text.skipToContent text.skipToNavigation

Het innovatieve trainingsprogramma dat cobots van Universal Robots dichter bij de mensen brengt


Het project waar Marius Nodiș, cobot-specialist bij itsme ES Elektro in Roemenië, momenteel aan werkt, zal waarschijnlijk de ontbrekende schakel worden tussen de fabrikanten van coöperatieve robots en hun eindgebruikers. Of een industrieel bedrijf nu één, tien of honderd coöperatieve robots aanschaft: ze ontvangen een handleiding voor elk van deze robots. Op basis van deze instructies kunnen engineers van het bedrijf de cobots in gebruik nemen. Maar die handleiding is, hoe kan het ook anders, een uiterst gestandaardiseerd document. Elke klant in de sector die cobots koopt, heeft specifieke behoeften op basis van zijn bedrijfsprofiel. En dus helpt die standaard handleiding niet erg veel. Marius, die enkele jaren ervaring heeft met automatiseringstrainingen, wil graag de enorme kloof dichten die is ontstaan tussen de standaardinformatie in de gebruikershandleiding en de wensen van de klant. “Aan de ene kant wordt itsme ES Elektro Roemenië erkend vanwege de trainingen die we leveren aan industriële klanten die automatiseringssystemen implementeren. Aan de andere kant heeft de wereldleider op het gebied van cobot-productie, Universal Robots (UR), de gratis training voor de eindklant stopgezet. Ten derde voelde ik bij industriële klanten de behoefte om een meer op maat gemaakte en complexe training te verzorgen. Zo ben ik op het idee gekomen om een modulair, flexibel trainingsprogramma te ontwikkelen, dat de klant zal leren om niet alleen een cobot op te starten en in te stellen, maar deze ook met al zijn functies en mogelijkheden zelf optimaal te bedienen”, vertelt Marius.
 

“Ik voelde de behoefte bij industriële klanten naar complexe training op maat”


Zijn project voorziet in de basisopleiding van] elektriciens die betrokken zijn bij het automatiseringsproces, maar vooral in die van engineers die vandaag de dag klassieke industriële robots programmeren en in de nabije toekomst zeker ook te maken zullen krijgen met coöperatieve robots. Daarom zal het programma waar Marius momenteel aan werkt vier modules hebben: een basismodule, die in essentie een inleiding tot het gebruik van cobots is; een geavanceerde module, voor de engineers die de machines zullen besturen; een module over integratie, in het bijzonder over geavanceerde communicatie met aangrenzende machines; en de laatste module levert inzicht in  veiligheid, over hoe de veiligheidselementen moeten worden geïntegreerd bij het werken met cobots. Al deze modules zullen ook een belangrijk praktisch component hebben.
​​​​​​​

“De modules zullen zeer flexibel zijn en beginnen met de behoeften van de klant. Ik zal daarom een enquête naar onze klanten of potentiële klanten sturen om deze cursusmodules af te stemmen op hun specifieke behoeften. Daarnaast zal er op het moment van de training een directe personalisatie plaatsvinden, precies afgestemd op de klant waarmee ik op dat moment te maken heb”, legt Marius uit.

“De modules zijn zeer flexibel en beginnen met de behoeften van de klant”


Het project van de itsme ES Elektro-specialist bevindt zich nog in de ontwerpfase, maar bepaalde aspecten lijken al zeker te zijn: een modulaire cursus, op maat gemaakt voor de klant, op basis van een voorafgaande vragenlijst, het koppelen van theorie aan praktijk, gericht op het doel, in groepen van maximaal 6 tot 8 personen. itsme ES Elektro heeft de beschikbaarheid om een paar cobots te plaatsen op de voor de training gekozen locaties, zodat het praktijkgedeelte onder optimale omstandigheden kan worden uitgevoerd. “Ik schat in dat we in de tweede helft van volgend jaar daadwerkelijk de cursussen kunnen starten. Voor die tijd moeten we voor elk van de genoemde modules de trainingshandleidingen klaar hebben. Ik verwacht dat we 3 maanden nodig hebben om deze handleidingen te schrijven”, voegt Marius toe.


Cobots op de wereldmarkt

De wereldwijde markt voor coöperatieve robots zal de komende jaren aanzienlijk groeien. Tegen 2025 zullen de investeringen op dit gebied naar schatting meer dan 30 keer zo hoog zijn – van € 318 miljoen tot € 10,4 miljard. Het marktaandeel neemt toe als gevolg van de aanhoudende automatiseringsbehoeften van de bedrijven en het gebrek aan personeel. Deze trend wordt geïllustreerd door een recente analyse van het bedrijf MarketsandMarkets™.
​​​​​​​
 

Over Universal Robots

Universal Robots is in 2005 opgericht door drie universitaire studenten uit Denemarken. Het was het eerste bedrijf dat commercieel levensvatbare collaborative robots leverde. Hun missie is het transformeren van bedrijven en zelfs complete industriën.

