text.skipToContent text.skipToNavigation

Siemens: nieuwe remote terminal unit SIMATIC RTU3041C

Met de remote terminal units van SIMATIC monitort u de meest afgelegen meetpunten perfect vanaf afstand. En dat sinds kort in nog meer verschillende IoT- en lagestroomtoepassingen, dankzij de firmware-update naar V4.0 voor de RTU3000C-familie, én RTU3041C, de nieuwste telg uit dat portfolio. Een future proof remote terminal unit, door vele nieuwe productfeatures.

​​​​​​​De RTU3041C is een nieuwe hardware-versie van de RTU3000C. Op welke manier biedt de unit u meer mogelijkheden? En welke nieuwe features brengt de firmware-update voor de RTU3000C-familie?
​​​​​​​
Siemens Simatic RTU300x300.png

Meer bereik, ideaal voor IoT

Om te beginnen, kan de RTU3041C overweg met de draadloze LTE-M- en de NB-IoT-netwerken, dankzij een ingebouwde modem. U kunt de RTU dus vlot voor internet-of-things-toepassingen en bij lage stroomtoevoer inzetten, want daarvoor zijn beide future proof LPWA (Low Power Wide Area)-protocollen, LTE-M en NB-IoT, speciaal ontwikkeld. Hun signaal reikt verder, ook beter door gebouwen, hun netwerkdekking is groter en ze zijn erg energie-efficiënt.

De protocollen maken het ook mogelijk om functies te gebruiken die het stroomverbruik van de RTU verder optimaliseren. Zo kunt u dat verbruik verminderen via eDRX (Extended Discontinuous Reception), als uw toepassing dat vereist en de netwerkoperator die functie ondersteunt. Ook de RTU3041C zelf biedt modi waarin de unit minder energie verbruikt. De compacte RTU is daarvoor geoptimaliseerd en bovendien bruikbaar in omgevingen zonder netvoeding. Daarbovenop bevat de RTU een ingebouwde gps en dus ook bruikbaar voor toepassingen die positionering vereisen.


Vlotte toegang vanaf afstand

Sinds firmware versie 3.1 of hoger biedt de RTU u makkelijk en efficiënt toegang tot verbonden Modbus RTU- of HART-sensoren, aangezien de unit te gebruiken valt in combinatie met de SIMATIC Process Device Manager. Dat is een fabrikantonafhankelijke tool voor de configuratie, de diagnose en het onderhoud van intelligente sensoren en devices op het terrein.

Via die weg kunt u de sensoren dus vlot vanaf afstand onderhouden. De procesdata die de remote terminal unit naar u doorstuurt, zijn van een timestamp voorzien. De RTU levert u die gegevens niet alleen via standaardprotocollen zoals IEC 60870-5-104 en DNP3, maar ook via Sinaut ST7 en TeleControl Basic, die eveneens al hun sporen verdienden. Via dezelfde protocollen krijgt u toegang tot het afstandsbesturingsnetwerk, om de RTU zelf te configureren, in een web-based omgeving. Bij de hele RTU3000C-familie geniet u heel wat opties om flexibel met het afstandsbesturingsnetwerk te verbinden, bijvoorbeeld via een ingebouwde mobiele modem, maar ook externe industriële routers zoals Scalance M.


​​​​​​​Wat biedt firmware V4.0?

Samen met de nieuwe RTU3041C lanceerden we de firmware-update naar versie 4.0 voor de volledige RTU3000C-familie. Belangrijk daarbij is de nieuwe Formula-functieblok in het besturingsprogramma. Daarmee kunt u nog complexere handelingen efficiënt in de software samenstellen. De functieblok berekent wiskundige en booleaanse uitdrukkingen met tot vier inputvariabelen. Tegelijk verbeterden we functies die te maken hebben met de beveiliging. Opnieuw een niet te missen update, dus.

Wellicht bent u ook hierin geïnteresseerd:

Siemens SIPLUS
De beschikbaarheid van machines en fabrieken is een basisvereiste voor productiviteit. Om ongeplande uitvaltijden te minimaliseren, is het noodzakelijk om de bronnen of fouten in een vroeg stadium te detecteren. Dit is precies waar de SIPLUS CMS conditiebewakingssystemen van pas komen: ze bewaken continu de conditie van mechanische componenten of uw machines - zelfs in de hele fabriek.
Lees hier verder
SIMATIC Field PG M5
Voor mobiel gebruik in industriële omgevingen biedt de SIMATIC Field PG M5 robuuste hardware en vooraf geïnstalleerde TIA Portal engineering software voor snelle en efficiënte configuratie, inbedrijfstelling, service en onderhoud. Hierbij heeft de Field PG M5 alle interfaces die nodig zijn in de industriele automatisering. De Field PG is uitgerust met zowel een PROFIBUS interface en twee snelle PROFINET interfaces. Daarnaast beschikt deze PG over geheugenkaart slots waarmee SIMATIC geheugenkaarten rechtstreeks kunnen worden geprogrammeerd. De SIMATIC Field PG is robuust uitgevoerd waardoor stoten/schokken & elektromagnetische straling ​​zo min mogelijk invloed hebben op dit systeem en de beschikbaarheid hoog blijft.
Lees hier verder
Siemens TIA Portal V16
De schakelkastbouw wordt gekenmerkt door een hoog aandeel aan proceskosten. Dit is een ideaal aanknopingspunt om de efficiëntie in de productie van machines en installaties te verbeteren. De schakelkastbouw is een voorbeeld van de uitdagingen van de productie-industrie in hogelonenlanden: het spanningsveld tussen groeiende aanspraken en beperkt bruikbare oplossingsbenaderingen.
Lees hier verder
Siemens SENTRON 3KD
De SENTRON 3KD lastschakelaars en 3KF zekeringlastscheiders bieden betrouwbare persoonlijke veiligheid en zorgen voor een hoge systeembeschikbaarheid in de industrie, infrastructuur en gebouwen. De nieuwste versies 3KD en 3KF zijn breed inzetbaar en beschikken over innovatieve functionaliteit om problemen en statussen te melden. Kortom, hoog tijd om over te schakelen!
Lees hier verder

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    19 apr. 2024
    Dymotec - Open lijnen in een ‘perfecte storm’
    Door Covid-19 en de wereldwijde componentenschaarste kwam de industrie in een ‘perfecte storm’ terecht. Industrieel automatiseerder Dymotec en Breemes hielden de telefoonlijnen continu open om met creativiteit en proactiviteit samen het schaarsteprobleem aan te pakken. Dymotec in Olen (B) legt zich toe op industriële automatisering in uiteenlopende sectoren, van food en farma tot logistiek en metaal. Het bedrijf bestaat dertig jaar en is in 2022 toegetreden tot de Jeco Energies-groep. Dymotec telt nu zo’n vijftig medewerkers en beschikt daarnaast over een flexibele schil met techniekers, programmeurs en projectengineers. Al sinds haar oprichting heeft de Kempense onderneming een relatie met (de voorgangers van) Breemes.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15 feb. 2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    17 jan. 2024
    Stimac - Goede technische support bij telkens wijzigende specificaties
    Als de omschrijving voor een automatiseringsproject vanaf het begin duidelijk is, dan is het voor de industrieel automatiseerder makkelijk om daar concrete invulling aan te geven. De praktijk is echter dat gaandeweg een project vaak nog specificaties wijzigen. Dat overkwam Stimac/SNK bij het ontwerpen van de besturingstechniek voor een tuinbouwmachine. Voor de problemen die daarbij opdoken, kwam itsme snel met een oplossing bij Stimac/SNK. “Als een klant ons belt, komen wij direct in actie. Dan is het fijn dat we zelf een leverancier als itsme hebben die ook meteen kan helpen.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    20 dec. 2023
    Innovatec - Broeden op betere inkoop
    Innovatec Hatchery Automation is vorig jaar een professionaliseringsslag voor het inkoopproces gestart. Het bedrijf ging met itsme in zee vanwege de technische kennis, de logistieke concepten en de intensieve contacten met fabrikanten. “We hadden eerst verkering, nu denken we erover om te gaan samenwonen.”
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    22 jul. 2022
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    PCS7-SYST v9
    De deelnemer leert aan de hand van voorbeelden en oefeningen om met PCS7 V9.1 een proces te implementeren, te onderhouden of beheren.
    Lees verder
  • TRAINING
    PCS7-PRO v9
    De deelnemer leert aan de hand van voorbeelden en oefeningen om met PCS7 V9.1 een proces te implementeren, te onderhouden of beheren.
    Lees verder
  • TRAINING
    PROFIBUS-INST
    PROFIBUS is een robuuste veldbus. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. Tijdens het installatiewerk zijn problemen vaak te wijten aan simpele fouten zoals een ontbrekende afsluitweerstand, verkeerde kabel, verwisselde aders etc. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Vanaf nu kunnen de installateurs in de Benelux ook aan deze eisen voldoen en zich onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, doordat zij zich bekwaam hebben gemaakt in de spelregels en hun werk kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFIBUS probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen: