text.skipToContent text.skipToNavigation
 

Dymotec - Open lijnen in een ‘perfecte storm’

Door Covid-19 en de wereldwijde componentenschaarste kwam de industrie in een ‘perfecte storm’ terecht. Industrieel automatiseerder Dymotec en Breemes hielden de telefoonlijnen continu open om met creativiteit en proactiviteit samen het schaarsteprobleem aan te pakken.


Dymotec in Olen (B) legt zich toe op industriële automatisering in uiteenlopende sectoren, van food en farma tot logistiek en metaal. Het bedrijf bestaat dertig jaar en is in 2022 toegetreden tot de Jeco Energies-groep. Dymotec telt nu zo’n vijftig medewerkers en beschikt daarnaast over een flexibele schil met techniekers, programmeurs en projectengineers. Al sinds haar oprichting heeft de Kempense onderneming een relatie met (de voorgangers van) Breemes.

Meer weten over industriële automatisering?

Vul het formulier in en we nemen contact met je op!

Creativiteit en proactiviteit

Breemes levert een breed scala aan componenten, vertelt managing director Sven Bos van Dymotec. “Zij ontzorgen ons, met hun toegevoegde waarde op basis van hun kennis en netwerk. Er is sprake van een vlotte samenwerking en een goede opvolging van de levering van materialen.” Naast elektrotechnische componenten zijn dat ook besturingstechnische producten zoals frequentieregelaars. PLC’s neemt Dymotec echter direct van Siemens af. “Daarvoor hebben wij rechtstreekse lijnen, want onze softwaremensen moeten alles weten van het functioneren van de PLC’s. Op dat gebied hebben we al een lange relatie met Siemens en is de toegevoegde waarde van Breemes beperkt.” Als die toegevoegde waarde er niet is, gaat Breemes er niet tussen zitten, bevestigt directeur Kurt Colin. “Dan hoeft er geen extra kanaal te zijn, want dat levert alleen maar last in plaats van winst op voor alle partijen. Wij respecteren altijd de keuzes die onze klanten maken. Aan Dymotec leveren we bijvoorbeeld wel de laagspanningscomponenten van Siemens. Daar hebben wij die meerwaarde wel.”


“De telefoonlijnen tussen ons stonden bijna continu open”

De afgelopen jaren was er sprake van componentenschaarste, terwijl Covid-19 de wereld in haar greep hield. “Daar kwam nog bij dat de markt meer vroeg dan was voorzien. We zaten in een perfecte storm”, zegt Colin. Het zorgde ervoor dat het contact tussen Dymotec en Breemes wel heel intensief werd. “De telefoonlijnen tussen ons stonden bijna continu open”, aldus Bos. “Wij proberen altijd om eerst alles zelf op te lossen. Als we het echt niet opgelost krijgen, dan pas roepen we hulp in. Dus als we bellen, is het 5 na 12 en niet 5 voor 12. Dat begrijpen Kurt en zijn team perfect.” Samen gingen de twee bedrijven het schaarsteprobleem te lijf. “Door proactief na te denken, creatief te zijn en er continu bovenop te zitten”, beschrijft Bos.


Colin: “We hadden in die tijd met onze kantoren bij elkaar kunnen zitten, zoveel contact hadden we. Om elk probleem op te lossen voordat het een probleem werd of te groot was om op te lossen, of om een plan B te hebben. We wisten elkaar inderdaad goed te vinden in creativiteit en proactiviteit.” Dymotec is een van Breemes’ grootste klanten en zit in productieprocessen waar tijd cruciaal is, zoals binnen de Jeco Energies-groep, waar ze 24 uursdiensten draaien. “Snelheid is dan cruciaal. Er is heel regelmatig contact tussen alle lagen van beide firma’s, er zijn bij ons geen barrières. We begrijpen elkaar en helpen elkaar.


Energietechniek van de toekomst

De aanpak was tweeledig, vervolgt Colin. “Voor een merk als Siemens hebben wij anderhalf keer onze standaard-stock bijbesteld. Dat deden we om de flow in de leveringen te kunnen garanderen en klanten te blijven bedienen. In gevallen dat dat toch niet zou lukken, hebben we samen met Dymotec gekeken naar alternatieven op de markt die een-op-een of met kleine aanpassingen toepasbaar zouden zijn.” Bos: “Die persoonlijke aanpak, met korte lijnen, was voor ons in die moeilijke periode heel belangrijk. Bij Breemes begrijpen ze hoe Dymotec in elkaar zit en hoe wij werken.”

“Die persoonlijke aanpak van Breemes, met korte lijnen, was voor ons heel belangrijk”

Binnen de Jeco Energies-groep verzorgt Dymotec de automatisering en visualisatie voor energiesystemen, bijvoorbeeld voor laadinfrastructuur. Zo draagt het samen met zusterbedrijven bij aan het ‘When Power Becomes Smart’-verhaal van Jeco Energies. “We zorgen dat systemen continu kunnen worden gemonitord, bijvoorbeeld via een Internet of Things-oplossing. Zo nodig kan dan op tijd worden ingegrepen om uitval te vermijden. De uitdaging is nu om een consistent verhaal te schrijven over wat we op de energiemarkt kunnen betekenen en waarin wij ons kunnen onderscheiden. Breemes kan daar op gepaste tijden een rol in spelen, met kennis en de levering van componenten. We zijn nu aan het onderzoeken welke richting we moeten opgaan en hoe we dat kunnen uitwerken. Als er informatie of kennis ontbreekt, zullen we zeker de mensen van Breemes consulteren.” Colin: “Wij blijven onze klanten informeren over technologieën die op komst zijn. Een nieuwe uitdaging voor de toekomst is de elektrificatie van de markt bijhouden, zodat onze klanten de nieuwste technieken snel en efficiënt kunnen toepassen.”


Groei in relatie en omzet

Zo blijft de samenwerking zich ontwikkelen en is er volgens Bos sprake van meer dan een zuivere klant-leverancier-relatie. “Wij hebben een partnership.” Ook in hun groei-ambities lopen de twee bedrijven gelijk op. De markt geeft duidelijke afkoelingssignalen af, maar beide directeuren merken er niets van. Bos: “De afgelopen jaren hebben we serieuze groei gekend en die willen we de komende jaren doorzetten. Onze grootste uitdaging is het vinden van geschikte mensen.” Des te beter dus dat Breemes blijft inzetten op complete ontzorging van de materiaallevering en kennis blijft aandragen.


 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    15 feb. 2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    17 jan. 2024
    Stimac - Goede technische support bij telkens wijzigende specificaties
    Als de omschrijving voor een automatiseringsproject vanaf het begin duidelijk is, dan is het voor de industrieel automatiseerder makkelijk om daar concrete invulling aan te geven. De praktijk is echter dat gaandeweg een project vaak nog specificaties wijzigen. Dat overkwam Stimac/SNK bij het ontwerpen van de besturingstechniek voor een tuinbouwmachine. Voor de problemen die daarbij opdoken, kwam itsme snel met een oplossing bij Stimac/SNK. “Als een klant ons belt, komen wij direct in actie. Dan is het fijn dat we zelf een leverancier als itsme hebben die ook meteen kan helpen.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    20 dec. 2023
    Innovatec - Broeden op betere inkoop
    Innovatec Hatchery Automation is vorig jaar een professionaliseringsslag voor het inkoopproces gestart. Het bedrijf ging met itsme in zee vanwege de technische kennis, de logistieke concepten en de intensieve contacten met fabrikanten. “We hadden eerst verkering, nu denken we erover om te gaan samenwonen.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    13 dec. 2023
    Elektro Internationaal - Ontzorgen met Vendor Managed Inventory
    Het optimaliseren van de interne logistiek is voor paneelbouwers vaak een uitdaging, van grijpvoorraadbeheer tot grip op levertijden. Zeker als de productie over meerdere locaties is verdeeld, zoals bij Elektro Internationaal (EI) in Woerden. In 2016 zette het bedrijf al een grote stap, samen met itsme Connected Business, op de serieproductielocatie. Dat betrof de invoering van Vendor Managed Inventory (VMI) in de vorm van een 2BIN-systeem. Binnenkort hoopt EI te starten met de bouw van een nieuw pand, waar alle activiteiten weer onder één dak plaatsvinden. Dan wordt ook de logistiek voor de complete productie geoptimaliseerd.
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    2 mei 2024
    Fluke - 1736 driefase Power Logger
    Vandaag worden we steeds meer geconfronteerd met de noodzaak om energiestromen te optimaliseren, vinden van energiezuinige oplossingen voor grote verbruikers en het totaal energieverbruik naar beneden te brengen. Besparen op het elektrisch verbruik is dan ook een van de thema’s hoog op de agenda van bedrijven. Een van de eerste taken in dit proces is het in kaart brengen van grote verbruikers en extra verliezen door harmonische, onbalans, proberen te minimaliseren. Hiervoor is de Fluke-1736 een ideale combinatie die niet alleen de mogelijkheid biedt om de elektrische vermogenstroom, maar ook problemen met harmonischen, onbalans, ... in kaart te brengen. Dit is dan ook meestal de eerste stap om de verbeteringsprocessen te starten.
    Lees verder
  • NEWS
    1 mei 2024
    Finder - De Serie 80 en Serie 83
    Maak kennis met de Serie 80 en Serie 83 van Finder, een reeks multifunctionele en monofunctie tijdrelais. Serie 80 – compacte universele tijdrelais De Serie 80 compacte tijdrelais voor 35 mm railmontage zijn slechts 17,5 mm breed en in acht verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. De Serie 80 is opgebouwd uit twee multifunctie en zes monofunctie uitvoeringen en altijd multispanning.
    Lees verder
  • NEWS
    1 mei 2024
    ABB - Dubbel veiligheidsslot met RFID
    Gaat u voor het hoogste veiligheidsniveau? Maak dan kennis met MKey RFID: een veiligheidsslot met dubbele vergrendelingsfunctie dat wordt gebruikt om deuren, poorten en luiken veilig te vergrendelen. 
    Lees verder
  • NEWS
    30 apr. 2024
    JC-Electronics - Reparatietijd verkort naar 4 weken
    JC-Electronics verkort de reparatietijd meer dan de helft. Drives, HMI’s, PLC's en industriële pc's worden nu binnen 4 weken gerepareerd in plaats van de gebruikelijke 12 weken. Dat maakt de voordeligste manier om defecte elektronica te vervangen nog aantrekkelijker.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    22 jul. 2022
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    PCS7-SYST v9
    De deelnemer leert aan de hand van voorbeelden en oefeningen om met PCS7 V9.1 een proces te implementeren, te onderhouden of beheren.
    Lees verder
  • TRAINING
    PCS7-PRO v9
    De deelnemer leert aan de hand van voorbeelden en oefeningen om met PCS7 V9.1 een proces te implementeren, te onderhouden of beheren.
    Lees verder
  • TRAINING
    PROFIBUS-INST
    PROFIBUS is een robuuste veldbus. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. Tijdens het installatiewerk zijn problemen vaak te wijten aan simpele fouten zoals een ontbrekende afsluitweerstand, verkeerde kabel, verwisselde aders etc. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Vanaf nu kunnen de installateurs in de Benelux ook aan deze eisen voldoen en zich onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, doordat zij zich bekwaam hebben gemaakt in de spelregels en hun werk kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFIBUS probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
    Lees verder