text.skipToContent text.skipToNavigation

Pilz introduceert radar voor beveiligen machines!


​​​​​​​

S:\Marketing\WERK\2019\PublicRelations\press relaeses prep\f_press_group_3_lbk_sensor_z9000023_controller_z9000022_pnoz_m_b0_772100_b8_2_cold_2019_04_v1.jpg S:\Marketing\ORG\PICTURES\Pictures - products\Sensor Technology\RADAR_LBK\F_Close_up_LBK_S01_Z9000023_PNOZ_m_B0_751008_4172_2019_07_small.jpg

 

Het LBK-systeem van Pilz voor de beveiliging van gevarenzones is gebaseerd op radartechnologie. Met behulp van radar worden beschermde ruimtes veilig bewaakt. Het LBK-systeem is ongevoelig voor externe invloeden, zoals stof, vuil, regen, licht, vonken of trillingen. Hierdoor is deze technologie op veel vlakken inzetbaar en uitermate geschikt voor gebruik  in de zware industrie of in de houtverwerkende industrie.

 

De combinatie met de besturingstechniek van Pilz zorgt voor een veilige en robuuste oplossing voor de beveiliging van gevarenzones. Het systeem bestaat uit een besturingseenheid en maximaal 6 sensoren. Het beveiligingsveld kan voor elke sensor apart worden ingesteld. Afhankelijk van de grootte van het te bewaken gebied is een smal of wijd beveiligingsveld configureerbaar. Het totale bewaakte oppervlak wordt bepaald door het aantal sensoren, de hoogte waarop de sensoren worden aangebracht en de helling van de sensoren. Het configureren gebeurt met de bijbehorende configurator.
 

Uw voordelen in één oogopslag

  • Ongevoelig voor stof, vuil, regen, licht, rondvliegende vonken en trillingen

  • Serieschakeling van maximaal 6 sensoren, selectie gebeurt via de configurator

  • Twee configuraties voor beschermde ruimtes afhankelijk van de grootte van het te bewaken gebied

  • Opstelling van de beschermde ruimte via de configurator

  • Waarschuwingsruimte voor het signaleren van naderende objecten of voor het voorbereiden van de installatie voor het uitschakelen

  • Geïntegreerde muting voor het gehele systeem of afzonderlijke sensoren

  • Blokkering om weer te starten om te voorkomen dat de machine opnieuw wordt opgestart wanneer mensen zich in de gevarenzone bevinden

 

Systeemoplossing bestaande uit radarsensor en besturing

De veilige radarsysteemoplossing omvat afhankelijk van de toepassing maximaal zes radarsensoren en één besturingseenheid. Daarbij komt de configureerbare veilige kleine besturing PNOZmulti 2, die in de oplossing verantwoordelijk is voor de veiligheid. PNOZmulti zorgt er bijvoorbeeld in geval van een fout en bij het binnendringen van de beveiligingszone of beschermde ruimte voor dat er een veilige en betrouwbare reactie op gang wordt gebracht. De veilige radarsysteemoplossing is inzetbaar tot SIL 2, PL d, categorie 2.

Tot de veiligheidsgerelateerde functies van de systeemoplossing behoren de "registratiefunctie", d.w.z. de machine in een veilige toestand brengen zodra een gevarenzone wordt binnengedrongen, en de heraanloopblokkering, die voorkomt dat de machine zelfstandig weer start als er zich nog personen in de gevarenzone bevinden. Elke sensor heeft een maximaal bereik van 4 meter, een nauw bereik van maximaal 50° horizontaal en 15° verticaal en een wijd bereik van maximaal 110° horizontaal en 30° verticaal.

 

Modulair voor flexibelere toepassingen

Op de plaats waar de veilige radarsysteemoplossing wordt gebruikt, kunnen de beschermde ruimte en het systeem modulair worden ingericht: meerdere sensoren, die elk afzonderlijk configureerbaar zijn, kunnen vrij met elkaar worden gecombineerd. Afhankelijk van de eigenschap van het te bewaken gebied kan er ofwel een wijde ofwel een smalle beschermde ruimte worden ingericht. De daadwerkelijke door de sensor beschermde ruimte is afhankelijk van de hoogte waarop de sensor wordt geïnstalleerd, van de hoek (horizontaal/verticaal) van de sensor en van de configuratie van de waarschuwingsruimte. Daartoe kan de systeemoplossing zelf via het aantal sensoren en de indeling van de sensoren verschillende beveiligingszones vormen, bijvoorbeeld een cirkelvormige indeling maken.

 

Zeer uiteenlopende toepassingen mogelijk

Het radarsysteem is modulair ontworpen, één tot zes sensoren kunnen worden geconfigureerd. Het geïntegreerde muting kan sensoren – ingedeeld in maximaal drie groepen – tijdelijk uitschakelen. De sensoren worden via de gratis Safety-softwaretool van Inxpect geselecteerd en geconfigureerd. Hier kan optioneel een extra waarschuwingsruimte worden geconfigureerd. Dit bespaart tijd en de machine kan sneller in bedrijf worden gesteld.