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    19 apr. 2024
    Dymotec - Open lijnen in een ‘perfecte storm’
    Door Covid-19 en de wereldwijde componentenschaarste kwam de industrie in een ‘perfecte storm’ terecht. Industrieel automatiseerder Dymotec en Breemes hielden de telefoonlijnen continu open om met creativiteit en proactiviteit samen het schaarsteprobleem aan te pakken. Dymotec in Olen (B) legt zich toe op industriële automatisering in uiteenlopende sectoren, van food en farma tot logistiek en metaal. Het bedrijf bestaat dertig jaar en is in 2022 toegetreden tot de Jeco Energies-groep. Dymotec telt nu zo’n vijftig medewerkers en beschikt daarnaast over een flexibele schil met techniekers, programmeurs en projectengineers. Al sinds haar oprichting heeft de Kempense onderneming een relatie met (de voorgangers van) Breemes.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15 feb. 2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    17 jan. 2024
    Stimac - Goede technische support bij telkens wijzigende specificaties
    Als de omschrijving voor een automatiseringsproject vanaf het begin duidelijk is, dan is het voor de industrieel automatiseerder makkelijk om daar concrete invulling aan te geven. De praktijk is echter dat gaandeweg een project vaak nog specificaties wijzigen. Dat overkwam Stimac/SNK bij het ontwerpen van de besturingstechniek voor een tuinbouwmachine. Voor de problemen die daarbij opdoken, kwam itsme snel met een oplossing bij Stimac/SNK. “Als een klant ons belt, komen wij direct in actie. Dan is het fijn dat we zelf een leverancier als itsme hebben die ook meteen kan helpen.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    20 dec. 2023
    Innovatec - Broeden op betere inkoop
    Innovatec Hatchery Automation is vorig jaar een professionaliseringsslag voor het inkoopproces gestart. Het bedrijf ging met itsme in zee vanwege de technische kennis, de logistieke concepten en de intensieve contacten met fabrikanten. “We hadden eerst verkering, nu denken we erover om te gaan samenwonen.”
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    17 mei 2024
    Eaton - Signaalzuil compact
    Eaton introduceert de meest recente innovatie op gebied van visuele akoestische signalering: de Signaalzuil Compact. Dit eenvoudige product biedt hoge zicht- en hoorbaarheid voor een hele reeks aan toepassingen. De zuil combineert de hoogst beschikbare industriële functionaliteit met kwaliteit en een strak compact design.
    Lees verder
  • NEWS
    6 mei 2024
    Festo - Proportioneel drukregelventiel VPPI
    Bij het proportionele drukregelventiel VPPI worden alle nominale afmetingen direct aangestuurd; zonder de noodzaak van stuurventielen of voortrappen. Door het drukcompenserende element regelt het ventiel dynamische en nauwkeurig; ook bij de grotere nominale afmetingen. De krachtige en wrijvingsarme voice coil maakt de VPPI hoogdynamisch. De geïntegreerde positieregelaar draagt bij een aan hoge stabiliteit.
    Lees verder
  • NEWS
    6 mei 2024
    Phoenix Contact - CONTACTRON-speedstarter
    Frequentieomvormers worden vaak gebruikt in toepassingen waar bijv. een variabel toerental wordt gebruikt of waar het opstarten en uitschakelen van de motor moet worden geregeld. In het gebruik combineert de CONTACTRON-speedstarter de voordelen van een compacte motorstarter met de essentiële eigenschappen van een frequentieomvormer voor talrijke toepassingen:
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen:

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    22 jul. 2022
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    S5-SERVICE
    Na het volgen van deze module kan de cursist: Werken met het STEP5 BASIS-pakket: voorinstellingen maken; programma’s in de PLC laden; gebruik maken van standaard documentatiemogelijkheden; PLC-programma’s bekijken, analyseren en testen. Hardware testen; I/O kaarten adresseren; Zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S5 PLC’s herkennen en oplossen. Deze training richt zich op de PLC's S5-90U/95U/100U/115U/135U/155U.
    Lees verder
  • TRAINING
    S7-BASIS
    Na het volgen van deze module kan de cursist: Een keuze maken uit het hardwareaanbod van SIMATIC S7 PLC’s. Werken met het STEP7 BASIS-pakket: met STEP7 objecten en projecten leren omgaan; programma’s in de PLC laden (downloaden); gebruik maken van standaard documentatiemogelijkheden; bestaande PLC-programma’s bekijken, analyseren en testen.
    Lees verder
  • TRAINING
    S7-GRAPH
    Na deze cursus kan men zelfstandig een besturing maken met toestandsdiagrammen middels de S7-GRAPH ontwikkelsoftware.
    Lees verder