systeem voldoet bovendien aan de geldende cybersecurity-regelgeving. Dit stelt eindgebruikers in staat om veilig toegang te krijgen tot hun data en deze optimaal te gebruiken, wat de industriële efficiëntie, flexibiliteit, duurzaamheid en winstgevendheid verhoogt.
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
PROFINET CPNELees verderWaar de Certified PROFINET Installer zich concentreert op het fysieke netwerk, gaat de Certified PROFINET Engineer dieper in op het protocol en de configuratie van het netwerk.
-
PROFIBUS CPELees verderWaar de Certified PROFIBUS Installer zich concentreert op het fysieke netwerk, gaat de Certified PROFIBUS Engineer dieper in op het protocol en de configuratie van het netwerk.
-
WinCC-SCADA2Lees verderDeze training behandelt de gevorderde elementen van WinCC SCADA
-
PCS7-SAFE V9Lees verderBegrijpen en configureren van de Safety matrix en programmeren van de veiligheidsfuncties binnen PCS7.