Stof en vuil zijn geen probleem

De veilige radartechnologie, waarop de systeemoplossing is gebaseerd, is in principe ongevoelig voor externe invloeden zoals stof, regen, licht, vonken en ook trillingen. Daarom kan de veilige radarsysteemoplossing overal worden gebruikt waar optoelektronische sensoren of technologieën de beschikbaarheid niet kunnen garanderen. Als aanvulling op de veilige bewaking van ruimtes met de veilige laserscanner PSENscan of de lichtschermen PSENopt biedt 's werelds eerste veilige radarsysteemoplossing ook in extreem ruige omgevingen – bijvoorbeeld voor buiten, de zware industrie of de houtverwerkende industrie – een productieve oplossing. Ze wordt voornamelijk toegepast in de zware industrie, waar vuil, stof, spaanders, lasvonken, fel licht en trillingen voorkomen. Tot de zware industrie behoren bijvoorbeeld de staalverwerkende industrie, gieterijen en de houtverwerkende industrie. Buiten beveiligt de radarsysteemoplossing kranen en vloertransportsystemen zoals in bulkhavens of -magazijnen ook bij mist, sneeuw en matige regen.

Wellicht bent u ook hierin geïnteresseerd:

Pilz PSENOpt II
Pilz maakt het portfolio met lichtscherrmen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor vinger- en handbescherming, maar vanaf nu ook als lichaamsbescherming. Dankzij hun hoge robuustheid bieden de PSENopt II-sensoren bescherming tegen schokken, botsingen en trillingen en zijn daardoor geschikt voor gebruik in veeleisende industriële omgevingen. Ze zijn geschikt voor de beveiliging van verpakkingsmachines, persen, toegang tot robotcellen, en zoveel meer.
Lees hier verder
PILZ PSENmLock
Het veilige heksysteem PSENmlock biedt veilige vergrendeling en veilige sluiting voor persoons- en procesbescherming tot en met de hoogste veiligheidscategorie PL e. De veilige sluiting wordt mogelijk gemaakt door de tweekanaals aansturing van de sluiting. Hierdoor is de schakelaar bijzonder geschikt voor gebruik op machines met een gevaarlijke naloop, waarbij een veilige sluiting tot PLd of PLe noodzakelijk is.
Lees hier verder
Schneider Electric Lexium 32
Voor concurrentievoordeel ·Drie boekformaat servo-aandrijvingsmodellen en twee servomotorfamilies, plus een compleet assortiment intelligente opties. ·Lexium 32 vereenvoudigt alle aspecten tijdens de levensduur van de machine, van engineering tot onderhoud Superieure prestaties en compact ontwerp ·Een snelheidsbandbreedte van 1600 Hz zorgt voor een uitstekende respons ·Met een vermogensdichtheid van 548 W/l levert de Lexium 32 maximaal vermogen in een minimaal volume ·Dit bespaart kastruimte en -afmetingen, reduceert de grootte van de machine en zorgt voor lagere kosten
Lees hier verder
Phoenix Contact Axioline
De modulaire proxy Axioline P van Phoenix Contact koppelt PROFIBUS PA-segmenten direct met een PROFINET-netwerk. Het modulair opgebouwde station communiceert via een kopstation met een PROFINET-besturing, bijv. een Distributed Control System. Naar keuze kunnen er maximaal acht PROFIBUS PA-segmenten compact op de afzonderlijke proxy-uitgangen worden aangesloten. Voor de stoorvastheid van de afzonderlijke segmenten staat een bijbehorende schermaansluittechniek ter beschikking.
Lees hier verder

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    19 apr. 2024
    Dymotec - Open lijnen in een ‘perfecte storm’
    Door Covid-19 en de wereldwijde componentenschaarste kwam de industrie in een ‘perfecte storm’ terecht. Industrieel automatiseerder Dymotec en Breemes hielden de telefoonlijnen continu open om met creativiteit en proactiviteit samen het schaarsteprobleem aan te pakken. Dymotec in Olen (B) legt zich toe op industriële automatisering in uiteenlopende sectoren, van food en farma tot logistiek en metaal. Het bedrijf bestaat dertig jaar en is in 2022 toegetreden tot de Jeco Energies-groep. Dymotec telt nu zo’n vijftig medewerkers en beschikt daarnaast over een flexibele schil met techniekers, programmeurs en projectengineers. Al sinds haar oprichting heeft de Kempense onderneming een relatie met (de voorgangers van) Breemes.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15 feb. 2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    17 jan. 2024
    Stimac - Goede technische support bij telkens wijzigende specificaties
    Als de omschrijving voor een automatiseringsproject vanaf het begin duidelijk is, dan is het voor de industrieel automatiseerder makkelijk om daar concrete invulling aan te geven. De praktijk is echter dat gaandeweg een project vaak nog specificaties wijzigen. Dat overkwam Stimac/SNK bij het ontwerpen van de besturingstechniek voor een tuinbouwmachine. Voor de problemen die daarbij opdoken, kwam itsme snel met een oplossing bij Stimac/SNK. “Als een klant ons belt, komen wij direct in actie. Dan is het fijn dat we zelf een leverancier als itsme hebben die ook meteen kan helpen.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    20 dec. 2023
    Innovatec - Broeden op betere inkoop
    Innovatec Hatchery Automation is vorig jaar een professionaliseringsslag voor het inkoopproces gestart. Het bedrijf ging met itsme in zee vanwege de technische kennis, de logistieke concepten en de intensieve contacten met fabrikanten. “We hadden eerst verkering, nu denken we erover om te gaan samenwonen.”
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen: